Цялото кралско воинство


Цялото кралско воинство се надига срещу правителството. А-у, какви моралисти! Все едно не съм ги чел, слушал, гледал в последните трийсет години. Като новородени.

Антикризисните мерки били по-важни от „ровенето в миналото“. Напред, викат, какво има да гледаме назад. Първият милион е без значение. Навсякъде било така.

Да. Но „първият милион“ не е от богатствата на Дивия Запад, той е част от доходите на милионите българи в 45-годишното строене на социализма. Онази власт с железен юмрук убеждаваше, че така е правилно.

Андрей Райчев, вечният прав, призова към национален консенсус. Той изрече по „Дойче Веле“: „От тази ситуация нито едно правителство не може да извади страната. Защото не като управление, а като дередже сме върнати в началото на 90-те години, когато единствено консесните решения и усилия спасяваха държавата и печелеха време“.

Съгласен съм с него в едно: върнати сме в началото на 90-те!

Абсолютно. Без уговорки. ББ, за когото не съм гласувал и едва ли някога ще гласувам, в конкретния случай е на прав път. Трябва отново да се озовем в 1989, за да си поставим възловия въпрос – кои са онези „консесни решения и усилия“, които ще ни позволят  да спасим държавата!

Те се изричат с една дума – СПРАВЕДЛИВОСТ!

Не е редно всички да ЗНАЕМ (или да мислим, че знаем, тъй като няма СЪД, в който да имаме ДОВЕРИЕ, за да знаем правилно ли знаем!), че ВСИЧКИ ОВЛАСТЕНИ ИНДИВИДИ КРАДАТ и да мълчим. Не е редно да знаем, че те са в пряк съюз с бандити, и пак да мълчим – Дупница, Велинград, Несебър, Пловдивския панаир… Бандити, крадци и изнудвачи се разпореждат с живота ни.

Не е редно бивши хора, в абсолютния и преносния смисъл „бивши“, да ни дават акъл и да командват медиите.

Не е редно милиони да гладуват, да нямат пари за лекарства, да не могат да си платят отоплението. Да нямат подходящи обувки и пари за пломба. А други персони да казват – „тия двайсет хиляди са ни джобни пари!“

Модерният капитализъм се стреми да бъде справедливо общество. Каква принадена стойност създадохте, за да имате тези пари?!.. На кой пазар и в каква конкуренция ги спечелихте?!

Винаги има нужда от национален консенсус по основните въпроси на държавата, иначе се води политика на парче. Всяко ново мнозинство, вече двайсет години, идва със своите приоритети. Преходът стана частно, партийно дело. В началото на 90-те, когато му беше времето, отказваха да проведем Кръгла маса по икономическата реформа, социалната политика, националната сигурност, външната политика.

Пак „те“ прогласиха в началото на новото хилядолетие,  че „преходът е свършил“, а десет години по-късно се оказва, че някакъв пожарникар щял „да стигне до края“. Моля ви се, викат – „трябва национален консенсус“. Искат под благовидния предлог за „борба с кризата“ (не им пука за кризата!) да изместят въпроса за справедливостта. Сакън – да не би да се отворят старите обществени поръчки, приватизационни договори, че и реституции. (На „Витоша“ 12 „реституираха“ етаж, строен от ОФ, далеч след 9 септември. Покойният Лучников, Бог да бъде милостив към него, беше мераклия да реституира дори сградата на Института по социология, строена и одържавена в началото на 20 век.)

Днес изпълнителната власт предава на прокуратурата министри, злоупотребили с милиони; задържа бандата, която отвличаше и искаше откуп; друга, която действаше по магистралите. Като начало това прави отлично впечатление, ако приемем че всичко ще остане в рамките на закона и конституцията…

България трябва да се промени! Привлекателно общество, в което значимото е прозрачно и законно. Да живеем от труд, а не от тарикатлъци. И да има съд, а не дрън-дрън в недостоверни медии с коментатори-ветропоказатели. Сигурен съм, че ако някой доносник на Държавна сигурност – обявен от Комисията, а и публично известен като такъв, започне да ни държи лекции по морал и да ни чертае политическата ситуация, ние вкупом ще бъдем възмутени. Но ми е интересно как ще реагираме, ако бивш инструктор на идеологическия отдел на ЦК на БКП, към когото се е стичала (в кондензиран вид) цялата информация от доносниците на Държавна сигурност, се заеме със същото, как бихме реагирали?..

А Бойко Борисов питам – какво стана с царските имоти и разни там надвзети гори?.. И други – много, много въпроси имам.