Път: : Кой кой е : Б

Тома Биков

Тома Биков
Тома Биков
Снимка: flagman.bg

Тома Биков е роден в Бургас през 1980 година. Бил е барман, хамалин, професионален актьор, журналист и политик-любител.

Завършва актьорство за драматичен театър през 2002 година и по-късно семестриално магистратура “Политически мениджмънт” в Софийския университет. До 2005 година работи като актьор в Старозагорския драматичен театър. През 2006 година започва работа като журналист във вестник “Гласове”. Бил е коментатор и главен редактор на сайта “Гласове”, редактор в БНТ и водещ на телевизионно предаване в RE TV. Публикувал е десетки политически коментари и анализи в различни печатни и електронни издания.

Автор е на книгите “Досието на Доган” и “Другата история на България. 157 модерни апокрифа”, в която разнищва малко известни факти от новата история на България, които хвърлят светлина върху ключови моменти в областта на политиката, спорта, културата и икономиката.

По вяра и убеждения е православен християнин. Членувал е в две партии – ДСБ и “Движение България на гражданите” (учредител и член на Националния съвет, водач на листата в Бургас за парламентарните избори през 2014 г.). 

Напуска Националния съвет на ДБГ след неуспешната кампания и се посвещава на работата си в Института за дясна политика. Участва активно в учредяването на Реформаторския блок.  Обявява се за коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок след предсрочните парламентарни избори през 2014 година.

Съветник на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова (2014-2016).[1].

Участва в предсрочните парламентарни избори през 2017 година като кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 24 МИР – София и на 26 март 2017 година е избран за народен представител в 44-тото народно събрание. Един от най-активните поддръжници, включително с многобройни изяви в медиите, на партия ГЕРБ.

Има един брак и една дъщеря.


Източници:

burgasinfo.com

http://www.5corners.eu/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

http://www.flagman.bg/article/71902

 

[1] Любопитно е едно негово писмо до журналистката Веселина Томава, публикувано на сайта й afera.bg на 20.09.2013:

“ТОМА БИКОВ: ОБЕЩАВАМ, ЧЕ ЩЕ НАПРАВЯ КАКВОТО ЗАВИСИ ОТ МЕН БОЙКО БОРИСОВ, НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕДНЕ В КРЕСЛОТО НА МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ!

Уважаема госпожо Томова, поздравявам ви за ентусиазма, с който сте анализирала моя скромен коментар посветен на творческите въжделения на Николай Бареков. Уважавам напълно мнението ви, защото вярвам, че всеки има право на своя гледна точка. Уважавам и начина, по който сте решила да споделите позицията си. Единствено бих искал да направя няколко уточнения:

1. Никога не съм си затварял очите за управлението на Бойко Борисов. От първия ден на това управление редовно и последователно съм поддържал категорично опозиционно управление. Това може да се провери лесно, като напишете името ми в гугъл. Лесно може да се провери и поведението на Николай Бареков през този период от време.

2. През 2008 година започнах да публикувам досието на Ахмед Доган в несъществуващия вече в. „Гласове“, който беше затворен малко след инвазията на медийната група на Делян Пеевски, която изкупи 80 процента от разпространителските дружества. Публикувах цялото досие на Доган, докато той беше мандатоносител на правителството на Сергей Станишев. През цялото време на това управление също бях в опозиция. Това също може да се провери лесно, като напишете името ми в гугъл.

3. Отношението ми към Яне Янев, подобно на отношенето ми към Бареков и Борисов, също никога не се е променяло. И това можете да проверите лесно, като напишете името ми в гугъл.

4. След последните избори отново съм в опозиция, защото правителствата се сменят, но по всичко личи групировката остава. Това е причината хора като Бареков винаги да са на страната на управляващите. Аз имам проблем с модела, а не с хората.

5. Ако някой ден Бойко Борисов се върне на власт, то причината за това няма да бъде моята скромна личност, нито моите скромни коментари, а некадърното управление на ДПС и БСП, което се е отдало изцяло на любимата групировка на бившия премиер. Впрочем, през 2009 година Борисов стана премиер благодарение на наглостта на Ахмед Доган и безхарактерността на Сергей Станишев.

6. Обещавам ви, че ще направя каквото зависи от мен Бойко Борисов, никога повече да не седне в креслото на министър-председателя. Не зная дали ще ми стигнат силите да предотвратя това, като се има предвид скоростта и мощта, с която БСП и ДПС вършат глупости.

7. На въпросът ви, кой избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС, отговарям веднага – Ахмед Доган, който преди време предложи Бойко Борисов да бъде повишен в генералско звание.

Приемете това писмо, като право на отговор. Бъдете здрава и дано ентусиазмът не ви напуска!

Тома Биков”