Либерално-демократичен съюз /ЛДС/

Учредителната конференция на Либерално-демократичен съюз /ЛДС/ се провежда на 10 юли 1998 г. в столицата.

Членове на  ЛДС са  Движението за права и свободи (ДПС), съюз "Нов избор", Либерално-демократична алтернатива (ЛДА) с председател д-р Желю Желев и Свободна радикалдемократическа партия (СРДП).

Председателството е на ротационен принцип за по една година, по азбучен ред. За почетен председател е избран Желю Желев.

ЛДС декларира, че ще се стреми към членство в Либералния интернационал.

На 29 ноември 1998 г. се провежда Първа национална конференция  на ЛДС, в която участват 1002 делегати от цялата страна. Според решенията й ЛДС ще бъде политически съюз. Той  ще действа като единен политически субект на предстоящите местни и следващите парламентарни избори. Формацията ще заеме центъра на политическото пространство. Според приетия статут партиите в ЛДС запазват самостоятелността си и своята идентичност.

Ръководен орган е Съветът на председателите, в който влизат лидерите на четирите партии. А те са: Ахмед Доган, проф. Борис Гълъбов (ЛДА), Димитър Луджев и Кирил Бояджиев (СРДП). Желю Желев участва в ръководния орган като почетен председател на ЛДС. Първият председател на съюза за период от една година е лидерът на ДПС Ахмед Доган.

На 15 декември 1998 г. на среща  между лидерите  на Съюз "Социалдемокрация" и ЛДС е обсъдено, че още на 15 януари ССД, Евролевицата и ЛДС могат да подпишат меморандум за сътрудничество и до два месеца да започнат обсъждането на конкретни листи и кандидати за местните избори.

На 17 януари  в София лидерите на ССД, Евролевицата, БСП и ЛДС сформират Съвет за координация на изработването на алтернативна програма за управление, в който влизат лидерите на тази партии. Съветът ще следи за изпълнението на алтернативната програма за управление, която се предвижда да е готова до края на март.  За написването е сформирана работна група начело с лидера на Евролевицата Александър Томов.

На 26 януари 1998 г. Либерално-демократичният съюз и Евролевицата подписват политическо споразумение за стратегическо партньорство. Споразумението предвижда издигането на общи кметове по места на предстоящите местни избори, изготвяне на алтернативна програма за управление на страната и разбиването на двуполюсния модел.

На 4 февруари 1999 г. Либерално-демократичният съюз, Евролевицата и съюз "Социалдемокрация"  подписват рамково споразумение за стратегическо сътрудничество. Съвместна работа за създаване на алтернатива на управлението, сътрудничество на местните избори, съвместни кметски кандидатури и обща политика в общинските съвети предвижда подписаната декларация. Документът регламентира сътрудничеството на ЛДС и ССД не само на местните избори, но и на бъдещите парламентарни.

В началото на месеца  ЛДС получава статут на наблюдател в Либералния интернационал (по информация на в. "Континент").

На 19 май  1999 г. Ахмед Доган съобщи за пресата, че от няколко седмици Либерално-демократичният съюз вече е член на Либералната европейска партия. Това според него означава легитимиране на ЛДС в европейски и световен мащаб.

май 1999 г.