Път: : Кой кой е : П

Тошо Пейков

Тошо Костадинов Пейков е роден на 17 януари 1951 г. в с. Слатина, Ловешко.

След уволнението си от казармата постъпва в строителна школа, а по-късно работи няколко години като зидар и бетонджия в Съветския съюз.

След завръщането си завършва ВИНС - Варна, специалност "Организация и управление на икономиката".
Работил като галванотехник, диспечер в ДАП, снабдител, началник бюро за научна организация на труда, по-късно като търговски директор в мебелния завод в Ловеч.

През 1990 година се откроява като един от най-радикалните местни активисти на СДС. Подкрепя 39-те и става депутат от СДС в 36-ото Народно събрание.

Радикализмът го свързва с Янко Янков, с когото е сподвижник в  партия "Либерален конгрес". Постепенно еволюира. Радикализмът му се трансформира в интерес към истината. Разделя се с председателя Янко Янков. Трайно се свързва със Симеон Втори.

На учредителния събор на Движението за национално възраждане "Оборище" на 3 и 4 юни 2000 г. във военнопочивната станция на Витоша е избран за главен секретар. Делегати на събора са представители на граждански комитети от 12 области и 40 града на България. Приети са устав и програмна декларация и избрани ръководни органи - главен секретар, национален изпълнителен комитет, национален политически съвет и комисия по етика и контрол. (Началото на 2005 е белязано от серия скандали и разцепление в Движение "Оборище".)

Партията на Т. Пейков е една от двете партии, чиято регистрация Национално движение Симеон ІІ използва за коалиционно участие в парламентарните избори през юни 2001 г. Пейков става депутат в 39-ото народно събрание с листата на тази коалиция.  Работи в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, Ръководител  на  българската делегация в ПА на ОССЕ. Председател  на  групата  за  приятелство  с  Португалия. Носител на златен почетен знак на Министерството на външните работи.

2005 - участва в парламентарните избори с листата на НДСВ, но не успява да спечели депутатско място. Назначен е за изпълнителен директор на Фонд "13 века България". Главен секретар на ДНВ “Оборище” – преизбран през януари 2005 г.

Женен, с две деца.  Съпругата му - хуманен лекар д-р Галина Йочева, беше един от лидерите на "първото СДС" в Ловеч.

Доктор по социология. Автор на книгите “Свирепа арена или цирк”, “Червена книга на застрашения от изчезване български род”, “Записки по българските реформи”, “Крахът”, “Втора книга на летописите”, “Девиантното  управление”, “Цялото царско войнство и републиканците на Н.В.”.

Спортува лека атлетика и алпинизъм.  Изкачил е най-високи върхове в Алпите, Андите, Кавказ и Памир.

 

***

От архива на Омда:

Подставени лица на БСП са замесени в "Петролгейт". Шефът на НРС не бил "старателен" в проверката, смята царски депутат  - 11 март 2004, mediapool.bg