Път: : Реалии

Федерална република Германия

ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ (ФРГ) - Население от 59,5 милиона (1978). Площ - 248 хиляди квадратни километра.

ФРГ е създадена през 1949 година от трите окупационни зони - на САЩ, Великобритания, Франция. Тя има 10 провинции със собствени правителства. Законодателната власт е на Бундестага (избираем за четири години) и  Бундесрата (назначаем, с представители на провинциите). От 1949 до 1969 управлява коалицията на ХДС/ХСС.

През 1969 година на власт идват социалдемократите и либералдемократите. През 1970 година ФРГ се договаря със Съветския съюз и Полша за признаване на границите след Втората световна война. Тогава се установяват дипломатическите отношения между ФРГ и България, Унгария, Чехословакия.

До края на шейсетте години страхът от Германия е неприкриван в социалистическия лагер[1]. Страхът е свързан с опасенията, че възродена, икономически мощна Германия ще се превъоръжи, ще стане отново агресивна сила и ще потърси нов реванш. Всяко сборище във ФРГ на бивши хитлеристи и на землячески дружества (изселници и техни потомци от Чехословакия и Полша) предизвикваше силна дипломатическа и пропагандна реакция.

 

[1] Съветският съюз е в състояние на война с Германия до 25 януари 1955 година.