Фантазия за една тапа

 

Всички така наречени „технически критерии“ на Шенген, по които усърдно се говори у нас, се отнасят до охраната на турската граница и Черноморското крайбрежие. Има и други изисквания, но те са следствие от способността ни да пазим там – на Изток.

При това забравяме, че на запад граничим със Сърбия и Македония, които все още не са членове на Съюза, а те пък са съседни с други държави, които също не са, и прочие. Ние  имаме много детинска представа, че ще пазим и опазим „външната граница“. Задачата ни е невъзможна, докато страните от Западните Балкани не станат членове на ЕС, защото ЕС си остава разграден двор.

Изключено е Франция и Германия да не забелязват тази особеност на географията. Те виждат, че сме отворена врата към Албания, Косово, Босна, Черна гора, Сърбия, Македония и цялото адриатическо крайбрежие.

Възможно е от тук да започва тяхно съгласувано планиране по една публично непризнавана цел – Европа да бъде разделена на „силни“ и „слаби“. „Слабите“ сме ние – Югоизточна Европа без Гърция, Хърватска и Кипър. Ще се формира едно сиво пространство, което ще бъде като тапа към ислямския свят и към Русия.  Тапата и Украйна ще представляват защитен вал.

Тапата е удобна да стане „тапа“ по много причини. В държавите от Тапата има значими проблеми с организираната престъпност и корупцията. По много показатели те са на дъното на европейските класации.  В нея има две мюсюлмански държави – Албания и Косово. Към тях можем спокойно да прибавим Босна. В три държави има значими мюсюлмански малцинства – Македония, България, Сърбия. В три има големи цигански малцинства – Румъния, България, Сърбия. На едно място ще бъдат събрани православни, мюсюлмани и цигани. Те ще изградят бариерата пред напиращата Турция, защото и във Франция, и в Германия трябва да са щури, за да не разбират, че Турция трябва да бъде държана и близо, и далеч. Както е и на картата.

„Силната част“ или „първа писта“ или Пълната бутилка на ЕС – развитите страни, няма да изоставят своята Тапа. Напротив. Тя ще бъде обгрижвана, но ще бъде вън от Шенген, за което могат да се намерят много добре звучащи предлози. Самият „Шенген“ за това е измислен. Това е името на Истинския ЕС.

Реалната ситуация в държавите от Тапата, както и техният имидж в очите на западноевропейските избиратели, ще благоприятства изпълнението на такъв план.

Е, разбира се, не бива да отпускаме ръце.

Това е само едно предположение. Бих рекъл фантазия.

Но като гледам как напират от Африка араби, как в големите страни обявиха смъртта на мултикултурното общество, как са придирчиви към наши грешки…

Като прибавя и състоянието на елита…