Четири факта

 

Преди няколко дни излезе поредният доклад на ЕК за България.

Но ще обърна внимание върху четири  факта, случили се след доклада:

1. Махленски организираната пресконференция на водачите на Съдебната власт по повод този доклад, където се съдържат критики към съдебната система у нас. Нейните водачи направиха всичко, за да неглижират себе си. Седнали зад някакви маси от кръчмарски тип, върху столове, сякаш взети от плаж, те се местеха през цялото време, защото имаха един микрофон. Не се чуваха въпросите на присъстващите журналисти, защото не беше осигурен подвижен микрофон. Сцената наподобяваше махленско събиране в провинциално градче. Водачиге на съдебната власт (главен прокурор, главни съдии и пр.)  демонстрираха липса на уважение към своите длъжности, липса на властови интегритет, никакво чувство за Държава!

2. Изсипването на всички началници от София в Сарафово след атентата срещу туристите от Израел, все едно веднага щяха да поправят случилото се, а само ангажираха с присъствието си компетентните лица. Че и министъра на финансите. Той пръв беше там.

3. Внесеният вот на недоверие от опозицията веднага след атентата, което разконцентрира Властта на държавата в критичен момент. Основен пункт е атака на МВР. Вътрешният министър (може да е всякакъв и няма значение коя партия управлява!) върху кое да се съсредоточи в тези решаващи дни: върху координация и контрол на разследването на атентата или как да отговаря на опозицията в Парламента? А с подготовката на евентуалните му отговори по Вота се ангажират неговите сътрудници и заместници. Всъщност допълнително се ангажира целият ръководен състав на МВР. Да, без съмнение, искането на опозицията точно в този момент е "мъдро и държавническо".

4. "Нито един официален представител от София не дойде да се поклони пред тленните останки на Мустафа Кьосов в село Юруково, община Якоруда. Той е единственият българин, загинал при терористичното нападение." Груба демонстрация на представителите на Властта за недържавническо мислене и поведение.