децентрализация на България

Vladimir Chukov

Слушам Стефан Софиянски по Нова ТВ развива идеи за децентрализация на България. Подобна теза отстояваме от гражданско сдружение РЕГИОН още от 2008 г. Не е важно кой е автор на идеите, а кога реално те ще бъдат приложени. В българския случай, силната централизация е равнозначна на мизерия, обезлюдяване, емиграция на българските граждани и видимото презаселване на София. Социалната справедливост и регионалната справедливост са като яйцето и кокошката.

Шест области вместо 28, избираем областен управител (второ ниво на местно управление), всички сектори на вътрешната политика са от компетенциите на областната управа и най-важното - данъчна децентрализация. Повече от 50% от постъпленията да остават в областите, а не да отиват в центъра. Така икономическият живот ще се пренесе в регионите (София е един от тях), а не в центъра. 

Обикновено всички партии подкрепят тези идеи, но.....когато са в опозиция....дойдат ли на власт, бързо ги забравят. Регионалната справедливост е тема, която не присъства на отминалите президентски избори. Това е по-скоро нормално, въпреки че регионалната справедливост има и своите балкански измерения (аспирации за създаването на общ пазар с Румъния), трансформираща се в компонент на външната политика. Да видим дали на предсрочните парламентарни избори регионалната справедливост няма да се превърне отново в дъвка, чийто балон ще се надуе по време на дебатите и ще се спука, когато новите депутати влязат в Народното събрание.