Декларация на Българския хелзингски комитет

БХК: Наблюдавахме недопустима свръхупотреба на сила от страна на полицията спрямо протестиращите.

 

 

Българският хелзинкски комитет заявява, че в нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на Парламента.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които по-късно приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи - както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време, реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила.

Допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие имаше и журналисти, изпълняващи служебните си задължения. Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество.

Българският хелзинкски комитет призовава Прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

Българският хелзинкски комитет настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.
БХК напомня, че през юли 2012 г. влязоха в сила законодателните мерки срещу полицейското насилие. С промените в Закона за МВР се сложиха сериозни ограничения за употребата на сила и оръжие от полицейските служители. Важна новост е и изискването за предварително планиране на полицейските операции и стриктно регламентиран контрол в хода на тяхното изпълнение, за да е минимален рискът за живота и здравето на хората.

Промените в закона бяха изготвени в сътрудничество с БХК и са пряк резултат от кампанията на организацията "Полицейското насилие в България: стоп сега!" При старта на кампанията БХК изготви анализ на близо 30 осъдителни решения срещу България заради полицейско насилие на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заради които държавата е платила над 900 000 лева.

Българският хелзинкски комитет, още от деня на назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС, настоява за оставка на правителството.

 

http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/bhk-nablyudavahme-nedopustima-svrhupotreba-na-sila-ot-strana-na-policiyata-spryamo-protestirashite/