Път: : Реалии

УДБА

Управа државне безбедности - название на тайната полиция в комунистическа Югославия. Сформирана от партизани през 1944 като ОНЗА (Отдел за народна защита). През 1948 реорганизирана и преименувана на УДБА (Служба за държавна сигурност).

Задачата й през Втората световна война е да унищожава колаборанти на немските и италианските окупатори, противници на компартията и на единна Югославия – държавни чиновници, армейски офицери, хърватски усташи, сръбски четници, български патриоти в Македония, косовски албанци и т.н. След победата на Титовите партизани през 1945

УДБА провежда масов терор над опонентите на режима от всички социални слоеве, а след 1948 и сред югославските сталинисти. Зловеща рполя играе УДБА в дебългаризацията на Южна Сърбия и на Македония.  Според хърватски източници жертвите на УДБА са стотици хиляди. Пак агенти на УДБА извършват около сто убийства на югославски антикомунисти, емигранти в Западна Европа, САЩ и дори в Австралия. Последното убийство зад граница е в Белгия на Enver Hadri.

Трансформираната УДБА действа, както може да се очаква, и в момента, като е запазила агентите си в Македония и, разбира се, в Западните покрайнини. В другите бивши републики положението за всяка поотделно е различно.

 

---------------------------------------------------------------
Библ. http://www.sdlusa.com/medialies/sunic01.htm