Александър Маринов, политолог: ДПС малко надценяват силите си

5 Юни 2014

Агенция "Фокус"

Фокус: Господин Маринов, как ще коментирате днешните политически събития?

Александър Маринов: Първо според мен, това може да се тълкува като едно съчетание на шантаж и оферта. Шантаж към БСП, оферта към други политически сили за предоговаряне на рамката на управление на държавата. Второ, може да е тактически ход, който да има за цел да спечели време с оглед някакви конкретни политически и икономически интереси. И трето, което е най-малко вероятно за тази ситуация е, че може да е вече продукт на една постигната договореност с други политически сили, това означава най-вероятно ГЕРБ за някаква нова формула на управление, но това според мен е малко вероятно да е постигнато вече. По-скоро е някакво желание да се поеме инициативата и да се възползват от изключително тежката ситуация, в която е БСП и нейното ръководство. В този смисъл трябва да отбележим, че точно това ръководство на БСП, начинът, по който беше ръководено БСП през последните години, включително и в нейното партньорство с ДПС, я постави не просто в унизително положение, защото не просто загуби с много изборите, а я подритват съвсем неподобаващо за партия с такъв престиж. Оттук нататък въпросът е какви са поуките. Този ход на ДПС би трябвало да е една поука за всеки, който има намерение да партнира с тях, защото независимо каквото и да говорим за БСП и както и да критикуваме управлението, това е един откровен акт на политическо вероломство. ДПС поставиха БСП пред свършен факт, ако това е партньорство, значи не знам какво е вражда.

Фокус: Тоест вие сте изненадан от позицията на Лютви Местан?

Александър Маринов: Да ви кажа честно, аз очаквах да направят някоя пакост, но очаквах по някакъв начин да не си захлопват вратата с БСП, защото според мен сега възниква един много голям въпрос пред БСП. Не толкова пред това ръководство, тъй като то е абсолютно безпомощно, но ако се стигне до смяна на ръководството на БСП, е много възможно радикално да се променят отношенията между БСП и ДПС, което ще създаде много сериозно отражение на всички политически посоки на политическия живот на България. Така че, според мен ДПС, въпреки че те предупреждават другите да не действат под влияние на еуфория, според мен ДПС малко надценяват силите си. И надценяват незаобиколимостта си в българския политически живот. Най-малкото, защото за всички останали е една обица на ухото какво може да се случи с тях, ако попаднат в такава тежка зависимост от ДПС. Така че не съм убеден, че този уж гросмайсторски ход на Местан е толкова добре пресметнат. Да, те без съмнение сега поставят БСП в много тежка ситуация, обаче трябва да си зададем въпроса какво ще спечели ДПС от едни бързи избори. Защото те може да не станат точно като ДПС ги иска. Ще видим, мисля, че тук сме малко свидетели на историята за чирака магьосник. Местан се опитва да прави магии, които обаче може да не свършат този резултат, който се очаква.

Фокус: Какво ще стане в лявото пространство?

Александър Маринов: Има две възможности – едната е БСП да намери сили незабавно да извърши кардинална промяна на своето ръководство и на своята политика дори с цената на тактическа загуба. Това означава начело на БСП да застанат хора – авторитетни, улегнали, независими от разни олигархически и други схеми или лични интереси на приближени кръгове. Това е едното, а другият вариант е да се реализира планът на Георги Първанов, който е в ход - едно раздробяване на лявото пространство, превръщане на БСП в една от многото малки леви политически сили, която не е в състояние да доминира и създаване на един български „псевдопасок”, визирам създаването на гръцката левица през 80-те години под ръководството на Папандреус. Но според мен, това е един не много интелигентен, не много прозорлив план, тъй като времената са други, историята е друга и едва ли това ще се случи. За всеки случай според мен, това е нещо, което аз прогнозирах още преди почти година – започват бързи, да не кажа взривни промени в лявото пространство. Аз много пъти съм казвал, че нищо вечно няма. В това число и БСП не може да разчита да бъде вечна такава, каквато е. Нищо гарантирано няма и ето мисля, че слизаме до тази точка.

Фокус: Има ли нещо, което това правителство може и трябва да свърши преди тези евентуални нови избори?

Александър Маринов: То би могло да свърши много неща, но целият въпрос е, че едва ли е в състояние да го направи. С толкова нестабилна парламентарна подкрепа, ако въобще я има повече, с толкова разнороден състав. Това правителство беше един компромис, един Франкенщайн, който беше сглобен с оглед на определени интереси. Така че, разбира се, повтарям има много неща, които са важни да се направят за България, но дали това правителство ще съумее да ги направи, много съм скептичен.

Фокус: Кога според Вас трябва да са новите избори?

Александър Маринов: Да ви кажа, това е едно много широко разпространено клише. Всички се кълнат в националния интерес, в интересите на България, на обществото, на държавата. Въпросът е какво ще дефинираме като национален интерес? Аз смятам и отдавна съм го казал, че ние сме наблюдатели в един период на структурна, системна политическа нестабилност, която няма да се преодолее с едни поредни бързи избори. Защото с тези поредни, бързи избори, ще бъдем свидетели на същите играчи, а те са доказано неспособни да решават големите проблеми на страната, така че изборите сами по себе си нищо не дават, отколкото малко да разместят пластовете. Въпросът е това да са избори при нови правила и на които да излязат нови политически формации, които наистина първо не се намират в зависимост, не са филиали на някакви олигархически интереси и второ , са достатъчно решени да преодолеят някакви лични и групови интереси, за да направят това, което е нужно на България. Защото, повярвайте ми, нещата, които трябва да се направят за България от нейното управление, са много тежки, непопулярни, изискват воля и дори себеотрицание, пак се извинявам за клишето.

Фокус: Какъв е коментарът ви за това, че Румен Овчаров поиска оставката на Сергей Станишев?

Александър Маринов: Самият Овчаров се оттегли встрани, както знаете, той подаде оставка, напусна постовете си. Демонстрира една дистанцираност, да не кажем, с една лека поза на обида. Овчаров е една от тежките политически фигури в БСП, без съмнение. Това, което той казва, е безусловно, няма нужда да се аргументира. След толкова много загуби, толкова поредни удари срещу партията, след такъв срив да продължаваш да седиш начело, все едно, че нищо няма е…как да ви го обясня? Каквито и думи да използвам, ще са слаби и недостатъчни, така че Овчаров е прав, въпросът е оттук нататък какво ще се лансира като варианти пред БСП от гледна точка не само на някакви личности, а от гледна точка на нов начин на ръководство на партията, нов начин на функциониране на партията и нова политика на партията, която да съответства на името ѝ все пак. Но откровено казано не съм съвсем сигурен, че БСП може да го извърши това нещо.

Люба АЛЕКСИЕВА