Цветелина Бориславова - най-големият инвеститор в зимните курорти (декември 2008)


15.12.2008 13:43 - money.bg

http://www.infotourism.net/index.php?t=3858&m=2

В проекта са инвестирани над 20 млн. лв., като повече от половината от тези пари са отишли за изкупуване на земите и изграждане на две писти - за напреднали и за начинаещи.

Аз съм емоционален човек и Родопите са ми любимата планина. Тя е много топла и уютна, и освен прекрасната си природа, има и много история. Тук има 5 тракийски гробници и имаме идея догодина да направим туристическа алея до тях. Искаме Пампорово да стане всесезонен курорт, сподели Цветелина Бориславова след откриването на модерния семеен кабинков лифт от с. Стойките до връх Снежанка.

В проекта са инвестирани над 20 млн. лв., като повече от половината от тези пари са отишли за изкупуване на земите и изграждане на две писти - за напреднали и за начинаещи. Кметицата на Смолян Дора Янкова - едно от знаковите лица на БСП, призна, че това е най-голямата инвестиция за българския туризъм през този сезон в региона. А Цветелина Бориславова е сред големите инвеститори в Родопите.

Активно в частния бизнес тя навлиза през 2005 г., когато основава инвестиционното дружество Си Ес Ай Еф (CSFI - Clever Synergies Investment Fund), в което притежава 99%, а останалите са на фондацията й "Кредо бонум". През февруари т. г. в медиите се появи новината, че фондът възнамерява да вложи над 500 млн. евро за пет години напред в четири области на българската икономика. Не бива да се цитират такива числа, защото активите на фонда са достатъчно големи и не бива да се злоупотребява, предупреди Бориславова, навярно намеквайки за изказване на министъра на икономиката Петър Димитров в парламента преди седмица. Но не пожела да уточни, че е имала точно това предвид.

Екипът на чаровната бизнес дама работи в много приоритетни области - енергетика, възобновяеми енергийни източници, туризъм, биомаса, което е бъдещето,  както сама  признава. „При всички случаи има огромен интерес на чуждестранни инвеститори към участие в нашите проекти, които може да са и над 500 млн. евро, но и много повече. Имаме много читави проекти и зависи до каква степен ще влязат външни инвеститори," допълни Бориславова.

CSFI притежава няколко фирми, сред които „Пампорово" АД, „Ипон", „Сириус 2", „Прайхайм" ООД, „Цебра", „Химтекс" АД.

Чаровната стопанка на „Пампорово" АД не крие своите мащабни планове за развитие на туризма.

Дружеството притежава хотели и ресторанти, както и всички лифтове на територията  на курортния комплекс с над 45-годишна история. Негова собственост е ски-училище с над 100 инструктори, гардероби за ски-оборудване с над 2 хил. комплекта екипировка. Наред със снегоутъпкващи машини за пистите, има система за изкуствен сняг с обхват на действие 2134 м, което позволява  въпреки глобалното затопляне  да се карат ски през целия зимен сезон. Собствен автомобилен парк осигурява транспорт до всяка точка на страната, както и да се организират екскурзии в съседните страни. Пред репортер на вестника Бориславова сподели, че в условията на криза, когато се очаква българите да затегнат колани и първо да се откажат от почивката си, ще насочи усилията си към спечелване на туристи от Турция, защото в южната ни съседка няма подобни трусове в икономиката.

С изграждането на огромни хотели само през последните няколко години в курорта Пампорово вече „са се разписали" почти всички големи строителни предприемачи на България. След мегакомплексите изпъкват свързаните с топла връзка „Перелик" и „Орловец". Първият е един от най-старите хотели в Пампорово, който Цветелина Бориславова се опита да продаде преди 2 години. „Той  все още си е на дружеството. За нас най-важното е да развиваме инфраструктурата и да правим нови качествени хотели и да предоставяме нови услуги", сподели тя. Седеметажният мастодонт  разполага с 420 легла, ресторанти, кафенета, конферентни зали, закрит плувен басейн с олимпийски размери, фитнес зала и предлага ред още СПА и спортни услуги. Но той не може да се мери с новия 5-звезден „Орловец", който има 210 легла и забележителен СПА комплекс.

Перла в короната на хотелите
на Цветелина Бориславова, обявена за най-стилната жена през 2005 г., е суперлуксозният „Арфа", който посрещна първите си гости тази година. Бившата резиденция на Тодор Живков се е превърнала в истинско бижу след инвестиция от 3 млн. евро, като са реализирани идеите на дизайнерката Катя Дерлипанска. „Това е прекрасен малък хотел от типа 5 плюс звезди - един нов сегмент, който искаме да се развива в България", сподели елегантната собственичка на „Пампорово" АД.

В добре охранявано място 12 апартамента и две двойни стаи, обзаведени с изискан лукс и оригинални картини, позволяват срещу заплащане от над 1200 лв. на ден пълен релакс в дискретна обстановка. На въпроса необходимо ли е да се инвестира толкова сериозно в хотелската индустрия по време на криза, Бориславова отговори: „Ще видим как ще мине сезонът тази година и тогава ще разработим дългосрочна стратегия. Вече има достатъчно богата база от легла за туристите и затова ще се насочим към развиване инфраструктурата на курорта." Сега нейното дружество разполага с 32 км писти за дълго бягане и 25 км писти за алпийски дисциплини. В рекламните послания е отбелязано, че там 270 дни в годината има слънце.

„Аз също съм скиор и като обикалях пистите през миналата година,  отбелязах, че бяха в много добро състояние. Продължаваме да купуваме съвременна техника, за да ги поддържаме. Сами виждате - няма едно камъче на новите писти. Въпреки многобройните природозащитни организации, които се противопоставят

срещу проекта „Перелик"

Той все повече добива очертания и не е далеч денят, в който ще се пререже лентата пред строителство, глътнало милиони лева инвестиции. Предвижда се към връх Перелик да се насочат шест лифта, а там да се построят  уютни заведения за хранене и малки къщи за гости, направени от дърво. За да успокоят духовете на природозащитниците, обещанията са дървеният материал да се получи от изсичането на просеките за лифтове и писти.
Най-новият проект на Бориславова за „Пампорово" е мащабната програма за насърчаване на местните занаяти в курорта. Първата стъпка в нея ще е построяването на дюкяни от двете страни на пътя от с. Стойките до новия шестседалков лифт, който само за 8 минути стига до връх Снежанка.

 

Признание

Цветелина Бориславова получи доверието на най-големите инвеститори в туризма. Те я избраха за председател на Асоциацията за устойчиво развитие на планинските курорти. Сред учредителите на сдружението са представителите на „Супер Боровец",  Добринище, „Перелик", Паничище, както и компании като „Балкантурист", „Юлен", „Главболгарстрой". Една от основните цели на инвеститорите е да се подготви специален закон за планинските курорти, който ще е съобразен с европейското законодателство. Другата задача на сдружението е да създаде екологична организация, за да се осигури равновесие между инвестиционни интереси и екологично развитие в планинските региони.

Разкошен подарък за рожден ден

Цветелина Бориславова е акционер на СИБанк и председател на надзорния съвет на финансовата институция от октомври 2001 г. Тогава пое поста от Славчо Христов, основател на свързания с Иван Костов икономически  кръг "Олимп". След идването на кабинета "Сакскобургготски" започна и шеметното изкачване на банкерката във всякакви класации - от най-стилна дама до най-успешен финансист. На  27 септември 2007 г., на връх рождения си ден, тя направи най-успешната си сделка, като продаде мажоритарния пакет акции от СИБанк на белгийската финансова група КБС за 395 млн. евро. 

Тогава инвеститорът Тор Бьорголфсон купи 75% от акциите и плати 295 млн. евро, а остатъкът бе изкупен чрез борсата. Цветелина Бориславова и сега е председател на надзорния съвет на банката. За „Икономически живот" тя каза, че като основен акционер в СИБанк КВС ще вземе мерки срещу финансовата криза. „Създаден е съвет на най-големите европейски банки и той е предприел определени мерки, които ние следваме. Българският финансов пазар е много стабилен.

Аз виждам проблема не от финансовата страна на нещата, а по-скоро от икономическа. Фирмите ще имат проблеми заради рязкото намаляване на износа, тъй като на Запад няма да има толкова голямо потребление." Според Бориславова има предостатъчен финансов ресурс за финансиране на фирмите, тъй като БНБ е взела мерки срещу бума в кредитирането.

Духовните пари

Най-успешната жена-банкер на България твърди, че е "привърженик на езотеричния, духовния подход към парите, усетени  през призмата на личното израстване, защото не можем да използваме като възможност за  лично израстване нещо, което не сме придобили със собствени усилия и не се  отнасяме към него с грижа и любов". Родената в зодия Везни през 1958 г. в София Цветелина Бориславова непрекъснато доказва, че успява да премери съвършено точно всяка своя стъпка.

В детството си е живяла в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания, защото родителите й са дипломати. Завършила е философия и западни езици в СУ "Св. Климент Охридски" и международни икономически отношения в УНСС. Кариерата си започва във външнотърговското дружество  ИНКО, после отговаря за Балканите в европейската фирма СПЕА - една от първите в  света компании за производство на тестово оборудване за електроника. В бизнеса стартира през 1992 г., когато с настоящия си „неформален" съпруг Бойко Борисов основават фирма ИПОН.

Жълтата преса вече изписа тон мастило, за да разкаже за сложните семейни отношения в стила на романиста Джон Ъпдайк между двете семейства на Бориславова и Борисов. Цветелина  има две дъщери от първия си брак. "В отношенията с Бойко преминах през много  изпитания. Не съжалявам за нищо. Древните мъдреци са казали, че не е възможно да  съществуваме и да действаме съвършено в един несъвършен свят," изповядва в интервю най-чаровната бизнес дама в България.