Обществени нагласи, септември 2012

РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ НА АГЕНЦИЯ АЛФА РИСЪРЧ

Есенният политически сезон стартира със серия от пукнатини по доскоро монолитната фасада на ГЕРБ.  Значими промени на обществените нагласи в поне пет  основни за управляващото мнозинство направления регистрира септемврийското национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч.

• За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%.

• Също за първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля  доверието  – 37%:32%.

• Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над  70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката. Спад е налице и в личния рейтинг на почти всички министри. Изключение прави инфраструктурната политика и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бележи феноменален ръст в рейтинга си. 

• Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми, нарастват до 67%.

• Спадът на доверието към ГЕРБ води до поредната вълна на разочарование от политиката и политиците. Намалява желанието за  гласуване, нараства несигурността в избора. Свиват се твърдите ядра на всички традиционни партии. Вотът започва да се определя във все по-голяма степен от конюнктурни и извънполитически фактори.