Информационно обслужване

Не знаеше как да включи компютъра

31.08.2009

Интервю с Тошо Недялков от сп. Тема.

- Г-н Недялков, вие сте били в УС на "Информационно обслужване" АД от август 2006 до януари 2008 г. Как стана вашето назначаване?

- През август 2006 г. беше сменен целият управителен съвет. Аз влязох в новия като заместник-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), отговарящ за информационното общество и технологии.

- С какво си обяснявате появата на Азер Меликов, и то като председател на управителния съвет?

- С това, че той беше експерт в кабинета на министър-председателя, отговарящ за няколко направления, сред които информационните технологии и съобщенията.

Доколкото знам, Азер е политолог. Като образование и начин на мислене той е много далеч от точните науки и инженерните дисциплини. За да разберете до каква степен Азер си нямаше понятие от информационни технологии и комуникации, ще ви дам следния пример. Веднъж се срещнахме в ресторанта на хотел "Радисън" - той имаше среща с Миро от "Каризма" и разговаряхме, докато го чакаше. Спомням си, че говорихме за някаква телекомуникационна мрежа и той каза, че скоростта й е еди-колко си мегабайта в секунда. "Мегабита в секунда", поправих го.

- Е, всеки може да направи лапсус...

- Не е лапсус. "Аз не знам каква е разликата", каза ми той. Съвсем спокойно и нагледно му обясних - все пак 5 години съм бил преподавател, а той подробно си записваше на листче. Вторият пример е от друг разговор, когато Азер разказа как е преминала срещата на Джон Чембърс при Сергей Станишев. Чембърс, който е председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Cisco Systems - фирмата, през устройствата на която преминават около 80% от интернет трафика в света, за първи път посети България през 2006 г. След срещата при министър-председателя Азер тръгва да го изпрати до входа на Министерския съвет. По стълбите Джон Чембърс му казва: "Вие сигурно трябва да сте най-добрият специалист по информационни и комуникационни технологии в България?" "Не - казва Азер, - аз не знам дори от кое копче се пуска компютърът Виждайки изумения поглед на Джон Чембърс, Азер го пита: "Защо мислите така?" "На срещата при министър-председателя бяхте само вие и председателят на ДАИТС", отговаря Чембърс. "Аз разбирам от политическото значение на информационните технологии", успокоява госта Азер.

- Но може би тук вече става дума за шега или за нещо повече - за самоирония?

- Не, не е така. Ако той се беше пошегувал, впоследствие нямаше да регистрира сайта boykostov.org на свое име и със своя кредитна карта, както четем по вестниците. Защото дори и учениците вече знаят, че тази информация остава и е публична.

- Какви бяха първите неща, които Азер Меликов направи в "Информационно обслужване"?

- Нали знаете, че всеки се издига до нивото на собствената си некомпетентност. Спомням си, че когато се смени УС, още в самото начало "Информационно обслужване" започна да организира и да спонсорира представяния на български певци и групи. Азер не разбираше от информационни технологии, но имаше доста близки контакти с хора от артистичните среди.

Аз бях поканен и присъствах на представяне на нова песен на певеца Крум, което се проведе в "Ялта". Спомням си един друг случай, когато Азер и тогавашният изпълнителен директор на дружеството Александър Витанов много разгорещено ни убеждаваха с Добрин Пинджуров (член на УС), че е жизнено необходимо административната сграда на ИО да се освети отвън с прожектори в различни цветове. Дори ни показаха ком пютърна анимация как ще изглежда всичко това. Казаха, че цялата тази красота ще струва “някакви си” 100-200 хил. лева.

- Скандална известност добиха възнагражденията на ръководителите на фирмата. По ваше време как се определяха те?

- Не знам какви са били размерите на премиите, на допълнителното материално стимулиране, защото те се решаваха с подпис на изпълнителния директор. Неговият договор и договорът на председателя на УС, доколкото си спомням, се подписваха от председателя на надзорния съвет. Четох в пресата какви пари са вземали в борда. Но това не е вярно. Тези суми не са вземани от членовете на УС. Те получаваха по две средни заплати в дружеството. През 2006 г. една средна заплата беше около 1024 лева. От една страна, това са много пари, но от друга страна, не е тривиална задача да се управлява такава компания, ако наистина се вършеше работа и ако УС заседаваше сериозно, защото все пак говорим за фирма с оборот 26 милиона лева.

Всъщност тези пари, при които се цитират имената на Иво Николов и Цветанка Панова - по 10 000 лв., по 13 000 лв., това са заплати и премии. Пак казвам - премиите се определяха както му скимне на изпълнителния директор. Освен това правеха се изнесени съвещания, на които аз не съм бил канен, защото вече бях персона нон грата". Примерно - отива се в комплекса "Катарин" край Разлог, три дни ядене и пиене под формата на обучение или семинар и след това изпълнителният директор прави списък и плаща премии за добрата организация на семинара.

- Все пак от думите ви излиза, че изпълнителният директор не е могъл да управлява съвсем еднолично, понеже над него е бил председателят на УС?

- Преди Иво Николов да стане изпълнителен директор, Азер Меликов го водеше на срещи в ДАИТС, в МС, в МФ и на мероприятия на ИО. През 2006 г. Николов присъства и на един новогодишен коктейл на компанията в голямата зала на "Парти център". И според мен беше по покана на Азер. Не искам да влизам в битови детайли като например как беше облечен Азер на този коктейл и на други мероприятия, с кого идваше, как се държеше и т.н., но според мен хората намразиха БСП и заради такива назначения Специално на работещите в ИО, каквото и да им говори Сергей Станишев, те едва ли ще му повярват, при положение че са виждали неговото лично назначение Азер Меликов и при положение че протежираният от него Иво Николов се е държал с тях по определен начин. Заседанията на УС бяха в максимална степен формални. Органът решаваше съвсем тривиални неща, които предварително бяха подготвени, и то така, че едва ли не това е решението и то трябва да се вземе.

Аз съм ходил многократно при г-н Петко Сертов, още когато не беше председател на ДАНС, а съветник на премиера по националната сигурност и член на Надзорния съвет.

- Той как реагираше?

- Казваше - да, имаме и други сигнали, разбирам те, въпросът е какво да се прави. И след това нищо.

- Оптимист ли сте за развитието на "Информационно обслужване" оттук нататък?

- Не съм оптимист. След гръмките анонси на новата власт, че "всичко се променя", "ще се борим с корупцията", "започваме на чисто" и т. н. аз безкрайно се учудих, когато прочетох, че председател на УС е станала Севдалина Арнаудова, говорител на пресцентъра на ГЕРБ.

- Но премиерът Бойко Борисов обяви, че това е временно назначение до провеждането на конкурс.

- Така де, ама какво означава това - ние слагаме временно говорителя, пък после вече ще мислим за по-подходящи хора? Доколкото знам, г-н Борисов е създал фирмата "Ипон"и се надявам, че той ще процедира с ИО така, както и при назначаването на отговорни служители в собствената си фирма.

Бойко Борисов каза, че председател на УС ще бъде ексдепутатът Светослав Спасов, което повтаря казуса с Азер -неспециалист, близък до министър-председателя човек с хуманитарно образование и без никакъв опит в сектора ще оглави най-голямата ИТ фирма в България.

 

Азер на фирмен купон по червени прашки

Азер Меликов, председател на УС на държавната фирма "Информационно обслужване" (ИО), изумявал служителите с облеклото си по време на купони и коктейли. Най-често бил спортно облечен, с плитки дънки, разголен кръст и показващи се червени прашки.

Скандалът с "Информационно обслужване" гръмна на 19 август. Тогава на пресконференция премиерът Бойко Борисов показа служебна бележка, според която Иво Николов, изпълнителен директор на фирмата, е вземал по 13 000 лв. месечна заплата. Общо е получил 104 423 лв.

"Това е заплатата на вещиците в кабинета "Станишев", каза тогава премиерът Бойко Борисов, иронизирайки предшественика си, който обвини новото правителство в лов на вещици.

Иво Николов е син на Красимир Николов, началник на кабинета на Жан Виденов. Въобще "Информационно обслужване" е била добра хранилка за червени другари или техните синове.

Борисов заяви, че Николов е една мъжка вещица и подобни на него ще бъдат ловени и давани на правосъдието. "Нека симпатизантите на БСП знаят как лидерът им се е борил с кризата", каза още Борисов тогава.

На 15 юли за шеф на надзора във фирмата беше назначен Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и главен секретар в кабинета "Беров". Денчев уволни председателя на УС на "Информационно обслужване" Азер Меликов, съветник на Сергей Станишев. Започна и вътрешен преглед на финансовото състояние на дружеството.

Вчера в сутрешния блок на bTV Стоян Денчев показа доклад за извършената финансова ревизия на "Информационно обслужване". Докладът още няма своите заключения. Освен това в 30-дневен срок трябва да бъдат получени и обясненията на цитираните в него лица.

В последния си брой сп. "Тема" публикува интервюто на Калин Първанов с Тошо Недялков, бивш зам.-председател на УС на "Информационно обслужване". Предлагаме ви най-интересното от него.

Цялото интервю можете да прочетете в сп."Тема".


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=217326