Гражданско сдружение “Европейски демократичен път"

Гражданско сдружение “Европейски демократичен път”  е учредено на 19 ноември 2006. Учредителите са 40 души - предимно млади хора с различни професии. За своя основна задача създателите на сдружението смятат изработването на нова платформа за България.

За председател на Управителния съвет е избран напусналият Демократи за силна България  Димитър Абаджиев, (ДСБ е партията, оглавявана от Иван Костов и съставена от отцепили се от СДС народни представители и редови членове). От своя страна, членовете на ръководството на ЕДП Елеонора Николова и Мария Капон правят изявление, че няма да напускат партиите, в които членуват, съответно СДС и Демократическата партия, тъй като между тези партии и сдружението не съществува конфликт на интереси.

Обявената от Димитър Абаджиев цел на сдружението е да утвърждава ценностите на гражданското общество: “Именно, да работим за обединяване на носителите на идеите за модерно и състоятелн огражданско общество, да осигурим експертиза, да работим за това, да изработим програма за модернизация на страната, обединена нова платформа, да обединим усилията за тази платформа”.

От ръководството на новото сдружение заявяват, че не възнамеряват да образуват своя отделна парламентарна група, както и самоцелно да създават партия, понеже не виждат отговора на проблемите в дясното пространство в подобен акт. “Ние отказваме да спорим за миналото, ние сме съмишленици за състоянието на настоящето и единственото важно е оттук нататък да спорим и да дискутираме за дневния ред на хората и за бъдещето на цяла България”, заявява Мария Капон.

За Европейски демократичен път възможните партьори са всички политически сили в център–дясно; като основни съмишленици се открояват Гражданите за европейско развитие на България - ГЕРБ, където според Абаджиев има хора, които желаят промяна на политическото статукво.

На практика през декември 2007 Инициативен комитет, в който фигурират изявени членове на ръководството на ЕДП (без Димитър Абаджиев), пристъпва към създаване на нова политическа партия - Единната народна партия.