21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Реалии

Хунвейбини

Китайска комунистическа младежка организация, действала през периода 1966 - октомври 1968. Названието означава “червени стражи”. Младежки отряди от ученици и студенти, създадени от Мао Дзе дун като движеща сила на “културната революция”.

След като изпълняват задачата си, отрядите са разгонени от армията. Хунвейбините са използвани за разправа с партийно-държавния апарат на всички равнища, а също така с интелектуалци, учени и др. След смъртта на Мао престъпленията на “червените стражи” са официално осъдени в Китай. Названието хунвейбини е нарицателно за младежки вандализъм.

У нас точно така се възприемаха - като тълпи от вандали.

Мисълта на Мао, казано на разбираем за днешния читател език, е била - да се разправи с  НОМЕНКЛАТУРАТА, с  червената буржоазия, с "третата класа", както я нарича Джилас. Мао е искал наистина да стигне до утопията  "комунизъм" в Китай. За тази цел той призовава младежите, които са възмутени от възникналото общество. В този смисъл, през 1989 г. народът от Източна Европа, тръгнал срещу НОМЕНКЛАТУРАТА, не беше друго освен "хунвейбини на европейска почва". Те (източноевропейците)  искаха свобода и демокрация, но не и олигархичен капитализъм.

 

 

-----------------------------------------------
Библ. Nowa Encyklopedia Powszechna, Warszawa 1999.