Шест срещи за свалянето на Виденов имаха Добрев и Костов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1587549

Юли Москов: Шест срещи за свалянето на Виденов имаха Добрев и Костов

Юли Москов потвърди пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия, че е бил свидетел на срещата между между Николай Добрев и Иван Костов на Копитото през 1997 г.

„Датата беше 5 януари (неделя) 1997 г.", обясни той и допълни: „Николай Добре и Иван Костов имаха общо шест срещи за месец и половина."

Припомняме, че за срещата разказа Жан Виденов отново в студиото на "Всяка неделя", но до този момент всички засегнати страни отричаха да се е случило. Бившият премиер обясни, че червеният министър и лидерът на синята опозиция поддържали добри отношения.

Тайна среща между лидера на СДС Иван Костов и вътрешния министър Николай Добрев от БСП, проведена в началото на 1997 г. на Копитото, подготвяла свалянето на тогавашния премиер Жан Виденов и плавното предаване на властта, потвърди Юлий Москов, който тогава е главен редактор на в. „Стандарт".

Юлий Москов днес обясни, че за срещата през 1997 година са знаели ограничен кръг от хора. За да се кандидатира за премиерския пост, Добрев поставил три условия, едно от които било лична среща с Иван Костов. Тогавашният син лидер се съгласил, но също имал своите изисквания - вътрешният министър да бъде сам - без охрана и други политици, срещата да бъде в 19 часа и Николай Добрев до последно да не знае къде ще се проведе.

Юлий Москов закарал Добрев до ресторанта на Копитото край София, като по пътя разбрал, че на Иван Костов ще му бъдат връчени три папки с документи, за които бившият главен редактор не каза какво съдържат. Георги Първанов в качеството си на председател на БСП също заел за срещата.

В ресторанта Москов и Добрев били чакани от Костов, собственика на в. "Стандарт" през 90-те години Красимир Стойчев, жените им. В началото разговорът тръгнал пред всички. По-късно обаче Иван Костов и Николай Добрев станали от масата и се отправили към хотелската част на комплекса, където завършили преговорите.