“Werkgroep Bulgarije”

Преди няколко години група холандци се събрали и създали една благотворителна организация - "Приятели на България". Нищо не знаели за страната. Избрали си един социален дом в Стара Загора - за деца. "Теофано Попова". Започнали да събират средства и да ги носят в дома.

Доста са помогнали.

Що за хора са тези холандци? Предимно млади, наемни работници със семейства и деца. Поддържат дом, двор, решават си проблемите. А доброволно, веднъж месечно се събират, обсъждат своята благотворителна дейност и си набелязват задачите. Веднъж годишно идват на място, да се срещнат с децата и да видят как върви проектът им.

Гледах филмче за това как събират пари за дома. Обединени са около своя протестантски храм. Правят благотворителни разпродажби. Пекат кексчета, пържат техни си мекици, палачинки и не само това. Някоя жена нещо изплела, друга ушила... Там до храма става всичко.

Така събират парите и ги носят в дома за деца "Теофано Попова".

Искаха да им намеря млади хора от Стара Загора, с които да се свържат и тук да се организира нещо подобно на тяхната “Werkgroep Bulgarije”.

Правих опити. Влиятелен човек от града се нае да намери подходящ младеж. Нищо не стана.

Та използвам Фейсбук. Има ли някой тамошен човек, който да е готов да си сътрудничи с тях. Предупреждавам - става дума за доброволец. Келепир няма. Тези холандците са трудови хора, не са богаташи и си броят стотинките. Просто им иде отвътре да помагат...

Друг е въпросът, че не мога да си представя как биха се събрали около наша църква младежи, които да вършат нещо подобно. През годините на войнстващия атеизъм беше разрушена и тази социална тъкан - на паството, на миряните, събрани около своя храм.

Защо го пиша точно сега и го пускам във Фейсбук?

В този час на летище София каца техният самолет. От там директно групата заминава за Стара Загора.

Добре дошли, добри хора!

 

А ето и тяхното филмче: