Българските вестници в понеделник - 15-12-2013

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=32081270    
        

15/12/2013


Дълговете на държавата към бизнеса не само не намаляват, но дори се увеличават, пише "Труд". За последната година ръстът на просрочията е сериозен - от 111 млн. лв. през септември 2012 г. на 152 млн. лв. към 30 септември т. г., което е скок с цели 37%. Увеличение има и в тримесечието юни - септември, макар то да е минимално - с 5 млн. лв., сочат последните данни на финансовото министерство. Внушението, че за разлика от управлението на ГЕРБ държавата вече се разплаща с бизнеса и това съживява икономиката, е един от основните политически рефрени на управляващите в последните месеци. Реално обаче статистиката на финансовото министерство не засича подобни процеси. Оказва се дори, че миналата есен, по време на управлението на бившия финансов министър Симеон Дянков държавата е била доста по-изрядна към бизнеса, отколкото сега. Обръщането на процеса е започнало след март т.г., когато дълговете на държавата са се увеличили от 107 млн. лв. на 147 млн. лв. през юни.
 
Държавата взима още 88 млн. лв. от десет свои фирми, посочва "Капитал Daily". Според решение на правителството това са "Ръководство на въздушното движение", "Пристанищна инфраструктура", "Южноцентрално държавно предприятие" – Смолян, "Югозападно държавно предприятие" – Благоевград, "Северноцентрално държавно предприятие" – Габрово, "Летище София", "Пристанище Бургас", "Пристанище Варна", "Терем" и "Агенция дипломатически имоти в страната". Анализите на финансовото им състояние към септември показват, че финансовото състояние на предприятията е стабилно и те генерират положителен резултат, гласи съобщението от правителствената пресслужба. "Предприятията разполагат с достатъчен обем парични средства, като след внасяне на предвидения размер от допълнителни средства в централния бюджет нормалният режим на тяхната работа няма да се наруши, в т.ч. и по отношение на провежданата инвестиционна политика на дружествата", смята правителството. Сегашните управляващи критикуваха предишния финансов министър Симеон Дянков точно за такава мярка.
 
Ключовите реформи, за които от Европейската комисия (ЕК) настояваха с последния си доклад за България от лятото на 2012 г., не са изпълнени. Това показва прегледът на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка, съобщава "Сега". Провалът на управляващите в различни сфери няма как да не бъде акцент в предстоящия в началото на 2014 г. евродоклад. От седмица насам министърът на правосъдието Зинаида Златанова подготвя публиката за много критичен доклад през януари. По думите й две ръководства на прокуратурата, две правителства и две мнозинства в парламента не трябва да бягат от отговорност. ВСС още не е решил проблемите със случайното разпределение на делата, атестациите на магистратите. Не е готов механизмът, с който обективно да се измерва натовареността на съдиите и прокурорите, така че да се избегне дефицитът с неравномерното натоварване на магистратите. Няма как да бъде отчетен напредък по стотината дела и разследвания, които Брюксел следи изкъсо. Част от тях са за неразкрити поръчкови убийства от последните 20 години. Няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.
 
Новината, че на закрито заседание в сряда правителството е записало в правилника на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) възможност спецслужбата да открива собствени фондации, граждански сдружения и фирми, за да прикрива контраразузнавателната си дейност, предизвика възмущение сред правозащитниците, отбелязва още "Сега". Пред вестника адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация", обяви идеята за крайно проблематична. "Потресен съм от липсата на култура в правителството. Не може полицията да имитира автентични структури на гражданското общество", каза той. Кашъмов подчерта, че демокрацията се основава на свободата на сдружаване и свободата на мненията и влизането на държавата в това по таен начин изкривява автентичната конструкция на гражданското общество. "По този начин управляващите ще могат да имитират критика, експертиза. Има опасност от подмяна на целия демократичен живот. Това е метод на нов тоталитаризъм на ХХI в. Подменят се автентични инструменти на демокрацията", обясни адвокатът.
 
Два паралелни протеста се проведоха в София и в Лондон - срещу плановете на британското правителство да ограничи възможността българи и румънци да работят в Обединеното кралство след 1 януари 2014 година, четем в "Труд". Десетина души се събраха на протест пред резиденцията на английското посолство у нас, съобщи Би Ти Ви. Те призоваха към равенство и права, каквито имат гражданите на другите европейски държави и защитиха българите, живеещи в Англия. Около стотина българи пък протестираха пред сградата на британския парламент в Лондон под мотото "Спрете дискриминацията". Това е вторият подобен протест в рамките на една седмица. По-рано стана ясно от британските медии, че правителството в Лондон обмисля да ограничи броя на имигрантите от Европейския съюз в страната на 75 хиляди на година. Сега този брой е 106 000 годишно.
 
БСП се прицели в ръководството на Сметната палата, като за подмяната му се обсъжда написването на нов закон, разкрива "Сега". Само така социалистите ще могат да махнат сегашния шеф проф. Валери Димитров и заместниците му, чийто мандат приключва през 2017 г. Левицата повтаря изпитаната практика, въведена от ГЕРБ преди 3 години. Тогава правителството на Бойко Борисов постъпи по същия начин, за което бе остро критикувано от социалистите. Депутати, пожелали имената им да не се оповестяват, обясниха, че официалният повод е, че одитната институция по дефиниция трябва да е колегиален орган, а на практика сега председателят проф. Димитров е делегирал правомощия на двамата си заместници. От БСП се позовават на опита в други европейски страни. Само при монархиите имало толкова силно единоначалие в системата на палатите.
 
Поредна партия е на път да отпадне от десния Реформаторски блок, след като вчера от ДСБ потвърдиха, че са предложили на партньорите си в политическия проект да прекратят преговорите с формацията "Синьо единство", в която е евродепутатът Надежда Нейнски, информира "Сега". В средата на ноември проектът беше изоставен от партия "Зелените", които се обявиха против превръщането му в предизборна коалиция. Пред БНР водачът на тъмносините Радан Кънев обясни, че повод за скъсването на отношенията със "Синьо единство" са медийни изяви на Нейнски, в които тя говори за "нейната битка между дясното и либералното вътре в Реформаторския блок". "Взаимното "цакане" през медиите е отвратителна практика от миналото на десницата", заяви Кънев, упреквайки Нейнски в изтичане на информация. Според него темата за водачите на листи досега изобщо не е била поставяна по време на разговорите между партиите в блока, намеквайки за изтичане на информация и по този проблем.
 
Реформаторският блок трябва да има силата и доблестта да признае успехите, които ние сме имали, а не да ги подмени, заяви пред Нова телевизия евродепутатът Надежда Нейнски, пише "Труд". Тя отбеляза, че за да има сили този Реформаторски блок, той трябва да стъпи върху всичко добро, направено от традиционната десница. "Някои хора бяха изгонени от СДС заради идеята за развитие на "Синята коалиция". Парадоксът е, че сега Реформаторският блок иска да ни отстрани по същата причина", обясни Нейнски.
 
Хората, които не си плащат здравните вноски редовно, да нямат право на детски или други социални придобивки. Това е едно от предложенията, които бяха внесени от работната група към Министерския съвет за реформи в здравеопазването, съобщава "Стандарт".То е на четирите пациентски организации. Те искат също всяка година съдия-изпълнител да събира дълга от вноски на неосигурените, а разходите за това да са за тяхна сметка. Затягане на санкциите върху неосигурените предлагат и от лекарския съюз. Медиците смятат, че е добре да се увеличат глобите и некоректните платци да си плащат лечението 6 месеца след възстановяване на правата.