3 юни 2023г.

На този ден в историята - площад Тянанмън, независимост на Черна гора, Едуард Уайт...

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

децентрализация на България

Vladimir Chukov

Слушам Стефан Софиянски по Нова ТВ развива идеи за децентрализация на България. Подобна теза отстояваме от гражданско сдружение РЕГИОН още от 2008 г. Не е важно кой е автор на идеите, а кога реално те ще бъдат приложени. В българския случай, силната централизация е равнозначна на мизерия, обезлюдяване, емиграция на българските граждани и видимото презаселване на София. Социалната справедливост и регионалната справедливост са като яйцето и кокошката.

Шест области вместо 28, избираем областен управител (второ ниво на местно управление), всички сектори на вътрешната политика са от компетенциите на областната управа и най-важното - данъчна децентрализация. Повече от 50% от постъпленията да остават в областите, а не да отиват в центъра. Така икономическият живот ще се пренесе в регионите (София е един от тях), а не в центъра. 

Обикновено всички партии подкрепят тези идеи, но.....когато са в опозиция....дойдат ли на власт, бързо ги забравят. Регионалната справедливост е тема, която не присъства на отминалите президентски избори. Това е по-скоро нормално, въпреки че регионалната справедливост има и своите балкански измерения (аспирации за създаването на общ пазар с Румъния), трансформираща се в компонент на външната политика. Да видим дали на предсрочните парламентарни избори регионалната справедливост няма да се превърне отново в дъвка, чийто балон ще се надуе по време на дебатите и ще се спука, когато новите депутати влязат в Народното събрание.