Път: : Кой кой е : Д

Теодор Дечев

Теодор Дечев
Теодор Дечев
Снимка: БНР

Роден е през 1962  г. в София.

През 1984 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС), специалност - строителен инженер. През 2003 защитава магистърска степен по политология от Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 2005-а до 2007 г. е докторант на свободна подготовка в Института по социология при БАН. 2007 г. - доктор по социология.

От 1990 г. е активист и член на ръководните органи на БСДП.

1993 г. - председател на Социалдемократическия младежкия съюз.

1993 - 1997 - главен редактор на в. "Свободен народ" - печатен орган на БСДП.
На 41-ия конгрес на БСДП през април 1995  г. става член на Националния партиен комитет  и зам.-председател на БСДП. На следващия конгрес на партията Дечев е конкурент на д-р Дертлиев за лидерския пост. 

След 1997 г. напуска партията на д-р Петър Дертлиев.

Член на Инициативния комитет за свикване на извънреден конгрес на БСДП, в който влизат около 30 членове на Националния комитет на БСДП, недоволни от провежданата  от Дертлиев политика на сближаване с левите партии.

Член на ръководството на новосформираната социалдемократическа партия начело с Йордан Нихризов, избран за председател на проведения от Инициативния комитет извънреден конгрес на БСДП на 24 октомври 1998 г.

През 1998 г. става зам.-министър на труда и социалните грижи в кабинета на ОДС начело с Иван Костов. Отговаря за сферата на индустриалните отношения На този пост е до 2001 г., когато парламентарните избори са спечелени от Национално движение Симеон ІІ, което съставя новия кабинет, начело със Симеон Сакскобурготски.

2001-2003 - съветник на председателя на КНСБ.

В периода 2002-2003 г. е експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог.

2003-2005 - член на Икономическия и социален съвет на Република България.

Заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и председател на Съвета на браншовите организации при ССИ. Член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Юли 2012 - съучредител на партия "Свободен народ".

Женен, с една дъщеря.

Теодор Дечев е автор на редица научни публикации както в областта на строителните конструкции, така и в областта на политологията и индустриалните отношения.

Член на Българската асоциация за политически науки. Титуляр на дисциплината "Трудови конфликти и индустриални отношения” в бакалавърска и магистърска програма на Нов български университет.

Член на програмния съвет на Университетския интердисциплинарен център по делови решения и управление на риска в Югозападния университет.