днешен разговор с колега

Nikolay Slatinski

Ще цитирам частица от днешен разговор с колега. Той е бивш член на БСП (не само на БКП, на БСП). И съм сигурен, че наистина няма да гласува нито на първия, нито на втория тур нито за Румен Р. (защото това е глас за ретроградното ръководство, оцапано с неморални сделки, с непочтени компромис делянпеевското назначаване за шеф на ДАНС - престъпление спрямо националната сигурност, с недостойни мълчания по ключови проблеми за страната), нито за Цецка Ц.

Но си струва да се сподели неговата теза:

- Мнозина от вас, десните страдат от политическо късогледство и идеологически далтонизъм. Това е една от причините те да се превръщат в неразбрано и нечуто малцинство, което ако продължи така, рано или късно ще се превърне в нещо като секта, претендираща, че притежава Истината от последна инстанция.

Тук го прекъсвам и му казвам, че не искам сега да слушам тези твърдения, наслушал съм се, а и аз мога да имам доста общи неща с тези десни, но имам и сериозни различия с тях; всъщност, аз съм възможно най-малкото малцинство в „тази държава“ – от един-единствен човек. 

Колегата се съгласява, че се е отдалечил със своите оценки от това, което иска от мен аз да чуя:

- Добре, спирам. Исках да кажа само, че днес десните не разбират коя е по-опасната партия, те са анти-БСП по навик, по традиция, по хъс, по памет, по инерция. Много по-опасна от БСП вече години наред е ГЕРБ. Защото ГЕРБ се превърнаха от партия на власт в Партията на Властта; защото те са карикатурно копие в новите условия на БКП (не на БСП, на БКП); защото те се опират на чиновническия апарат в столицата и по места и то на слабо грамотен, откровено некадърен, абсолютно аматьорски и безпомощен като управление на процеси апарат; защото те владеят силовите структури – казионните и уличните; защото неотклонно изграждат авторитарен режим с комично-трогателна фигура като лице на властта и безпощаден сив кардинал зад кулисите; защото водят България към лошо, към непредотвратимо лошо – и у нас, и на международната сцена. Ето защо, докато десните не разберат това, те ще се въртят около оста си с все по-бърза скорост и ще започнат да оглушават за реалните проблеми на обществото, за реалните рискове, тревожни рискове, които чукат на разнебитените порти на рушащата се крепост „България“. Това не означава да се прегърнат с БСП, да променят позициите си спрямо нея. Означава да прогледнат за действителността. Този, който е сляп за действителността, ще се смалява упорито и неотклонно - до статистическата  грешка…