"Македонските ръкописи" в Брюксел


Читатели настояват за категорична реакция от страна на Министерство на външните работи за изложбата с ръкописите
01 септември 2012 |

София. Читатели продължават да настояват за категорична реакция от страна на Министерство на външните работи във връзка с изложбата с ръкописите. Въпреки че информацията за изложбата бе премахната от сайта на Кралския дворец в Мариемон, десетки читатели продължават да изпращат своите коментари на електронната поща на Агенция “Фокус”. Публикуваме мненията на някои от тях.
Агенция "Фокус" очаква още читателски мнения и коментари на електронната поща focus@focus-news.net.

Иван Митев, внук на македонски бежанци от гр. Воден: Реакцията на Министерство на външните работи (МВнР) разбира се както винаги е закъсняла. Не съм и очаквал различно отношение по този въпрос, понеже правителствата в България се сменят, но хората, които работят в МВнР, си остават същите. И понеже си остават същите, равнодушието им по отношение на изменянето на исторически факти от страна на официалните македонски власти не се е променило. Това, което правят македонските власти дори не може да се нарече кражба, защото тази история си е тяхна, просто те заменят навсякъде думите българи и български с македонци и македонски. Такова изменяне на фактите в световните исторически среди се смята за огромно престъпление от най-лош вид. На мнение съм, че по принцип България трябва да действа по-меко с „македонцките работи", за да може нашите братя от Вардарско да си организират държавата без всякакви пречки от страна на съседите. За всичко обаче си има граници. Хилядите „историци" и хора, които се занимават с история и култура в Република Македония, могат много добре да четат и предполагам са прочели въпросните средновековни писания, където не може дори да се намери думата „македонски". Което води до мисълта, че тези гаври с българската история се правят абсолютно нарочно и целенасочено. Оттук можем да си направим извода, че тези нападки, дразги, обидни твърдения от македонската официална власт няма да приключат, нито днес, нито утре.
За това ще помоля като български гражданин и данъкоплатец МВнР да си свърши най-накрая работата и да тегли чертата на търпението, а игричките на исторически теми (които впоследствие винаги се превръщат в политически) да приключат. Дали ще връчват протестни ноти, дали ще пишат писма до комисии, мен не ме интересува. Единственото, което чувам оттам, е, че се работи по въпроса. Добре, работи се, но какъв е резултатът питам се?

Кирил Ичев, Пиринска Македония , 31 август 2012 г.: С поздравления към Агенция „Фокус” и с уважение към свършеното тези дни ви заявяваме нашата силна подкрепа за всичко това.
И доколкото в скопската преса беше написано, че „българските медии я негират тая кампания", настояваме да се обърнете към тези български медии, които се правят , че не знаят и не чуват нищо за това. Ние, от своя страна, ще се обърнем към медиите, които уважаваме да ги попитаме защо мълчат?
Мълчаливото министерство на външните работи на България не изпълнява своя дълг към българската история и очевидно там трябва да бъдат други, по-достойни българи.


http://www.focus-news.net/?id=n1691524

Читател, чиито баба и дядо са от Егейска Македония пише: Агенция „Фокус", благодаря ви че браните българските национални интереси. Вие дадохте пример на българските чиновници и по-специално на външния ни министър Николай Младенов как се бранят интересите на България.

Станислав Стоянов, Велико Търново: Искам да ви поздравя за постигнатия успех. Ако не бяхте първо вие, нямаше толкова бързо да се задействат всички останали. Относно братята искам да кажа следното: Досега подхождах снизходително и не се ядосвах толкова много на техните провокации. Но този път преминаха всякакви граници. Невиждана наглост. Зад гърба им сложили снимка на История Словеноболгарская и пак с пяна в устата крещят, че били македонски документите. Това е брутална обида и унижение към българите. И от държавата няма никакъв сериозен отпор. Аз моля държавата да защити България и българите. На такава безпрецедентна атака не сме ставали жертви от десетки години. Срещу нас се упражнява агресия. Едно е да лъжат и манипулират в Македония, друго е да лъжат и манипулират целия свят. Особено когато сме започнали долу горе успешно да възстановяваме имиджа си като държава през последните три години. Нашите управници не разбират ли, че само един филм като „Трето полувреме”, ще нанесе много повече щети, отколкото от положителните практики и проекти, които те осъществиха през последните години? Не трябва да се подценява силата на пропагандата! А можем толкова бързо да решим въпроса, при условие че разполагаме с всички доказателства в подкрепа на истината. Според мен, трябва да се отговори също с филми, популяризация на историята ни, симпозиуми, изложби. Но най-вече филми. Те стигат до огромна част от гражданите на света.

Читателят Стоян Бързаков призова да се направи интервю с министъра на външните работи във връзка с изложбата с ръкописите.

Васил Василев: Във връзка обявената от вас информация, че белгийският музей е свалил обявата от сайта си, ще кажа само, че не просто сваляне на обява, а официално извинение към България следва да се изиска и като следствие от този вече втори удар по авторитета на европейските институции (визирам гафа с немската депутатка), да се замрази официално всяка процедура по преговори с Македония за ЕС.
Това трябва да се отстоява, защото тези хора показаха, че нямат мярка и дебелоочието им е безкрайно.

Мартин Стоянов: За пореден път Агенция „Фокус” показа, че е една от малкото медии в България, която има отношение към въпроса с отстояването на българщината в република Македония и защита на националните ни интереси. Благодаря Ви за това и още заради това, че единствено Вие давате всекидневна информация за събитията там. Продължавайте само напред.

Ваня, Пазарджик: Редно е изложбата да бъде изключена въобще като събитие и да бъде отказано представянето й в Брюксел. Първо, за Кралския музей едва ли това е най-престижното и печелившо събитие, което представя. Второ - на белгийците едва ли им е приятно да бъдат замесвани в междубалкански крамоли, които са им чужди и непонятни. А за това, че става дума за български средновековни ръкописи, сигурно, вече са уведомени от експертите, които са пратили да ги изследват в Македония. И след като не могат да вземат страна, тъй като са твърде далеч от Балканите по нещо, което е очевидно - стремеж да се краде история, по-добре е да свалят събитието въобще от културния календар на музея.

Радослав Везирев: Нашият коментар не е важен. Важно е целият нормален свят веднъж завинаги да се разбере, че Македония е всичко друго, но не и държава. Никога не е била и никога няма да бъде. Те крадат, те лъжат, но не си дават сметка, че история се учи не само в България. Цял свят им се смее. Това е пародия. Това е бутафория. Това не е държава. Дай Боже, нормалността да възтържествува в тая изтерзана земя.

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!