Трети ден сме блокирани заради снега

Стефка Зашева

Трети ден сме блокирани заради снега и виелиците в нашето иначе китно село Смочево. Слава богу, вече има ток! Но пътищата и улиците са затрупани с преспи от по метър и половина. Вчера, общинският и селският кмет ми обясняват, че най-лесно било да изпратят машините, за да почистят в селото, но от Пътното в Кюстендил все още не били почистили пътя до Смочево.

Затова оставали с вързани ръце и ситуацията не може да бъде променена. 

Днес дежурната служителка на областно пътно ми обяснява, че изобщо нямало подаден сигнал за непроходими пътища до Смочево. Попитах я за името - не пожела да се представи. Казах й, че ще държим отговорни кметовете на населените места, че не са подали информацията за тежката ситуация. Тя обаче заяви, че те не били отговорни. Не била отговорна и пътната служба. ??? Но пък беше категорична, че машините ще почистят двата пътя до Смочево - през Бобошево и през град. Рила. 

Да, селото е малко, намира се в подножието на западния дял на планина Рила. Тук живеят моите родители, а иначе като цяло има-няма 200 човека - хора на възраст над 70 години. 

Днес има две погребения. Пътят до гробището дали ще бъде почистен, също никой не знае. Той, май и свещеник не може да дойде да опее покойниците.. Как се чувстват близките на тези хора един Бог знае... Покойните - Бог да ги прости!