Президентът Росен Плевнелиев: Никой не ми налага вето по телефона

Емилия Караабова 

- Г-н президент, как изглеждаше животът ви през тази една година от избирането ви за държавен глава?

- Много динамичен, кризата създава много проблеми, но и много възможности. Това, което виждам, е, че държавите са разделени на две - в едната група са тези, които са потънали в проблеми, не търсят сами решения, а само се оплакват и чакат наготово някой да ги спаси и затъват още повече. В другата група са държавите, които работят здраво, не се плашат от реформите и съзнават, че по начина, по който минават през кризата, програмират какво ще се случи с тях след нея.

- България къде е?

- Много ми се иска да е в групата на вторите.

- Но?

- България категорично е в тази категория, но може да е по-бърза и по-смела. Въпреки кризата обаче държа да подчертая, че ние се справяме по един впечатляващ начин.

- Защо смятате така - ние все така сме най-бедната страна в ЕС, тези дни излезе и статистика на Световната банка - на 66-о място сме, т.е. с две позиции по-надолу от м.г. по бизнес климат. Това е лош маркер за чуждите инвеститори, които и без това ги няма?

- Абсолютно сте права. Има три маркера, които светът следи много внимателно - "дуинг бизнес" на Световната банка, индекса за прозрачност на "Трансперънси интернешънъл" и индекса за конкурентоспособност на Уърлд икономик форум, където се изкачихме с 12 места нагоре - бяхме на 74-то, а сега сме на 62-ро място. Това е постижение.

- Обаче с "прозрачността" сме зле - и там има регрес, както и по отношение на бизнес средата.

- Много бих искал и правителството, и институциите да си поставят за цел да подобрим положението си и по тези два показателя. Когато имаме тенденция за напредък, светът ще го познае и инвестициите ще дойдат. Пак ще повторя, страната ни върви в правилната посока, за разлика от много други държави, които са свикнали да растат на база планини от кредити. Сега е моментът България да се позиционира по пътя на истински стратегическите инвестиции - по-малко шопинг молове и много повече фабрики. Между другото през последните няколко месеца имах възможността да открия няколко знакови фабрики в България, а при моето последно посещение в Бавария ние договорихме три нови фабрики.

- Казвате - договорихме откриването на три нови фабрики, но по същото време сигурно са затворили 30. Всеки ден на улицата остават десетки хора, на много места пък работодателите бавят с месеци заплатите...

- Ситуацията в икономиката е тежка, основно трудности срещат малките и средните предприятия, където са около 70% от работните места. Затова те трябва да се подкрепят и това се прави от правителството, доколкото е възможно - например вече е факт националната програма за енергийна ефективност, която е директно насочена в тяхна подкрепа. В ход е и гаранционната програма по "Джереми", по която малките и средните предприятия получават кредити при по-ниски лихви и с по-малки обезпечения. Националната програма за конкурентоспособност - тя също тръгна. В същото време обаче крайно време е парламентът да одобри два важни закона - единият е законът за инвестициите, който ще даде допълнителни облекчения на инвеститорите и ще направи България по-привлекателно място за бизнеса. Вторият е законът за иновациите, който ще структурира националната рамка за финансиране и приоритизиране на иновации, това ще е много добър инструмент в подкрепа на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на всяка икономика.

- Колко пъти през тази една година стиснахте зъби заради случващото се в държавата?

- Аз съм позитивно настроен човек, колкото ми е по-тежко, толкова по-мотивиран съм да работя. Много ми се иска по-бързо да се развиваме, да сме по-ефективни. Само когато имаме големи и смислени национални приоритети - като тези в България 2020, които следваме неотклонно, можем да дръпнем напред. Не се върви една крачка напред, една наляво, една надясно, една назад и после пак мъничко напред, и след това пак назад. Начинът за успех е този - позитивизъм и много работа по ясно начертан план. Аз не вярвам в доносите, не участвам в политически битки и интриги.

- Този начин на мислене не ви ли прави лесно уязвим?

- Не, а и не бива да се подценява интелигентността на българите. Хората не се впечатляват от агресията и от партийните игри - това го забелязах и на изборите. Те очакват от политиците смислени дебати и надграждане на добрите идеи. Хората избраха мен сред 18 кандидати и нямам намерение да променям нито начина си на мислене, нито на действие.

 - Но се ядосахте, когато вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че не сте разбрали казуса с бившата шефка на съдиите у нас Мирослава Тодорова и сте се изказали неподготвен, като я защитихте, когато бе уволнена от стария състав на ВСС?

- Всеки усети тогава напрежението, по важното е, че моята позиция е много принципна и категорична. Аз съм за принципните решения. Не знам какво е да водиш персонални битки, никога не съм го правил в живота си, няма да го правя и занапред. Като министър доказах, че мога да работя с всички - и със сини, и с червени, с жълти и т.н. И постигнахме много заедно. Така е и сега в президентството. Тук нямаме задни мисли, не водим персонални войни, защото имаме кауза. И тя е за модерна България и прогрес. Затова съм отвъд агресията, негативната енергия и битката един срещу друг. Това е загуба на време. Смятам, че това ни отклонява от смисъла на нещата, който не е във войната. Тя дори не е и средство. Смисълът е в това, което искаш да постигнеш. И персоналните отношения нямат нищо общо. Аз съм обещал десет големи приоритета при влизането си на "Дондуков" 2 и ще ги постигна. Това е моят подход - отворен, с ясни аргументи. Задкулисието ми е непознато. В този конкретен случай, за който ме попитахте, аз не спестих моите аргументи и ги казах на българските граждани. И ще продължавам да го правя по честен и откровен начин, без да спестявам аргументи и без да защитавам партийни позиции.

-Тази ви позиция впрочем доста дразни депутатите от ГЕРБ - малко са ви обидени, че като ходите на събития в регионите им, не ги каните да са около вас...

- Това, което мога да кажа, е, че посещенията ми са публични и всички знаят за тях. Програмата ми е абсолютно прозрачна и когато пътувам из страната, всички знаят къде отивам и защо. Абсолютно всички депутати, от всички политически партии, са добре дошли. Мога да работя с всички. Не може да има ревност. И се надявам, че представителите на политическа партия ГЕРБ, която ме номинира и съм горд и благодарен за това, го разбират много добре.

- Не се ли подразнихте, когато премиерът Бойко Борисов ви изпревари и обяви, че ще наложите вето на Закона за съдебната власт, излезе така, сякаш той ви е наредил, а вие го изпълнявате?

- Вето в президентството от днес за утре не може да има. Това е много обективен процес, в който вземат участие десетки експерти. Едни от най-изявените експерти в областта на правото работят в Правния съвет към президента, заседават и се аргументират преди използването на този инструмент. Същият този екип внимателно следи и още редица рискови законопроекти - в момента са около 26. Така че ветото не може да бъде наложено, защото някой ми е вдигнал телефона, а само когато има обективни аргументи. Аз съм екипен играч и вярвам на екипа си и неговата преценка. Смятам, че е много лош подход, когато един или двама души в държавата се нагърбват с решението на всичките проблеми. Трябва всички да работим, а решенията на правителството, както и на президентството да са платформа за развитието на страната.

- Г-н президент, последното ви посещение бе в Израел. Очаквахме, че там ще съобщите някакви резултати от работата на службите по атентата на летището в Бургас. Преди време казахте, че до 15 септември ще има много висока доза на публичност по тази тема, но това не стана. Защо, буксува ли разследването?

- Не, разследването е много напреднало, нашите служби си вършат много добре работата и това се признава и от партньорите ни навън. Сигурен съм, че не сме далеч от времето, когато резултатите ще се сложат на масата. А за датата 15 септември - винаги съм смятал, и като министър, и сега като президент, че публичността помага. Аз очаквах и окуражавах правителството и компетентните органи, дори и да не са на 100% готови, но са на 30 или 50% напреднали, да излязат и да съобщят междинни резултати. Това бе моята идея и за 15 септември. Още повече че някои министри тогава индикираха, че имат готовност за това към тази дата.

- Кои министри?

- При разговорите ми с различни представители на изпълнителната власт бяха изразени очаквания, че по-бързо ще стигнат до междинни резултати. Така че тогава окуражих правителството да покаже прогреса, независимо че не са стигнали до края, важното е, че са на прав път. Този отчет дължим както на българските граждани, така и на световното демократично семейство.

- Ами ако няма какво да покаже...

- Разследването е напреднало и аз очаквам скоро резултатите от него.

- Обявихте, че сте удовлетворен от новата формулировка на въпроса за референдума, след като от него отпадна "Белене", и няма да сезирате Конституционния съд. Така допитването според БСП е много общо, казват, че със същия успех можем да попитаме и дали България да развива космонавтиката...

- Щеше да е абсурдно, антидемократично и щяхме да създадем изключителен проблем в бъдеще на българската демокрация, ако бяхме провели референдум с въпроса на БСП - по един конкретен казус. След това вероятно трябваше да питаме и за "Козлодуй", и за магистрала "Хемус", и за "Южен поток" и т.н. Не може да подменяме държавността. Така, както е зададен въпросът в момента, е много логичен, особено на фона на дебата, който се води в Европа след Фокушима. Някои държави казаха - "не" след случилото се в Япония. И затова е много логично да питаме българските граждани - а вие искате ли да изграждаме нови ядрени мощности. Това, което ме притеснява, е, че хората не са получили още максималната информация, за да направят своя избор. И още нещо, дори отговорът на референдума да е "да", това няма да освободи министерския съвет от отговорността.

- Казахте "дори отговорът да е "да" - това означава ли, че вие се съмнявате?

- Ще си спестя отговора на този въпрос. Нека, вместо аз да коментирам, българите да го направят, като гласуват. Това е само в интерес на държавата ни. Този проект е нещо много съществено за страната ни. Той е сериозна стъпка и хората трябва да си дадат сметка, че ще се отрази на живота и на децата ни. Пак ще кажа - тепърва трябва да започнем дебата - имаме ли нужда, колко ще струва, има ли възвръщаемост, какви са рисковете и т.н. Готов съм и аз да инициирам дебати, ако те не стартират навреме.

- Не е тайна, че сте заможен човек, а според вицепремиера Симеон Дянков данъкът върху лихвите на депозита ще се отрази само върху спестяванията на богатите хора. Вие пресметнахте ли с колко ще обеднеете?

- Като човек, който е живял доста години в Германия, знам много добре как работи този данък. Също така, като човек, на когото имотната декларация е публична, всеки може да види, че една част от парите, с които разполагам, е в имоти, а другата - в банкови сметки в България и в Австрия, където е въведен такъв данък. Така че считам, че това е една добра, премерена европейска практика. Но смятам, че решението да се наложи такъв налог трябваше да се обясни малко по-добре, с качествен дебат.

- Ще дадете ли посмъртно орден "Стара планина" на ген. Делов, идеята е на ГЕРБ и е подкрепяна от БСП?

- Аз вече посочих в речта си в Кърджали изключителната заслуга на ген. Делов не само като един изключителен пълководец и национален герой, но и като символ на толерантност. И решението на общинските съветници от ДПС е необяснимо, да не кажа скандално. Относно ордена - разбира се, ще се съобразя с решението на Министерския съвет. Но тук е мястото и за по-сериозен дебат и анализ - ако дам отличието на ген. Делов, връщайки се 100 години назад, не трябва ли да дам и на Васил Левски и Христо Ботев? Темата е много дълбока и важна по същество и я дължим дори и в името на паметта на ген. Делов.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1608192