Път: : Кой кой е : Х

Хонекер

 

Лидер на Гeрманската демократична република (Източна Германия). Ерих Хонекер е роден през 1912 г. и умира през 1994 г.  Комунист от 1929. През 1935-1945 в затвора за конспиративна дейност срещу хитлеристкия режим. Съосновател и през 1946-1955 ръководител на източногерманския комсомол. Член на Политбюро и секретар на ЦК на управляващата ГЕСП от 1958. Като съветски довереник през 1971 заменя Валтер Улбрихт като първи секретар на ГЕСП (от 1976 генерален секретар). От 1976 председател на Държавния съвет. Политиката му се отличава с голяма ортодоксалност. Страстен ловец. След смъртта му ловните му оръжия - пушки и пистолети, са продадени на търг. Търгът беше спечелен от руския олигарх Абрамович. Под напора на събитията от есента на 1989 свален от всички длъжностти.

След обединението на Германия даден под съд с обвинения за злоупотреби с властта. Процесът е прекратен поради лошото му здравословно състояние. С официално разрешение заминава при дъщеря си в Чили, където получава германска пенсия до края на дните си.

Каквото и да разискваме в момента, трябва да знаем няколко неща: комунистическият блок имаше потенциала да води унищожителна война; комунистическите лидери отстъпиха доброволно властта; те са направили това с пазарлък: обещанието от Западните Велики сили да не им се търси отговорност и да могат да участват свободно в преминаването на обществата им към капитализъм.

Хонекер никога нямаше да бъде съден, дори да не беше болен, и винаги щеше да бъде обезпечен. Намирам това за нормално.

-------------------------------------------------
Библ. Das farbige Duden-Lexikon, Mannheim-Wien-Zurich 1976; Nowa Encyklopedia Powszechna, Warszawa 1999.
снимка- в. "Монитор"
http://www.monitor.bg/article?id=174918