Александър Каракачанов: Промените в Закона за горите са пълно безобразие

Коментар на Александър Каракачанов, председател на Зелената партия, пред БНР и предаването „Преди всички“

http://www.svobodnoslovo.eu/?p=16406 - 20.06.2012

Първо да изясня за какво става дума. Когато искаш да строиш нещо по действащия закон, трябва да поискаш промяната на плана за управление на съответната местност на горските територии или да се включиш в рамките на този план.

Новият закон казва, че това няма да се прави. Следващата стъпка е да поискаш смяна на предназначението на горската територия, защото ти ще урбанизираш, там няма да има гора. Това се плаща от инвеститора. В новия закон и това отпада. На края се получава какво?-Плащаш си само една такса за строеж и започваш да си строиш. Оказва се, че едни ще си правят каквото искат без да си плащат. Само с едни частични планове, отиваш при кмета или при зам.-министър, договаряш се с него и ти позволяват да строиш в гората. Ще си пишем, че там се води гора, няма да плащаме за строителството и уж всички ще бъдат доволни. Това е пълно безобразие! В България почти винаги законите се правят за определени хора и интереси. Сега депутати даже са прибавили една допълнителна клауза в чл.54, че ако в момента си имаш писта, можеш вече да си я разшириш без въобще да питаш някого или само да се договориш със зам.-министъра. Конкретните заинтересовани лица- Цеко Минев, г-жа Цветелина Бориславова и някои други известни личности си отварят всички врати, направо си грабват територията и започват да строят. На какво прилича това? Със сегашните промени е направена коренна промяна във философията на закона. Отварят се широко вратите за строителство на горски територии при изключително ниска степен на контрол и без всякакво плащане от споменатите вече хора. Това, че нямали пари са пълни измишльотини.

В момента г-н Цеко Минев е спрял горе съоръженията, защото просто е лош бизнесмен. Той непрекъснато плаче, че държавата и законите му пречат. Не е това. Той просто на времето купи съоръженията на много ниска цена, но в бързината пропусна да си вземе право на строеж. Това му е пречката и тъй като не му се плаща опитва да се измъкне от положението чрез лобистките поправки в Закона за горите. Нивото на проблема е изключително ниско и просташко. Това прави бизнеса в България просташки и не интелигентен. В случая говоря за хора, които в повечето случаи не са бизнесмени, а наследници на мутрите. Основното, което те са научили през тези години, е да източват държавата. Сега вече като няма какво да се източва, единственият ресурс остана горския фонд. Там имат резерви за безчинствата си. Защо г-н Минев не си подмени съоръженията? Проблемът е, че той иска да заграби допълнителни територии, да стане пълен монополист, да строи хотели направо в гората, да ги води за горски фонд, да не плаща за промяна на статута, да няма никакъв контрол върху него и тези като него, да си вдига като монополист цените и пр. Това се реализира в момента, а така не трябва да става.

Младите хора с право казват:“Как няма да реагираме като беззаконието се облича в закони. Нямаме избор! Беззаконието се стимулира от управляващите, не от нас“.