Гражданска инициатива "Справедливост"

Гражданска инициатива “Справедливост” е независима, неправителствена организация, регистрирана в обществена полза. Организацията, със седалище в град София, е учредена през есента на 2007 година от група граждани, разтревожени от липсата на справедливост, упадъка на държавността и морала в България. Сред тях изпъква адв. Иван Груйкин.

Главна цел на ГИС е да промотира и установи справедливостта в България. Това включва съдебна реформа, която да доведе до независима и почтена съдебна система, избираемост на прокурори, съдии и ръководители на местни полицейски управления. Основополагащ документ на гражданската инициатива е „Нашата мечта“.

ГИС е в основата на редица инициативи (съдебни дела, дискусии, протести), които защитават гражданите, малкия и средния бизнес от своеволията и терора на администрацията. Имат редица дела, спечелени срещу незаконни местни и държавни такси, както и дела срещу монополи.

Първата публична проява на Справедливост са протестите след официалното разкриване на агентурното минало на президента Георги Първанов. Заради поведението на последния, представляващо нарушение на Конституцията, Справедливост инициира подписка в 40-ото народно събрание за откриване на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на българския държавен глава. През 2008 година активисти на организацията заведоха граждански искове срещу премиера Станишев, заради репликата му „Кой нормален човек се интересува от досиета?“ През същата година Справедливост внесе във Върховния административен съд 14 жалби срещу бездействието на министерства и ведомства, които в нарушение на закона не са предоставили архивите на Държавна сигурност на създадената за това комисия. Справедливост е и един от организаторите на протестите в София срещу посещението на руския президент Путин през януари 2008 година. Впоследствие е изпратено Открито писмо до руския посланик срещу политиката на Русия да третира България като „Троянски кон в ЕС“. На 23 август 2008 година Справедливост организира първия в страната митинг във връзка с годишнината от подписването на пакта Рибентроп – Молотов. Организацията е сред най-активните при приемането на новия Закон за референдумите в България. През 2009 година, Справедливост става инициатор на колективен иск срещу столичния кмет заради кризата с боклука в София. Също през 2009 година Справедливост внася сигнал до главния прокурор с искане да бъде повдигнато обвинение и открита процедура по прекратяване на дейността на политическа партия ДПС.