Четенето и социализацията

Една студия от началото на 70-те години, която беше приета с висока оценка от Научния съвет на Института по социология с препоръка за отпечатване.

Това не стана. 

По повод на нея имах големи разправии с водещ професор с обвинение, че съм попаднал под "буржоазно влияние". Близо година се занимаваха с мен (познати неприятности за всеки живял по онова време), но за чест на Института повечето от колегите ме защитиха. Студията не видя бял свят.

Докато работех по нея, ме водеше принципът - единство в социалното изследване на концептуализирането и възможностите за измерване.

Всеки интересуващ се ще може да провери как съм се справил.

Състоянието на ръкописа (на печатна машина "Марица") не е добро, а езикът и много от засегнатите реалии са характерни за онова време. Но за специалиста това няма да бъдат пречки.

На корицата на студията е снимка на бързолет (Swift - Apus apus) на фона на небето. Той е сниман от Georgi Gerdzhikov Photography и снимката е защитена от закона за авторското право.

Бързолетът е митична птица. Тя не каца по няколко години, говори се, че ако кацне на равна повърхност, не може да излети. Чифтосва се по време на летеж. Женската каца при мътене.

Каква е връзката с четенето и социализацията?

Четящият човек е като бързолет. С четене се рее в небесата и дори четейки се чифтосва, а на равно място е безпомощен. Него го бива сред ветрове, облаци, върхари.

Студията в PDF