Шенгенизиране на Шенген

Говорят, говорят защо не ни приемат в Шенген и споменават контрабандата с цигари, Цветанов, ГЕРБ, политическа воля, популизъм, четири месеца, "някаква холандска партия", лошия Борисов, недостатъчна дипломация...

Политици от опозицията партизират проблема и търсят дивиденти. Журналисти и анализатори от "техния лагер" надуват тромпета: ГЕРБ, Борисов, Цветанов... Те са лошите!

Тези думи и шумотевици имат основание. Нещо повече: ПРАВИ СА! Може далеч по-решително и умело да се действа за оправяне на кривиците в държавата! Категорично.

Но искам да обърна внимание на ДРУГО НЕЩО, което сякаш не виждаме.

По стечение на обстоятелствата от години имам контакти с холандци и Холандия, която всъщност е Нидерландия.

Приятели, не става дума за ГЕРБ, Цветанов и Борисов.

В Ниската земя повечето не подозират за тяхното съществуване. Проблемът е, че холандците идват в България и имат непосредствени наблюдения от живота ни. Затова гласуват за политици, които твърдят че нямаме място в Шенген. Те са изградили впечатления от България и не само те.

Ромските гета, повсеместната липса на обществена хигиена, (тоалетните ги ужасяват!), видът на фасадите, тротоарите, улиците и пътищата. Начинът, по който се застрояват градовете - без тротоари и паркинги, кварталните градинки, състоянието на дворове и междублокови пространства, необработените полета, хигиената по ресторантите и обслужването в тях, намръщените и груби минувачи, такситата...

Тези, които са правили опити за бизнес у нас, са с очакваните впечатления. Корупция, бюрокрация, мързеливи чиновници, неясни правила, безотговорност... Мнението за нашата съдебна система е на най-ниско равнище.

Но те идват у нас не само като туристи и бизнесмени. Ангажират се с благотворителна дейност, влизат в социалните домове. Смаяни са. Не само от мръсотията и лошото поддържане. А и от факта, че децата не знаят КОЙ Е ИИСУС! Не са чували за Девата, за ценностите на християнството.

Започват да ни гледат състрадателно.

За холандци и други западняци НИЕ СМЕ НЕПРИЕМЛИВО НЕЦИВИЛИЗОВАНИ! И са категорични: нямате място в ЕС!

Така че проблемът за Шенген съвсем не е този, който непрестанно се обсъжда у нас.

Сигурен съм, че въпроса с охраната на границата ще бъде решен! Контрабандата, така или иначе, ще я пообуздаем.

Заради това, както и поради политически (геополитически!) причини рано или забавено, ще ни приемат в Шенген.

Но мнението на западните избиратели за нас, мнение което участва във формиране на държавни политики,  ако не разбираме какъв е проблемът, ще остане пак - овцекрадците от Долния Дунав, които, като се изкъпят, си викат "честито".