Път: : Реалии

Хипита

 

хипи символът

Името на хипи движението, хипарство, хипита идва според едни от  английската дума hipster (“знаещ”, “можещ”), а според други  - от hippy или hippie ("моден", "стилен").

Младежко движение от втората половина на 60-те - началото на 70-те години на XX век на Запад, отричащо ценностите на средната класа, в това число нейните нравствени устои, норми на поведение, стремежа към богатство, експлоатацията. Характерни са също рязкото осъждане на Виетнамската война и интересът към източните религии. Възниква в САЩ. Външните белези на хипитата са дългите коси, екзотичното облекло, рокмузиката, бедността, наркотиците, многохилядните събирания (фестивалът в Уудсток), свободната любов, животът в комуни или скитничеството.

Не би могло да бъде точно дефинирано какво е то. Религиозно движение? Политическо? Културно?  Има от всичко по нещо. Някои смятат, че е утайката на обществото, други, че е върхът. Съществува и досега. В  Копенхаген има такава община, която е туристическа атракция. Съществуваха (и днес ги има) хипи комуни, в които е ясна майката на родените деца.

Основен лозунг на хипитата е "Мир, любов, свобода".

Хипитата са малко смешни на стари години, за онези, които не са били хипита на млади. Предлагам няколко снимки от албума на Весел Цанков - http://vesel.info/?p=3850

 

 

 

 

 Хипитата дават трайно отражение върху модерната култура. Филмът "Коса" е хипарски. С хипи движението са свързани - Бийтълс  ("All you need is love"), Ху, Джеферсън Еърплейн и Грейтфул Дед, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Карлос Сантана, Джо Кокър... Модерната бохема.

У нас всичко това беше много, много бледо, а в онези условия не би могло да бъде друго. Една от злините на тотолитаризма е, че поредица от български генерации не успяваха пълноценно да преминават  през световни модни вълнения. Само глупак може да смята, че това е маловажно.

----------------------------------------------------------------------
Библ. http://en.wikipedia.org/wiki/Hippie.