Българското военно гробище край Цариброд.

Янко Гочевъ

Българското военно гробище край Цариброд. Роднини на загиналите на панихида през 1942г. Снимка от семейната колекция на Калин Крумов.

Тази снимка е от панахидата на кюстендилци загинали през 1942-1943 в района на Българско Поморавие. Дядото и роднините на Калин Крумов и много други хора от с. Трекляно и с. Злогош правят панахидата при преместването на телата на убити през 1942 край Ниш и Лесковац. 

В средата на 1942 г. българското правителство и българското военно командване взимат решение за построяването на военни гробища в Цариброд (тогава в пределите на България) с мемориален парк и военен паметник, увековечаващ паметта на загиналите български войници и офицери, паднали в този район още през Сръбско-българската война от 1885г. 

В непосредствена близост до мраморния паметник, върху който е бил поставен Орденът за храброст и изписан с месингови букви стихът на народния поет Иван Вазов “За България те живяха, биха се и умряха”, е била построена и мемориална чешма с барелеф на хан Аспарух и надпис “Вечна слава на героите”. 

В построяването на парка и военните гробища участвали и много местни българи, както и ученици от Царибродската гимназия. 

Войнишките гробища са били разделени в пет парцела, в които били погребани няколкостотин български войници и офицери, загинали в периода 1942-1944г. От изготвения поименен списък на военния жп комендант на Цариброд, поручик Соваджиев, научаваме, че убитите чинове от поделение 9296 - В.П. “Звезда”, погребани на 4 юли 1944 г. във Военното гробище край Цариброд, са 85 на брой и повечето от тях са били родом от Югоизточна България. 

Българският военен паметник край Цариброд има трагичната съдба на всички такива паметници на територията на бивша Югославия - умишлено унищожен от ''братята сърби''.

През 1946 г. новите комунистически власти в Титова Югославия взривяват паметника, изкъртват барелефа на хан Аспарух и заличават българските войнишки гробища. Тленните останки на някои от погребаните войници по-късно са били прибрани и препогребани от техните близки в България, а другите са останали да почиват (само че не в покой) на войнишките гробища в Цариброд.