Гръстелници

 

http://bashibozuk.blog.bg/politika/2008/10/02/marihuanata-edno-dobro-i-pochteno-rastenie.239822

Автор: bashibozuk

В своя блог, Бале е написал пост, в който със смехотворна форма обявява тревата за лошо растение. Аз пуша от време на време и това обосновава интереса ми към растението. В нашия край то се гледа от край време. Известно е като гръсти. Дядо Хамуд (светло да остане името му) едно време ми разказваше, че има два вида гръсти. С едното си правим важета и чували, а другото "расте там до реката и когато някой умре си взимаме малко от него, за да не ни е така мъчно".

Нивите където се сеели гръстите се наричали Гръстелници.

Като млад студент попаднах на следния интересен текст, публикуван в данъчния регистър на село Оникьой (Русенско) от 1835: "Гръстелниците някога се определяха от селската мера и то всякога близо до селото, за да могат да отиват жените сами, било да ги чистят, било да ги берат. Днес всеки си има свой гръстелник, отделена нива от своят имот, на която гръсти". 

Очевидно гръстенето е било важна част от живота на нашите деди, след като всеки е искал да си има свой гръстелник. Знам, че може да реагирате много бурно на следното изказване, но въпреки това ще кажа, че в някои отношения живота в Османската империя през ХІХ в. е бил по-свободен, от колкото в Българската държава пред ХХ и ХХІв.