Червената шапчица

 

В момента управляващите, медиите им, както и техните всевиждащи журналисти и коментатори, вдетиняват българския народ, като го натикват в таблицата на архетипове. Те го баламосват с приказката за

 

ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

 

В ролята на майката е, разбира се, БСП-Позитано. Тя загрижено изготвя социална политика, която помага на българския народ да преодолее трудните години. Социалната политика е олицетворена от кошничката с питка, сиренце, мляко и няколко тулумбички за бабата, която живее самичка в гората.

Болнавата баба е българският народ.

Червената шапчица е експертното правителство на Пламен Орешарски и медиите на Пеевски. Пътеката до къщичката на бабата е споразумението между БСП и ДПС, където е разписано всичко, включително и такива подробности като връщането на мюфтийските имоти от времето на Османското невинно и конструктивно присъствие. Майката заръчва на Червената шапчица да не се отклонява от пътеката.

Тук се включват персонажи, които в приказката на Братя Грим са Добрият ловец. Те са олицетворени от коалицията БСП-ДПС-Атака и чичко Цветан Василев, които предупреждават, че Червената шапчица е заплашена от зли сили. Появяват се и лошите съседи, които ги няма в приказката, те са олицетворени от подкупени Протестъри, АБВ и други, които искат да попречат на Червената шапчица.

Майката и Добрият ловец ги отблъскват с думите: "Оставете детето да занесе кошничката на бабата! Нека да си върши работата."

Червената шапчица тръгва към баба си, като се оглежда внимателно. Наоколо пеят птички, подскачат катерички, цъфтят цветенца, които са олицетворени от контрапротестиращите. Растат обаче и отровни гъби, които са разни идеи и действия на злия Плевнелиев.

От тук приказката преминава в бъдеще време. Управляващите и техните гласове предупреждават какво може да се случи, ако не бъдат слушани:

Отбие ли се от пътя и влезе в гората да подири цветя, Червената шапчица може да пострада, което не бива да се допуска, защото щом откъсне някое, ще зърва по-надалеко друго още по-хубаво, ще се спуска към него и така ще навлиза все по-навътре и по-навътре в гората.

А вълкът, това е ГЕРБ и Бойко Борисов, което е едно и също, ще отиде право към къщата на бабата и ще похлопа на вратата.

— Кой е там?

— Аз съм, бабо, Червената шапчица, нося ти нова социална политика. Отвори!

— Натисни ръчката! — ще викне бабата, т.е. многострадалният народ. — Съвсем без сили съм, не мога да стана от леглото.

Ще натисне Злият вълк ръчката, вратата ще се отвори и той, без дума да продума, ще отиде право към леглото на бабата и ще я нагълта цяла.

После ще облече нейните дрехи, ще сложи нейна домашна шапчица на главата си, ще се мушне в леглото и ще дръпне завесата пред него.

Това е образ, който подсказва как народът може да бъде заблуден от ГЕРБ, Бойко Борисов, а напоследък и от АБВ, и да бъде глатнат от тях. А те какво са! Те са Злият вълк.

А Червената шапчица все ще тича за цветя, защото не вижда опасността и когато набере толкова много, че няма да може да носи повече (тук цветята олицетворят добрините от управлението на Орешарски), Червената шапчица ще се сети за баба си и отново ще се запъти към нея.

Ще се позачуди, че вратата е отворена, а като влезе в стаята (значи започва предизборният период за следващите избори), всичко вътре ще й се стори някак странно: „Друг път ми е толкова приятно у баба, а днес, кой знае защо, ми става страшно, но е хубаво, че къщата има заден вход!“

Страхът на Червената щапчица подсказва за опасността от извънредни избори и референдум.

Ще започне известният диалог, в който всъщност се говори за избори, референдуми и новите изборни правила.

Червената шапчица, ако се подведе от думите на вълка, той ще я глътне.

Но тук ще се появи Добрият ловец, който ще влезе в къщата:

— Тук ли трябваше да те намеря, стари злосторнико?

Ще вдигне пушката и ще се прицели, но ще му мине през ума, че вълкът може да е нагълтал народа и едва ли ще му се удаде да го спаси. Няма да гръмне, ами ще вземе една ножица и по опита от Деня за размисъл - 2013 г., ще разпори търбуха на ГЕРБ. Като го поразпори малко, пред очите му ще светне Червената шапчица - експертното правителство на Орешарски:

— Ой, колко бях се изплашила! В корема на Бойко Борисов беше ужасно тъмно.

После ще излезе жива и бабата, но ще бъде мургава и едва-едва ще диша.

Червената шапчица, т.е.правителството и медиите, ще донесат няколко едри камъни и ще напълнят с тях търбуха на Бойко Борисов. Ще се събуди той след малко, ще рече да скочи от леглото и да побегне, но камъните ще са толкова тежки, че той ще се строполи на земята, ще се пребие и ще умре заедно с АБВ.

Поуката от приказката е ясна: не вярвайте на Злия вълк, заобикаляйте отровните гъби.