Социалдемократическа партия - немарксисти /СДПН/

Социалдемократическата партия-немарксисти получи 3 036 гласа на изборите за Велико народно събрание, проведени през 1990 година.

През целия предизборен период СДПН се държаха като тайно общество. 

Организацията се състоеше от напуснали БСДП (Дертлиев). Техен председател, идеен и духовен водач беше Янко Янков. Негов заместник-председател Бойко Пройчев, а председател на Контролния комисия - Юлиян Коцев.

Янко Янков беше избран за депутат във ВНС с гласовете на ДПС в Сунгуларски мажоритарен избирателен район. Като жест на благодарност СДПН подкрепи ДПС при "националистичната" вълна преди откриването на ВНС, когато протестите от присъствието на ДПС в парламента бяха бурни.

Янко Янков беше инициатор за поставяне на въпроса с досиетата във ВНС, като го свърза с  кандидатурата на д-р Петър Дертлиев за председател (президент):

"Към кандидата за председател (президент) г-н Петър Дертлиев аз имам един  зададен му още през януари  тази година въпрос: как е успявал да посещава често и продължително Канада по времето, когато всесилната Държавна сигурност контролираше всяко пътуване в чужбина? Той ми бе казал, че е имал правото да пътува,защото там е омъжена едната му дъщеря.Но аз питах, питам и сега: колко родители можеха да посетят децата си, живеещи на Запад, по времето, когато Държавна сигурност контролираше не само пътуванията, не само браковете, но дори и любовта?

И така, Уважаеми народни представители, за да избегнем опасността да поверим властта  в ръцете на недостойни личности, нека отворим картотекита на Държавна сигурност, за да преценим кои са били герои и кои - подлеци и палачи!"