Честит трети март!

Борислав Попов

Компютърът ми продължава да заеква и да се движи като охлюв от съобщение на съобщение. пипам си брадата - ми чувствам я как расте! Ужасно е. Може би ще поизхвърля някои приятели, защото имам чувството, че някой ме е завлякъл в миналия век. Извинявам се, ама ще се поровя. Иначе ще заспя пред компютъра!

Първо ще честитя на всеки - българин, турчин, арменец, евреин, циганин, влах, цинцарин, македонец и останалите, които живеят на нашата територия и се чустват свързани с тази земя!

Честит трети март!

Знам, че някои от моите приятели ще ме нападнат. празникът обаче еднозначен - приет е този ден за ден на освобождението на България от едно робство, което трае близо 500 години. Няма да расъждавам , че Сан-Стефанска България е една неосъществила се химера.

Знам, че руснаци, румънци, финландци не са дошли да ни освобождават, а да проведат поредната завоевателна война на Русия! И тук е време историците да престанат да шикалкавят, а да кажат цялата истина - можем да я понесем и да вникнем в нея.

Защото в този договор от 3 март няма нито една дума за освобождение, а за окупиране на територия, която трябва да заплати едни репарации с 32 тона чисто злато!

Така че сме си платили това освобождение! И сме дали кървави жертви! Цитирам ви по някой път "Видрицата" на поп Минчо Кънчев. На едни страници той изрежда 57 бунта, завери и както и да ги наречеш - въоръжени въставания на българите през целия 19 век! Запомнете я тази цифра, защото ни изкарват, че сме били заспали и ако не били руснаците... и т.н.

Ама не! Хиляди българи са си оставили костите по Диарбекир, затворите на Цариград, Одрин, Смирна, стотици пък са дали живота си за освобождението на други държави - Сърбия, Гърция, Италия!

Преди години с Христо Йонков, жена му, художникът Румен Ракшиев издадохме един албум за Васил Левски! Там, освен снимките му - няколко на брой, са снимките на над хиляда дейци, попове, четници, революционери... С този албум аз се гордея - все едно аз съм го родил! Ако го намерите - купете го! И се вгледайте в лицата на тези българи! Ще видите страхотни интелигентни лица! Ще видите дух, ще видите жаждата за свобода, тласнала ги по пътя на борбата за свобода! Но освен да гледате и да четете - вгледайте се в себе си!

Не обръщайте внимание на плитките ни политици! Погледнете в себе си и разберете, че сме българи и ще си останем такива въпреки всичко! И с кривиците си, но и с духа си! С неистовата жажда за свобода!

Приятели, не зная как сте, но аз се чувствам горд и свободен! Пожелавам ви го!