Път: : Кой кой е : Б

Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова
Цветелина Бориславова

Снимка от личен архив, публикувана в monitor.bg

Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27 септември 1958 г. в София.

Баща й - Борислав Карагьозов, преди 1989 год. е бил служител на ПГУ - ДС и е работил като материално отговорно техническо лице към български посолства (САЩ, Индонезия, Румъния).

Майка й - Веселина Карагьозова, род. 28.06.1929 год. е акционер в "Кемисол" АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти. (По майчина линия Бориславова е потомка на Иван Вазов.  Майка й и е пряко свързана с майката на Вазов Съба. Може би затова първата голяма мечта на Бориславова са философията и историята на изкуствата. СИБанк под нейно ръководство създава една от най-известните столични галерии. От Вазов  вероятно е и любовта й към природата - тя признава, че я издига в култ.)

Тя има две дъщери от разтрогнат брак със Стефан Абаджиев (син на бившия член на Политбюро на ЦК на БКП и бивш посланик в Румъния Иван Абаджиев).

До 18-годишната си възраст Цветелина Бориславова живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва поради завръщането на семейството й в България. В София продължава следването си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“. Като студентка започва работа в международния отдел на СУ.

След завършването на образованието си Бориславова известно време работи във външнотърговско дружество „Инко“. После отговаря за Балканите в европейската фирма СПЕА - една от първите в света компании за производство на тестово оборудване за електроника. Впоследствие работи в стопанско обединение „Гъвкави автоматизирани производствени системи“ (ГАПС). През 1989 напуска ГАПС и започва частен бизнес.

Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма „ИПОН-2“ ООД. През годините тя участва в различни фирми и стопански организации.

Участие във фирми и други стопански организации:

 • "Бентонит" - Кърджали (собственост на СИБанк - пряко и чрез офшорни фирми) - собственик и управител. Предприятието е закупено в периода 1998 – 1999 г. от РМД с участието на частни фирми, като сделката е финансирана от свързаната със Славчо Б. Христов БРИБ. Понастоящем има назначена прокурорска проверка за произхода на парите за неговата приватизация като част от разследването на кръга “Капитал”.
 • "Консорциум каучукова индустрия" АД, София - член на Съвета на директорите;
 • "Ай Ти Пи - България" ЕООД - собственик и управител;
 • "Интерпрайм тобако" ООД - съдружник и управител. - във фирмата участва Румен Николов “Пашата” чрез фирмата си “Арена 95”;
 • “Ипон-2" ООД – съсобственик;
 • “Прахайм" ООД - Червен бряг – съуправител;
 • "Цебра" ООД (която от своя страна е съдружник в "ИПОН - Агенция за сигурност и охрана" ООД) – съдружник;
 • "Сириус-2" ООД – съсобственик;
 • "Химтекс" АД - член на Съвета на директорите;
 • "Трол", Лихтенщайн (офшорна фирма) - управител на търговското представителство на фирмата в България; представителството се помещава на адреса на "Ипон";
 • председател на фондациите “Екофонд-Ра” и “Българска медицина” (свързана със Славчо Б. Христов). Двете фондации” държат 9.87% от акционерния капитал на СИ Банк.

От м. октомври 2001 г. Цветелина Бориславова е председател на Надзорния съвет на СИБанк. Договорено е на среща в Гърция през пролетта на 2001 г., на която присъства и Бойко Борисов.

На 27 март 1997 г. неизвестни лица взривяват джипа на Бориславова. Тя е тежко ранена и обезобразена. Претърпява пластични операции, които й връщат предишния външен вид.

През 2005 г. Бориславова основава инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ (CSIF - Clever Synergies Investment Fund), в което притежава 99%, а останалите са на фондацията й „Credo Bonum“, създадена през 2006 г. като асоциация с нестопанска цел.

Тя е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ - САЩ, координатор на Сдружение „Глобална България“ и председател на Надзорния съвет на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД.

В началото на 2009 г. Бориславова продава част от дела си в СИБанк на „Novator Finance Bulgaria“ - Люксембург, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson), което донася близо 140 млн. лв. на Бориславова. Впоследствие банката премина под контрола на белгийската КВС, а Бориславова продаде и последните си дялове в нея през декември 2010 г.

През май 2011 година Цветелина Бориславова купува 49.99% от Българо-американска кредитна банка.

Инвестира в българските зимни курорти, както и в проекти за ВЕИ.

Владее английски, испански, румънски, руски.
 

* * *

Вижте още в Омда:

Цветелина Бориславова - най-големият инвеститор в зимните курорти

За Цветелина Бориславова - "Кой кой е? (Относно "Кой кой е")

Шефката на Пампорово не е разписвала безплатен лифт

 

-----------------------------------

 Източници:

* http://personi.dir.bg/person.php?id=2526

* http://mutri.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/16/boiko-metodiev-borisov-rapona.122384

* money.bg - 15.12.2008

* www.infotourism.net/index.php?t=3858&m=2