Хамелеонът Йордан Цонев

Йордан Цонев
Йордан Цонев
Снимка: в. "Стандарт"

 

Ментата е факир в изкуството да печелиш от властта
Чрез него Доган наказва най-близките в обкръжението си

Пепа Витанова

Помните ли как през 1999 г. шегобийците от "Гергьовден" направиха кукла с лика на Йордан Цонев и организираха символичен търг за разпродажба на чорапите, костюмите и часовниците й, оценени (според хвалбите на първообраза) на десетки хиляди долари? Днес кукленото шоу би могло да изглежда по друг начин: Данчо Ментата извит като обръч, който последователно се нанизва около видни политици от различни бои. Първият обрамчен е Костов, несполучлив прицел по царя, точно попадение в Доган...
Как този дребен на ръст и дух, наближаващ 50-те, но с инфантилни прояви и отблъскваща парвенющина мъж проби в политиката и успя да влезе под кожата на толкова различни на пръв поглед лидери? Прякорът му Данчо Ментата е от преди 10 ноември 1989 г., когато е бил главен крупие в бургаския хотел "България". Завършил е курс за крупиета във Великобритания. Забогатял от пицария, търговия с кока-кола и чейнджбюра в Бургас в навечерието на демокрацията и в началото на 90-те г. Скъсвал се от работа, дотолкова, че вече не понася пици и не пие кока-кола.
Като политик е заченат от късния СДС, през 1996-а става председател на областния съвет на сините в Бургас. По това време със съдружници прави големия си финансов удар - купуват земеделска земя и след месец я продават за над 100 пъти по-висока цена на бензиностанции "Шел". В парламента Цонев попадна през 1997 г., даже оглави бюджетната комисия. Тогава обяви, че е напуснал седемте си фирми в търговията и туризма. Имаше обвинения в пресата, че не е плащал данъци с години, а той размахваше в НС декларации за изплатени на държавата 11 млн. лв. само за 1997-а. Наричат Данчо Ментата втория грешен избор на Костов след Никола Филчев. Именно по времето на Командира Цонев стигна до член на НИС. Изхвърлиха го от СДС през 2001 г. заедно с Христо Бисеров, когато в сините редици започнаха обвиненията в клиентелизъм. При изключването на Цонев негови поддръжници и врагове се сбиха в Бургас.
След това Ментата прави опити да се сближи с дошлите на власт царисти, успява донякъде на местно ниво, но Симеон не го допуска до себе си. Някои твърдят, че Цонев установил стабилни връзки с групировка край морето и с Премянов. Сприятелил се с Доган чрез варненския бос на ДПС Касим Дал. Според официалната версия е попаднал в движението, привлечен от каузата на лидера за отворена партия с 50 на 50 българи и турци. Може да се каже, че плати депутатското си място в 40-ото НС със 100 хил. лв., които даде за построяване на джамия във варненския квартал Аспарухово. Така или иначе факт е, че Данчо от Добричко, който присъства на откриването на джамията с болнични калцуни, е на път да постави рекорд по скоростна кариера като стане шестият зам.-председател на ДПС само след 8 месеца членство в движението! И то не какъв да е заместник на Доган, а ковчежник - ще се превърне в пазител на финансовите тайни на най-богатия политик в държавата.
"Аз направих своя избор: политик съм, не бизнесмен", написа Цонев в писмо след избирането му за депутат от Варна миналата година. Цялата му история повдига въпроса за един друг избор: защо хора като него обрамчват чешити като Костов и Доган? Най-характерното качество на Данчо Ментата е невероятната му приспособимост. Хамелеонщината, умението да се слива със средата наоколо. Виждала съм го по времето на премиера Сакскобургготски в един софийски "Макдоналдс" - беше с децата си и съпругата Пролетина. Изглеждаше като най-обикновен средностатистичен баща, нито обувките му, нито коженото сако имаха марков вид, нищо общо с визията му от периода на 38-ото НС.
Трансформациите в кариерата му винаги имат езиково изражение. Като председател на икономическата комисия в сегашния парламент вече е усвоил специфичната евротерминология - обществени поръчки, евростандарти и наказателни клаузи, без това да му пречи да нарича колегите си "пидерасти". В 38-ото НС говореше малко като Костов. Днес подражава на Доган. Препъва се в псевдофилософска терминология и заучени фрази, които звучат респектиращо пред необразован електорат, но сложиш ли ги на хартия - се оказват пълно недомислие. Лидерът на ДПС обича да сравнява политиката с шаха, Данчо пък сравни политиката с хазарта.
Нарече я "интелектуална игра за богати хора". Не му липсва самочувствие, смята, че "не политиката го е направила богат, а той е направил богата политиката". Също като Доган влиза в противоречия със себе си. Огласи, че "правенето на политика и на бизнес едновременно уврежда и двете", но после заяви, че "практиката партии да лобират за фирми срещу осигуряване на подкрепа от избиратели била за предпочитане пред това партиите да се купуват директно от олигарси". Доган е развивал същата тавтологична теза пред съпартийци - за разликата между руския и българския модел на прехода, която била в това, че в Русия политиците са зависими от олигарсите, а в България партиите си имат кръг от приятелски фирми, което било по-нормалното състояние.
Йордан Цонев и Надежда Захариева са последните фаворити на Доган. Двамата всъщност изведоха формулата на успеха в ДПС. Поетесата обяви: "Доган е най-умният мъж, който познавам." Предпочитаната фраза на Цонев е: "Каквото каже Доган!"
Чрез издигането на Данчо Ментата Доган наказва най-близкото си обкръжение. Лидерът обича, фаворизирайки едни, да унижава други, в случая - Юнал Лютфи, Росен Владимиров и най-вече Емел Етем. Изглежда, Доган не можа да прости на Етем, че заради нея избухна скандалът с БЧК, рикуширал в мюфтийството и фирмите около ДПС. Етем понесе най-много упреци и дори й поискаха оставката заради несправянето с щетите от наводненията. Сега се разбра, че две близки до Цонев фирми са помпали от парите за потопа и са причина за невъзстановените диги край Пазарджик. Лично Цонев посочил фирмите, които да извършат ремонтите по възстановяването. Данчо Ментата е факир в изкуството на облагодетелстването от властта. По времето, когато беше депутат от СДС, тъстът му единствен получи земите си в пълен размер в крайморския рай Резово плюс 10 дка общинска земя на брега на морето. Тогава 33 жители на Резово изпратиха протестна подписка до прокурора. Това е вторият голям удар на фамилията на Данчо - с построяването на магистрала Констанца-Истанбул районът край Резово ще става все по-стратегически важен. "Йордан отвсякъде може да прави пари", похвали се тъстът му.
Между 5 и 8 млрд. евро предстои да бъдат разпределени у нас през 2007 г. чрез обществени поръчки. В качеството си на шеф на икономическата комисия в НС Цонев ще има решаваща дума за това кой да спечели поръчките. Позициите му са завидни - ако не се стигне до нови избори, България влиза в ЕС с мандата на движението, а Цонев ще е негов ковчежник. Така че тепърва ще има възможност да покаже уменията си в това, за което го хвали тъстът.

в. "Стандарт" http://www.standartnews.com/archive/2006/04/10/society/s4761_6.htm