Корпоративни новини от 27 август 2012


Корпоративни новини:
27 август"Уестингхаус" ще прави проучването за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"; Българите увеличават почивките в чужбина; Hertz купува конкурент за 2.3 млрд. долара; САЩ разследва Unicredit за забранени сделки с Иран

 

БЪЛГАРИЯ

"Уестингхаус" ще прави проучването за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Уестингхаус" е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде агенция "Фокус". Американската компания (която всъщност е част от японската корпорация "Тошиба") е предпочетена пред други четири компании, които също подадоха оферти. Днес в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес беше подписан договор с компанията. "Уестингхаус" ще трябва да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

Летен лихвен застой

И през юли, както и предходния месец, лихвените нива по кредити и депозити (новодоговорени) запазват линията си на поведение – без много и големи промени с леки движения, някой нагоре, други надолу. За пореден месец изключение има при лихвите в някои категории фирмени заеми. Това са еднократни движения, които в следващ месец биват коригирани и нивата се връщат към средните за пазара. Това показват данните на БНБ за лихвенитв нива през юли 2012 г.

Българите увеличават почивките в чужбина

За трети пореден месец българите увеличават пътуванията си в чужбина на годишна база, сочат публикуваните днес данни на Националния статистически институт. През юли е регистриран ръст на почивките в чужбина, каквато тенденция имаше и през двата предходни месеца - юни и май. От статистиката се вижда, че с много бързи темпове се повишава интересът към Испания и Италия - две дестинации, които туроператорите усилено предлагат през последните две години. През юли българите са осъществили над 404 хил. пътувания в чужбина, като спрямо същия месец на предходната година е регистрирано увеличение от 7%.

СВЕТЪТ

Hertz купува конкурент за 2.3 млрд. долара

Втората по големина компания за коли под наем в САЩ -  Hertz Global Holdings, обяви, че ще купи своя по-малък конкурент Dollar Thrifty Automotive Group за близо 2.3 млрд. долара, с което приключват продължилите над пет години опити за придобиване. Hertz, както и третата по големина компания в бранша – Avis, направиха няколко предложения за контролния пакет на Dollar Thrifty, но досега сделката беше блокирана от неразбирателство за цената и съмнения дали ще получи одобрение от регулаторите, припомня Reuters.

САЩ разследва Unicredit за забранени сделки с Иран

Американските власти разследват Unicredit за потенциално нарушаване на разпоредбите, забраняващи осъществяването на бизнес с определени държави. За това съобщи Financial Times, като цитира документи, публикувани от най-голямата италианска банка. В документите не се посочва изрично за кои държави става въпрос, но според източник на FT разследването се отнася за Иран, който е обект на санкции от страна на САЩ и на ЕС. Информацията за разследването е била публикувана от банката най-малко преди седем месеца, но досега не е била съобщавана от медиите, отбелязва изданието.

Акциите на Samsung се сринаха със 7.5% след загубата на патентно дело от Apple

Акциите на Samsung се сринаха със 7.5%, като заличиха повече от 12 млрд. долара пазарна капитализация. Спадът в книжата идва, след като в края на миналата седмица съд в САЩ наложи на южнокорейския гигант да плати 1 млрд. долара на Apple заради нарушени патенти, съобщи Reuters. Изходът от делото повдигна опасения около процъфтяващия бизнес с мобилни устройства, който в момента носи високи приходи на компанията. Тя е изправена пред опасността нейни продукти, които нарушават патента на Apple, да бъдат забранени за продажба на територията на САЩ. От Samsung обявиха, че ще обжалват решението на съда.

Sony затваря подразделението си за оптични устройства Optiarc

Технологичната компания Sony планира закриването на филиала си Optiarc, произвеждащ CD и DVD устройства за персонални компютри, съобщава японският всекидневник The Asahi Shinbun. Ходът е част от стратегията за преструктуриране на Sony, в резултат на която се очаква да бъдат съкратени общо около 10 хил. работни позиции. Sony Optiarc ще прекрати функционирането си до март 2013 г. По-голямата част от сегашните 400 работника на компанията ще бъдат освободени от длъжност по програма за ранно пенсиониране, уточнява Asahi Shinbun.

Сушата в САЩ ще удари тежко застрахователните компании

Застрахователните компании, които работят в сектора на селското стопанство, са изправени пред огромни загуби заради най-продължителната суша в САЩ за последния половин век, пише Financial times. Реколтите на царевица и соя са най-засегнати от продължителната липса на валежи, предизвиквайки големи искове за претърпени щети от фермерите. Икономистите по аграрни култури в университета на Илинойс са изчислили, че сушата ще доведе до искове за брутни обезщетения в размер на около 30 млрд. долара. От това правителството на САЩ ще поеме около 14 млрд. долара, докато частните застрахователи може да се сблъскат със загуба от 4 млрд. долара.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/08/27/1895842_korporativni_novini_27_avgust/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg