Циганските проблеми....

Бонка Цакова

Циганските проблеми....
През 1995 г. в България имаше местни избори. Група кандидати за общински съветници ходехме по предизборни срещи. На една такава в много голямо село, с над 3000 жители, на първия ред беше седнало семейство цигани - възрастни родители и младо семейство с дете. Млад мъж, облечен в бял панталон и бяла риза, беше с бастун - прекарал инсулт на 23 години! Жена му стана и каза: за мен няма работа, къде ли не търсих, той не може да работи, петимата живеем с пенсиите на родителите му. Нито лекарствата му купуваме, нито го водим в града за физиотерапия. За нас, циганите, става страшно! 
Циганите още не бяха станали роми, къщите им бяха запазени, подредени, по дворовете имаха животни, децата ходеха на училище. 
Всички мислеха, че проблем са турците и ДПС.
Когато си тръгвахме от селото, казах на колегите: Да знаете, след двайсетина години ще берем ядове с циганите - старите с пенсиите ще измрат, доходи отникъде няма да имат! Те не подлежат и на организиране в партии, стихията ги влече и ако тръгнат, няма да имат спиране.
Чудя се аз до ден днешен: как можехме ние, обикновени хора, които не се занимаваме с държавни дела, да осъзнаем и предивидим опасността, а онези всичките прехвалени "държавници" през тези вече десетки години да не го видят, обмислят и намерят решение?
Малката дъщеричка на семейството се казваше Емел, което, казват, означавало желана. Тази желана малка красавица дали днес вече има 7-8 деца и е станала вече и баба?

Бонка Цакова

Как мислите, клетката на лъва него ли пази от нас, или нас - от него?
За полицаите, които пазят между "българите-йонаци" и циганите в Асеновград питам.
Щото едни бабаити и бабаитки във ФБ много се зверят какви предатели били, че пазели циганите, вместо да ги оставят на свещения йонашки гняв!
Едно дете на 11 г. даже носело знаме с надпис "Свобода или смърт". И какво знае това дете за смъртта? А и за свободата - на този етап за него свободата сигурно е до среднощ да виси на компютъра.
За миг си представям как полицията и жандармерията се оттеглят и пред "йонаците" се открива като на длан циганската махала. Ония ми ти озверели няколко хиляди цигани тръгват с пушки, сопи, камъни, пистолети, ножове и за половин час всичко ще приключи с няколко десетки йонашки трупове и с още една черна страница от най-новата история на България.
А т.н. управляващи ще се сетят, че трябва да се работи здраво сред т.н. агитки на футболните клубове, които отдавна се превърнаха в наказателни бригади, тогава, когато самите те чуят бойния вик "българи-йонаци" под прозорците на къщите си.