Национално турско обединение - Кунгюн

На 19 февруари 2006 г. в декларация до парламента и посланиците на всички европейски държави у нас сдружението "Миллет Тракия" и Националната асоциация на малцинствата искат регламентиране чрез нарочен запис в Конституцията на турско национално малцинство в България. Авторът на декларацията Мендерес Кунгюн заявява, че в България има етническа криза, а ДПС е "туморно образувание в политическата система, което трябва да бъде отстранено хирургически преди влизането ни в ЕС". Някои от основните искания в декларацията са турският език да стане втори официален език в държавата, правителството публично да декларира, че българските граждани имат право на свободно народностно самоопределение, статутът на политическите права и задълженията на малцинствата да се уреди със специален закон за малцинствата, да отпадне конституционната забрана за учредяване на етнически партии, да се открие Държавен турски университет с цел закрилата на езиковото и културното наследство на турското малцинство и изучаването на турски език да стане задължително за всички български граждани, които се самоопределят като турци.

Скоро след обявяване на подписката ВМРО сезира прокуратурата и прокурорът Димитър Димитров образува преписка по този сигнал.

В началото на май 2006 г. Мендерес Кунгюн обявява, че в края на месеца в Пловдив ще бъде създадена нова организация на турското малцинство, която няма да има нищо общо нито с Движението за права и свободи, нито с добилата лоша слава националистическа партия на Адем Кенан “Турска демократична партия”.  Учредители на новото политическо сдружение са Мендерес Кунгюн и още 50 души. Кунгюн е бивш активист на СДС и съветник от НДПС. Новото турско обединение има за цел да защитава интересите на малцинствата и да се бори за тяхната интеграция в обществото. Според инициаторите организацията "стъпва" изцяло върху Европейската конвенция за малцинствата.

На 18 май 2006 г. областният организатор на ВМРО - Пловдив Георги Шопов изпраща сигнал до Главния прокурор на Република България, Районна прокуратура Пловдив, началника на РДВР - Пловдив и кмета на район "Централен", за опитите на Мендерес Кунгюн да учреди на 21 май, от 12 часа, в зала "Пълдин" на хотел "Тримонциум", национална организация на турското малцинство в България. Протестът е срещу опита за създаване на организация на етнически признак, което води до подклаждане на етническа и религиозна омраза. Пред репортер на Агенция “Фокус” Георги Шопов коментира, че това не са първите сигнали, които подава ВМРО, във връзка с дейността на Кунгюн. “Колегите от Казанлък, Стара Загора, Пазарджик преди време също алармираха обществеността и прокуратурата. Част от ръководството на ВМРО се срещна с главния прокурор Борис Велчев. Той е казал, че не толерира подобни прояви и те ще бъдат следени.”

На 20 май 2006 г. ръководството на хотел “Тримонциум” обявява, че няма да разреши в него да се състои срещата за учредяване на партията, инициирана от Кунгюн.

На 22 май 2006 г. е учредено Национално турско обединение на тайна сбирка на връх Бузлуджа от 50 представители от турския етнос у нас. За лидер на формацията е избран казанлъшкият бизнесмен Мендерес Кунгюн. Неправителствената организация ще се ръководи от петчленен управителен съвет, двама от членовете на който са чужди граждани. При учредяването на новата формация са били и петима представители на правозащитната турска неправителствена организация “Бахат”.  Националното турско обединение прие и свои десет цели и задачи, по които ще работи. Те са: развитие и утвърждаване на гражданското общество сред турско-мюсюлманската общност в България, както и подпомагане на социалната интеграция на турското население у нас, защита на индивидуалните човешки права и на турското национално малцинство в България, така че развитието на политическия плурализъм и демонопизирането на турската етническа общност са другите цели на новата формация.

Други важни цели на новото турско обединение ще бъдат различни граждански инициативи за защита на националната идентичност като езикова, културна, етническа и религиозна на българските турци и противодействие на агресивните прояви, шовинистичните и расистките пропаганди срещу турския етнос в страната. Мендерес Кунгюн е категоричен, че националното турско обединение ще съдейства и сътрудничи с всички държавни органи и структури за гарантиране на етническия мир в страната.

Националното турско обединение прие и свои символи – знамето ще бъде черен кон на зелен фон и надпис “национално турско обединение България”. Обединението ще има и свой девиз. Той е: “Правата не се дават. Правата се отвоюват”.

Седалището на Националното турско обединение ще е в Пловдив, а клонове на организацията ще бъдат създадени още в Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и Казанлък.

 

Националното турско обединение се спонсорира от турските специални служби, заявиха пред Дарик радио източници пожелали анонимност. Според тях това не е първата организация, която иска да развива дейност в България в защита на чужди интереси.

Лидерът на новоучредената партия Кунгюн трябва да бъде подведен под наказателна отговорност заради сепаратистките си възгледи, заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов.

Българският съд не трябва да регистрира организации, които са противоконституционни, алармираха и от пловдивската организация на ВМРО във връзка с очакванията Националното турско обединение, учредено вчера на Бузлуджа, да подаде документи за регистрация в Пловдивския окръжен съд до края седмицата.

Ако има информация, че хората на Кунгюн развиват противодържавна дейност, данните ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, беше категоричен апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.


До 2008 г. три инстанции на българския съд са отказали да регистрират сдружението с нестопанска цел “Национално турско обединение”. В мотивите си съдиите определят целите на сдружението като “сепаратистки и заплашващи националната сигурност на страната”.

След отказа за регистрация на движението Кунгюн решава да съди държавата в Страсбург. През февруари 2008 г. 50 представители на сдружението на Кугюн сезират Европейския съд за правата на човека за дискриминация от българските власти. Жалбата на Кунгюн е заведена в секретариата на съда в Страсбург с входящ номер 4776, съобщи самият той в Стара Загора. Тя съдържа оплакване за незачитане на текстове от Европейската конвенция за защита на малцинствата от българските власти. “Нямам финансови претенции и не съдя държавата за обезщетение.


През март 2010 г. Мендерес Кунгюн съобщава пред БНР, че Инициативен комитет настоява за създаването на нова партия Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък (ОТОМАН) в Търговище. В инициативния комитет влиза и Юзеир Юзеиров, който е обвинен за провеждането на митинг-събрание с цел учредяване на партия „Мюсюлман-демократичен съюз", без да има разрешение за това. Учредителният конгрес на партия ОТОМАН се планира за края на март в Търговище, като вече се разпространяват декларации за членство в новото движение.

В учредителната декларация на ОТОМАН се казва „Нашата главна цел е чрез утвърждаване на толерантността, отговорността и морала като добродетели в обществото, да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи политическа и икономическа стабилност в страната, която да доведе до просперитет на отделната личност, етносите и нацията като цяло".

------------------------------------------

И се видяха, и се познаха… (Реакции на политици по повод среща между Кунгюн (НТО)  и С. Стойков (ОМО "Илинден" - Пирин)