Дуранкулашкото езеро

Tag Archives: Големия остров

Отдавна обмислях да споделя впечатлението, което ми направи Дуранкулашкото езеро и това което прочетох в последствие. Освен вроденият талант за мързелуване, ме спираше и мисълта, че темата е много известна на всички, не исках да ставам банален.

Мнението ми се промени след излезлите наскоро публикации по чуждите медии за открита най-старата каменна сграда в Европа. Лошо няма, кой не обича да го гладят по косъма. В статия на Daily Mail коментират, че в България е открит праисторически култов комплекс с площ над 200 кв.м. на всичкото отгоре бил на два етажа, мезонет, така да се каже. Следва сравнението с големината на тенис корт, че иначе как да се ориентират завалиите, ако беше в американска преса сравнението сигурно щеше да е на базата на игрище за американски футбол.

Това, че тези разкрития са от преди 30-40 години е друг въпрос, но времето е относително понятие. Статията засяга само малка част от уникалните открития на острова, а и изглежда не е толкова познато.

Езерото Дуранкулак се намира до село със същото име, последното населено място преди да излезеш от територията на България в посока Румъния.

Посетих Дуранкулашкото езеро през 2014г., в комбинация с лятната си почивка.

Ах, морето. Кой не го обича? И аз като някои припатили туристи реших, че искам спокойствие и по възможност по малко хора. Препоръчаха ми с.Крапец и да ме извинят стари палаткаджии и морски вълци, не бях ходим там. Плажът е чудесен, плажната ивица е няколко километра дълга и доста широка. Сгради около плажа няма под никаква форма. Плажуващите са малко, виждат се тук там каравани и платки, на близо е къмпинг с екзотичното име Космос. Ако се мръднеш малко в страни, може да си сам на плажа, което си е голям лукс в днешно време. Препоръчвам да се посети.

Част от Дуранкулашкото езеро се вижда от плажа на с.Крапец, като само плажната ивица, го дели от морето. Ако искате да посетите Големия остров, трябва да хванете пътя за село Дуранкулак, отбивката за езерото е малко преди самото село. Ако случайно подминете, както направихме ние, няма страшно има друга важна отбивка – за кръчма „Златната рибка“. След няколко освежителни напитки забележителности се гледат по лесно. Като пристигнахме до целта си Големия остров там ни посрещна бурна трудова дейност, монтираше се бариера, косеше се трева, имаше скована чисто нова дървена постройка с неясно приложение, няколко информационни табели чакаха своя ред. С големина 2 на 3 км, обща площ 4000 дка Дуранкулашкото езеро представлява уникален природен ареал. Някъде наоколо се намира и Дуранкулашкото блато, което е различно от езерото и може да се объркат. Интересна е етимологията на името на Дуранкулак, предполага се, че е словосъчетание от думата Тур – изчезнал чифтокопитен бозайник, от рода на бика, разпространен по нашите земи, често изобразяван по тракийските гробници, римски саркофази и различни езически некрополи и думата кулак, значеща юмрук. Словосъчетанието би трябвало да значи там, където копитото на тура е ударило земята, препратка към формата на езерото. Яко е имена да са натоварени със смисъл (с малко индиански привкус).

Между другото искам да споделя и друг интересен факт – в България има степ. Да! Последната запазена степ на територията на България се намират между Добрич, Тюленово и Дуранкулак. Специфичната флора и фауна на степта в миналото е покривала цяла Добруджа. Тези парченца уникална природа е на път да изчезне поради сбъркана ценностна система.

В езерото се намират два живописни острова, кръстени оригинално Големия и Малкия остров. Нямаше на кой да платим входна такса, но имахме възможност да разгледаме. Сериозната съвременна наука знае колко точно е голям Големия остров – 20 дка и 6 м. надморска височина, но определението остров не е точно, защото има тясна ивица суша свързваща го със сушата т.е. трябва да е полуостров. Но това не е важно, важно е историческата му стойност.
Островът е бил населяван повече от 90 века. Някой, нещо?

Дебелината на културният пласт на нашите предци достига 4 м. На това място може да се направи дисекция на човешката цивилизация. Ако става дума да си ги мерим, се оказва, че нашата е по-стара.

В най-старите културни пластове археолозите са открили артефакти от културата Хаманджия?!, културни напластявания от културата Сава?!, културата Варна?!. Много култура много нещо. Винаги съм съжалявал за недооценено място на тракийската култура в съвременното разбиране на историята, а за тези цивилизации живели преди тях, не съм си и фантазирал даже.

Тук са открити останки на първите хора в Европа, който са практикували уседнало земеделие някъде около 50-60 пр.Хр. Ето една причина да не се обиждаме на селяни, все пак сме първите такива в Европа.

Тук на острова са най-старите каменни градежи в Европа някъде от (51 век пр.Хр.), като и най-голямата праисторическа каменна постройка, дворец или храм с площ на около 200 кв. м. ама на два етажа. Предполага се, че сградата е срутена при земетресение. Вие на колко квадратни метра преживявате, аз на доста по-малко.

Тук, заедно с Варненското съкровище (него може да го видите в страхотния Варненски археологически музей) са открити най-старите златни накити в света (50 век пр.Хр.).

Тук са открити първи наченки на писмени знаци в човешката история (50-48 век пр.Хр.), така наречената Дунавска писменост по мой сметки изпреварила Шумерската с има няма 2000 години.

С извинение към финикийците, най-ранните форми на парично-разменни ценности (50-48 век пр.Хр.), също са открити тук.

Островът е бил използват непрекъснато през различните епохи. Селище е имало през Неолита до времето на българската държава. Тук е открито капище – древно славянско светилище, за такива неща не бях и чувал. Тракийски античен пещерен храм на Кибела (3 в. пр.Хр.) открит случайно, при срутване на скална тераса. В праисторическия некропол са открити 1204 гроба, ползван е в продължение 1500 години, тук са открити множество гробни съоръжения от катакомбен тип с характерни погребални практики на северни племена ползвани през III в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр. Открита е старобългарска част от IX – X в. сл. Хр със стотици гробове на западния бряг на езерото и на самия остров, част от тях по езически обичай.

Тракийското селище на Големия остров в Дуранкулашкото езеро е от времето на Троянската война XIII – XII в. пр.Хр.

Толкова стари открития пораждат повече въпроси от колкото отговори. Историците трудно могат да възстановят пълната картина на тази почти изгубена част от човешката история само по частиците факти. Липсващи факти могат, ако няма с какво друго, да се запълнят с въображение. 

Например: Много отдавна по нашите земи е живяла развита цивилизация. Цивилизация предхождаща Шумерската, Акадската и Египедската, с повече от 1000 години. Предхождаща даже Македонската

https://georgige.wordpress.com/tag/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/