Път: : Кой кой е : Б

Христо Бисеров

 

Христо Дамянов Бисеров е роден на 21 ноември 1955 г. в гр. Хасково. Завършва право в Софийския университет "Климент Охридски" през 1980 г. 

Адвокат от 1980 г. до 1990 г. 

1990 - 1991 г. - член на Националния съвет на Зелената партия, а след излизането на ЗП от коалицията СДС през 1991 г. останалите в СДС нейни членове създават нова партия - Консервативната екологична партия, на която Бисеров става председател - октомври 1993 г. 

1991 - 1994 г. - депутат в 36-ото народно събрание, избран от квотата на СДС. Член на парламентарната Комисия по национална сигурност.

1994 - 1997 г. - депутат в 37-ото народно събрание отново от квотата на СДС.

1997 г. - депутат в 38-ото народно събрание. Председател на парламентарната Комисия за защита на националната сигурност.

Главен секретар на СДС.  Избиран е четири пъти през периода декември 1994 -2000. Сменен на този пост от Екатерина Михайлова, след като през октомври 2000 г. се обявява срещу стила на управление на СДС и иска оставката на Иван Костов. Това води и до отстраняването му от поста председател на парламентарната комисия по националната сигурност.

Раздялата му със СДС и Костов придоби скандален характер, при което той публично се хвалеше със своята къща в центъра на София, която по оценки появили се в медиите е на стойност над 500 хил. долара. Дали това е вярно и дали може да бъде взето като доказателство за негово корупционно поведение, остана като неизяснен  въпрос. 

През месец януари 2001 г. създава "Екип за изследване на политиката" /ЕКИП/, в който се включват негови съмишленици, между които и синият депутат Илия Петров. НИС на СДС не може да се противопостави на новата формация, тъй като тя не противоречи на партийния устав – регистрирана е по закона за юридическите лица с нестопанска цел.

2005 – участва в преговорите за обединени действия на десните партии, инициирани от СДС, във връзка с предстоящите тогава парламентарни избори. Включен е в листите на ДПС (с лидер Ахмед Доган) и е избран за депутат в 40 народно събрание от Хасково. Член на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на НС; член на Комисията по въпросите на държавната администрация; зам.-председател на Комисията по правни въпроси; член на Временната комисия по искането на Никола Филчев, главен прокурор на Р България, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Стефан Софиянски, народен представител от ПГ на БНС в 40 НС ; член на Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Р. България; член на Временната комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и техните наследници.

14 юли 2009 - избран в 41-ото народно събрание от ДПС (14%), ИР: 30-Шумен. Заместник-председател на 41 НС. Член на: Комисията по правни въпроси; Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред; Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за НС от 5 юли 2009 г.; Постоянната делегация на НС в Интерпарламентарния съюз; Постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси, която осъществява предвидения в чл. 346 от Закона за специалните разузнавателни средства и чл. 261б от Закона за електронните съобщения парламентарен контрол и наблюдение; Групата за приятелство България - Виетнам; Групата за приятелство България - Индия (председател); Групата за приятелство България - Русия; Групата за приятелство България - Турция; Групата за приятелство България - Украйна; Групата за приятелство България - Чехия; Групата за приятелство България - Австралия; Групата за приятелство България - Казахстан.

12 май 2013 - избран за депутат и в 42-ото НС в ПГ на ДПС. Член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по правни въпроси.

 

Женен, с дете. Ползва френски и руски език.

 

На 3 ноември 2013 г., неделя, Христо Бисеров съвсем неочаквано напуска всичките си политически постове. Пресцентърът на ДПС разпространява до медиите кратко съобщение: „По молба на Христо Бисеров, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията”.

Освен това Бисеров декларирал и намерението си да напусне състава на 42-то народно събрание, чийто заместник-председател е към онзи момент. Мотивите му били единствено лични, а не от политическо естество. Огласяването им оставало изцяло в негова преценка.

На 15 ноември 2013 от прокуратурата съобщават, че Христо Бисеров е привлечен като обвиняем за пране на пари и деклариране на неверни данни пред Сметната палата за 2012 г. Обвинение е повдигнато и срещу доведения му син Ивайло Главинков. Двамата са освободени срещу парични гаранции в размер на 25 000 лв. и им е наложена забрана да напускат пределите на страната.

Така Бисеров изчезва от политическата сцена, ДПС запазва мълчание, а до средата на 2014 няма новини по неговия случай от прокуратурата.

В началото на юли 2016 г. медиите съобщават, че Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция по делото му за укриване на данъци и валутно престъпление - апелативните съдии изцяло са потвърдили мотивите на колегите си от Софийския градски съд, постановили в началото на декември 2015 г. оправдателна присъда поради липса на доказателства.

Междувременно, преди делото да бъде разгледано на втора инстанция, прокуратурата прекратява разследването срещу него за пране на пари, а Софийската градска прокуратура се отказва от обвинението поради изтеклия 2-годишен срок за разследване и заради отказа на швейцарските власти да съдействат на прокуратурата.