Път: : Кой кой е : Я

Ярузелски

 

Полски военен и държавен деец. Армейски генерал. През Втората световна война воюва с немците в полските военни части, формирани в СССР. През 1968-1983 министър на отбраната. Член на Политбюро от 1971.

При кризата след създаването на антикомунистическия профсъюз “Солидарност” - първи секретар на компартията и премиер (1981).

През декември 1981 въвежда военно положение и впоследствие забранява “Солидарност”. В следващите години се опитва да провежда умерени политически и стопански реформи при запазване на обществения строй и с прилагане на ограничени гонения срещу политическата опозиция.

През 1988-1989 един от инициаторите на Кръглата маса между компартията и опозицията. След 1989 не се противопоставя на завземането на властта от опозицията и на извършваните държавни и стопански промени.

През 1989-1990, след договорка с опозицията – президент на страната. В Полша и до днес продължават споровете дали с въвеждането на военното положение генерал Войчех Ярузелски е прекъснал демократизацията на страната, или я е спасил от съветско нашествие. Май е второто.

--------------------------------------------------------------
Библ. Nowa Encyklopedia Powszechna, Warszawa 1