Татяна Дончева за БСП

Татяна Дончева за това кой цепи БСП
14 март 2012 | 09:32 | бТВ, "Тази сутрин”

Татяна Дончева, лидер на формация „Движение 21”, в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ

Водеща: Понеже има много голям интерес към сайта ни. Помолихме ви да ни пишете, българи, които живеят извън България, какви сметки за топло, независимо как са го добивали това топло, през зимата са плащали. Бързо три коментара, защото много важен разговор предстои. Писали са ни от София. Ние от София си знаем. Отиваме във Флорида – 120 кв. м апартамент, ток 80 долара. Там с климатик явно. Вода – 40, два телефона 130. Това е тричленно семейство. Интересно е да отидем в Кипър. Четирима възрастни...
Водещ: Там хабят за охлаждане повече.
Водеща: За два месеца са платили 160 евро за жилище 100 кв. м. Дай в Милано да отидем, където има зима. Милано: „Живея близо до Милано. Апартаментът ми е 110 кв. м. Отоплението е индивидуално за всеки апартамент с бойлер, който е на газ. Плащаме на месец през зимата, като в тази сума влизат топлата вода и отоплението”. И тази зима, сега са платили 150 евро. 300 лв., 110 кв. м – топла вода и отопление. Очевидно се и готви на газ, влиза в това. И живеят двама души за един месец.
Водещ: Говорим за всички това, защото от 1 април предстои поскъпване, знаете на парното.
Водеща: В същото време имат близки, майката на жената, която ни пише, в София, кв. „Белите брези”, 85 кв. м, доста по-малък апартамент е платила 236 лв. само за два радиатора.
Водещ: Татяна Дончева ни е на гости. Добро утро. Вие, какви ви бяха сметките за парно?
Татяна Дончева: Аз не живея в жилище, което се отоплява на газ. И сметките ми бяха между 150 и 200 лв.
Водеща: Това е добре.
Татяна Дончева: За апартамент 95 кв. м за най-студените месеци, когато парното работеше на най... Но ми е и много топло.
Водеща: Вие на ток се топлите.
Татяна Дончева: 150... Но не съм на централа на ТЕЦ-а. Аз се отоплявам с газ.
Водеща: Но на централното ТЕЦ, консумативът му е газ.
Татяна Дончева: Добре, но аз съм на газ по другата газ.
Водеща: Ясно. Само да кажа един пример от Испания. Зимата 100 евро. Хората са се отоплявали с ток, апартамент горе-долу като вашия.
Водещ: Големият интерес на тема цени и разходи. За това обръщаме внимение.
Татяна Дончева: Естествено.
Водещ: Вие как сте? Голяма жега ли ще има в БСП? Имат ли нужда от стопляне там или напротив, страстите са много големи?
Водеща: Или от киматик?
Татяна Дончева: Виждам, че киносалонът на „Позитано” е в температурата си от 2000 година. Вътре се влиза с домашно плетен, вълнен пуловер, с шал, домашен, омотан четири пъти около врата, плюс балтон. Така че работата...
Водещ: „Ледена епоха”
Татяна Дончева:„Ледена епоха” в битов смисъл. А иначе в емоционален – тръпка. Екъшън пълен.
Водещ: Какво ще стане? Каква е прогнозата на Татяна Дончева, която е популярна с това пиперливо и остро се е изказвала и за Първанов, и за Станишев? Сега кого харесва повече, когато всички се прегрупират?
Татяна Дончева: Да уточним. Никога не съм се изказвала нито за Първанов, нито за Станишев сами по себе си, вкарвайки личен елемент в оценката си.
Водеща: Имало е ситуации.
Татяна Дончева: Имало е ситуации, имало е политики, имало е решения, които аз съм си позволявала да оспорвам и на председателя на партията, и на президента, когато ги смятам за погрешни. Правила съм това с аргументи. В повечето случай, да не кажа в почти всички не са ми отговаряли с аргументи, но времето е показвало дали съм права или греша, включително и за прословутите им мажоритарни мандати. Така че аз няма да взема страна.
Водещ: Защо?
Татяна Дончева: Защото няма нужда да се взема страна.
Водещ: Вече взимат страна доста хора.
Татяна Дончева: Не. Те не само я взимат, те се тласкат да я взимат. Широкият актив се поставя пред ситуацията „ти за кой си”, само че това много ми напомня едно време от властването на СДС. 1998-1999 година, не си спомням в Пловдив беше избухнал голям скандал между Гьокапе.
Водещ: Хаджипетров.
Татяна Дончева: Гьоката Хаджипетров и Спас Гърневски. И тогава питаме един наш колега, Здравко Зафиров, тогава депутат от СДС, „ти, Здравко от кой си – от Гьоката или от Гърневски”. По същия начин там вървеше – или си от Гьоката, или си от Гърневски. Здравко поглежцда и казва „те ще се подобрят Гьоката и Гърневски, а ние с кого ще се подобрим”.
Водещ: И това насложено...
Татяна Дончева: Това го казвам за днес на Първанов и Станишев.
Водеща: Добре, но така или иначе Първанов, влизайки директно в битката за „Позитано” 20 сложи така нещата, че или си от Станишев, или си от Първанов. Ще има конгрес, ще се гласува.
Татяна Дончева: Защо Първанов да ги е сложил, а не Станишев?
Водеща: Защото каза, че ще се кандидатира на фона на това, че много пъти преди това през годините казваше „ще се занимава с академична дейност. На един президент не му приляга да се връща там, от където е тръгнал” и други такива неща.
Татяна Дончева: Хората, които са в политиката, са изкушени от политиката. На тях им е хубаво в политиката. И много рядко се намират хора, които казват: „Време ми е да се оттегля. Повече нищо не мога да направя”. Те са обикновено хора, които се занимават с кариера. И да ги обвинявате в кариеризъм е просто светотатство. Ако ги обвините, значи лицемерничите прекалено.
Водещ: Кой цепи обаче партията? Въпросът може и така да бъде зададен и въобще не лицемерно, а директно, кой цепи партията?
Татяна Дончева: Извини ме. Аз обикновено си контролирам мисълта, но когато започнеш да ме прекъсваш, не съм сигурна, че няма да забравя. В много ранен час говорим и мога да заспя.
Водещ: ОК.
Татяна Дончева: Когато има цикъл отчет и избори или, когато има извънредна ситуация в една партия, или когато нещата не изглеждат добре, не само в партията, голямата партия и на нейния връх, а в рамките на една организация, даже в основната партийна организация на един квартал в Луковит, хората е нормално да си зададат въпроса кой избират за председател на партията на предстоящото събрание, конференция или конгрес. Смятам, че да се правят на ощипани или да си оспорват това, че след като сме в цикъл отчет-избори в партията и идва конгрес за избор на председател, не било редно да се поставя въпроса кой ще бъде председател. Чакай. Как е редно всеки партиен секретар и всяка партийна организация да си поставят хората въпроса, ама за върха не. Тук мобилизираха една орда от социолози, политолози и придворни и едната, и другата група, която да обяснява някакви нелепи неща. В духа на гледната точка на всеки. И понеже сте ме поканили, ще си позволя да кажа две-три неща по повод на тези орди, политолизи и социолози.
Водещ: С примери обаче.
Татяна Дончева: С примери, разбира се. Чета написал Юрий Асланов, че не било в традициите на партията председателят да бъдел сменян. Той е трябвало сам да се оттегли, с почести, ама Първанов и Румен Петков, понеже не били те N-ното поколение от тази партия, те не знаели това. Чакайте, бе хора. Това е една работническо-селска партия с повече от 100-годишна история. Отива ли на работническо-селската партия да проявява аристократични предразсъдъци? И кои бяхте вие с аристократичните предразсъдъци, че не си спомням? Дали не слязохте с цървулите от гората. Пък някои с цървулите от къра се метнаха в партизанския отряд за биография. Добре. Какви традиции от партията – от нейния нелегален период ще вадите традиции на партията или след 1945 година ще се позовете на 35 години Тодор Живков генерален секретар? Че 35 години генерален секретар Тодор Живков ли са гордостта на тази партия? Нали 1990 година отрекохте живковизма. И доколкото си спомням Асланов като виден деец на една алтернативна социалистическа партия, която вече всички са забравили, част от СДС и правителството на Филип Димитров развяваше знамето на демокрацията и на антиживковизма. Сега към живковизма ли се върнахте да наричате това традиции на партията? Нормално е в една партия да има отчет и избори. Не е нормално за 10 години от управлението на Станишев да минем от двегодишен мандата на председател, през тригодишен мандат и през четиригодишен мандат. Ако искат 34 годишен мандат, да вземат да му го дадат и да се успокоят, че Станишев ще стои 34 години, колкото Тодор Живков. Може ли да не се разберем, като има цикъл отчет и избори как различните кандидати от организацията в Луковит и от партийната организация на Русе, Варна, Бургас до председателите на партията ще обяснят на голямата партийна маса какво смятат да правят, какво не харесват, какво не харесват. Как тези хора не могат да направят нормални избори вътре в самата партия, а искат да правят избори в държавата. Не можеш да кажеш, че Бойко Борисов е фалшифицирал изборите, даже да ги е фалшифицирал пред очите на всички, като ти си слабичък и той утре пак ще ги фалшифицира, ама ти само ще мъцаш.
Водещ: Май морковчето е отпуснато, защото Първанов беше казал „Дончева трябва да се върне в първите редици на партията”.
Водеща: Май отива към Първанов. И то наскоро. Това беше едно ухажване към вас.
Татяна Дончева: Вижте, ограничете нещата. Аз за първи път чувам тук в политиката от много дълго години някой да е седнал да цени качествата, които ми се приписват по срещите. Добре. Може би притежавам нещо от тях. Но нали точно заради тези качества те се чудеха коя резервна пейка да ми намерите, кое кьоше. Аз не съм достатъчно късопаметна.
Водеща: Кои са те?
Татяна Дончева: И не съм овцата Доли. Всички, от които зависеше животът в партията смятаха, че аз съм им конкурент.
Водещ: Кой ви сметна за овцата Доли?
Татяна Дончева: Е, няма нужда евтиното ухажване да върви. Ние си знаем кой и защо, къде е бил, общо взето унижаван достатъчно дълго. Станишев има определени хора, които харесва. Те обикновено не стават за нищо. Първанов има периоди, в които умишлено тика хора, които не стават за нищо, защото смята, че ще ги ръководи. Има и моменти, в които изведнъж му дотрябват хора, с които може да ходи на битка. Имаше един руски филм на времето „На бой отиват само старците”. Не знам дали си го спомняте. И се опасявам, че всички ще ви говорят как трябва млади хора да влязат, млади хора, защото вече много са изтъркани на БСП кадрите от телевизионните студия. Пак в бой ще отидат само старците, защото знаят за какво става дума. Първата редица на партията, който и да застане начело, трябва да вкара хора, които наистина са авторитети за обществото, авторитети сами по себе си.
Водеща: Кой да е председателят?
Татяна Дончева: Те ще се бият двамата на този конгрес. Така смятам аз, защото вече е много...
Водеща: Янаки Стоилов винаги се кандидатира, може би и сега ще се кандидатира.
Татяна Дончева: Янаки Стоилов като седна в Изпълнителното бюро какво се случи, че не съм усетила? Може би, защото съм залисана в адвокатска практика. Когато приемеш, че ще си част от една компания, която се занимава с нищо правене, обикновено сриваш цялата си политическа биография. Няма никакво значение дали ще има и още кандидати за цвят.
Водещ: Кой ще надделее в тази основна битка, за която казвате, че това са Първанов и Станишев?
Татяна Дончева: Няма никакво значение кой ще надделее, защото и Първанов, и Станишев имат в момента електорален потенциал до рамките на БСП.
Водещ: Трето лице възможно ли е?
Татяна Дончева: Плюсовете на Станишев са в председателството на ПЕС. Но то не може да бъде продадено въобще за вътрешно-политическа употреба, защото Сергей Станишев има ясна репутация. Тя е изградена от неговите 10м години председателство, част от тях опозиционно, част от тях като министър-председател. И смятам, че този факт няма да изиграе роля вътре в страната.
Водеща: Първанов обаче изтъква и факта, че...
Татяна Дончева: Първанов е по-добър в организационната дейност. Но смятам, че и това в момента няма да свърши работа, защото смятам, че БСП в момента се нуждае от свежа кръв. Това е все едно вършил полусезонът на Левски и ЦСКА и трескаво търсят селекция в зимния полусезон с нови играчи, защото от наличните няма какво да извадят.
Водещ: Като казвате нови играчи, има една конспирация, една теория, която дори в коментари се появява, че е възможно Първанов, истинската му цел да е да оглави партията, а да принуди Станишев да се оттегли, отивайки на конгреса и казвайки „дай да не цепим партията, аз достойно ще кажа отказвам се, направи го и ти”. Авторитети и Ламбо дори беше намесен, да станат и да кажат „откажи се и ти”, да се появи трети човек, който обаче да е марионетка.
Водеща: На Първанов.
Водещ: Има ли такъв план? Как мислите?
Татяна Дончева: Няма как БСП да се разцепи смятам. Това, което обаче ще стане е, че битката ще се ожесточи. И след нейното приключване, както и да приключи тя, една голяма част ще минат в публиката. И без това цялата партия е в публиката в момента, което е един от най-големите проблеми на БСП. Статичното наблюдаване на процесите от много голямата част от партийната маса поради възрастови причини. А тези, които не поради възрастови причини, поради това, че не искат да бъдат ангажирани с каузи, които не смятат за достойни и те не се виждат. Тук партията и нейното място, нейното бъдеще, то е съвсем пренебрегнато. Става дума за един личен сблъсък на егота, който няма да приключи на конгреса. Само че аз смятам, че и Станишев да победи, няма кого да извади, защото това пък е другата му драма на него, че той няма вкус към качествени хора. Не ги разбира. Не ги познава. Не ги разпознава.
Водещ: Защо?
Татяна Дончева: Защото е по-хубаво да се живее в един личен комфорт на доброжелателни хора, които да му викат „ти си много добър, гениален си, ти си първият българин, който е станал шеф на социнтер”.
Водещ: Кои са тези хора?
Татяна Дончева: Там си има така наречената присъдружни свита – Ивайло Данаилов, Юрий Асланов, има един Жабленов. Има четири-пет човека от младите дихатели, които са около ръководството и чакат да застанат в политбюро. Някъде да си го пишат в биографията, че са били и в политбюро. Ако това е важно, да станат от политбюро.
Водещ: Вие обидена ли сте заради тези резервни скамейки, дето ви ги търсеха?
Татяна Дончева: Аз 10 години съм се мъчела нещо да може да се провери. Преглътнала съм унижения, които са...
Водеща: Какви?
Татяна Дончева: Няма да го правя публично.
Водеща: Бяхте номинирана за кандидат за кмет. Стигнахте до балотаж. Тоест, това е някакво доверие от страна на ръководството към Татяна Дончева.
Татяна Дончева: Никакво доверие. Да, след което всички се натовариха да помагат на Бойко Борисов, ама така селски и дилетански. Добре, какво спечелиха от това? Има едни неща, които не са въпрос на преглътване. Предателството в политиката е инструмент. Аз като съм приела да съм в политиката, съм приела и да ме предават. И своите да ме предават. Да те предат, без да спечелят нищо, ми се вижда глупаво, защото с такива хора нито можеш да се договаряш, нито можеш да ги водиш.
Водещ: Кое беше предателството?
Татяна Дончева: Това са били десетки случаи.
Водещ: Последното, капката, кое беше?
Татяна Дончева: Капката беше 2008 година, когато ми обясниха, че ще ме зачеркнат от Националния съвет с компютъра.
Водещ: С тези думи ли, как, не разбирам?
Татяна Дончева: С тези думи. Няма с тези, няма с онези.
Водещ: Какъв компютър?
Татяна Дончева: Нали компютърът бори гласовете, които са подадени.
Водещ: И компютърът каза - Татяна Дончева вън?
Татяна Дончева: Не. По компютъра казаха, ще те извадим от компютъра. Защо? Като няма защо, айде чао. Нали 2009 година аз като се кандидатирах, по същия начин всичките водачи на листи бяха привикани да им се каже, че Станишев трябва да има шанс.
Водещ: От кого бяха привикани?
Татяна Дончева: От другия „Дондуков”. Като трябва да има шанс, айде дайте си още един, 101 шанс. Ние спокойно ще си караме адвокатската практика. От мен не може да се иска нищо.
Водеща: Има ли връщане назад на Татяна Дончева назад към партията?
Татяна Дончева: За какво връщане? Няма връщане назад за самата партия, която преди 10 години Първанов я остави с възрастов състав 90% между 60 и 70-годишна възраст. Това са хора, активни, на които можеш да им дадеш ангажимент, и хора, които могат да тичат, които могат, с акъла си са.
Водещ: Кое това – между 60-70-годишна...
Татяна Дончева: Между 60-70-годишна възраст. Сега тези хора са между 70 и 80. Какво искате от баба си? Нищо не можете да искате, да искате да гласува за вас. Но повече не може и да ви обича.
Водещ: Кой какви отговори дължи от тях?
Татяна Дончева: Тази възрастна партия няма връщане назад. Не можеш да я вкарал и в битка. Първанов сега да дойде със своите по-големи организационни възможности, като му трупнете тази членска маса какво да я прави? Да събере нови хора, нали трябва време, усилия.
Водещ: Какво да прави с баба си, това ли е...
Татяна Дончева: Да. Какво да прави с баба си. С майка си. Аз с баща ми какво да правя? Не може.
Водещ: Кой какви отговори дължи, защото и Станишев постави въпроси за променящо се динамично отношение на Първанов, да речем към Борисов? И дължи ли Станишев по-подробни отговори, вие какво знаете с историята с австрийския скандал с Хохегер и с парите на Миника?
Татяна Дончева: Те ще си поставят всякакви въпроси. Кой на кого какво обяснение дължи.
Водеща: И вие ли вярвате, че Първанов е сготвил Станишев, както твърди Бойко Борисов, като разпространява тази информация, макар тя да тръгна от „Ди пресе”.
Татяна Дончева: Ще ви кажа какво мисля за Хохегер, само преди това едно изречение вметка. Няма никакво значение отговорите, които ще се потърсят със задна дата. Има значение БСП колко мандата може да вземе на следващите избори, защото в разсипаната политическа система на България има една нисша, която очевидно не се взема от БСП. БСП смята,ч е автоматически ще получи контрола върху нея, защото хората нямало какво да избират, което не е вярно. Тази нисша ще даде възможност за поява на няколко малки формации, с по четири-пет процента за разбиване на политическото пространство и за много по-лесното му подчиняване от страна на ГЕРБ, защото там има по-голям финансов ресурс и по-голяма възможност за употреба на сила.
Водеща: Бойко Борисов вече посочи бъдещите си партньори – Кунва, Янев и Синята коалиция.
Татяна Дончева: Нещо, което няма никаква полза за България. Това, което е ГЕРБ в момента, трябва да бъде изметено час по скоро. БСП дължи това на България. И мястото на БСП или на друга лява формация в следващите парламентарни избори е много важно. И излизането на преден план на хора, които могат да мобилизират и периферия на БСП, и други хора...
Водещ: Освен и баба си.
Татяна Дончева: Освен баба си е много важно. Това е важното. Обяснения със задна дата на това кой, кога предал, излъгал, заблудил, това са...
Водеща: Тази история с австрийския лобист и днес той е дал интервю той за в. „Преса” и казва „да, 270 000 евро се върнаха тук в България, във фирмата на Моника Йосифова”.
Татяна Дончева: Доколкото аз разбрах от това, което прочетох, такъв австрийски лобист има. На него е платило и правителството на Сакскобургготски има такъв договор.
Водеща: Същият.
Татяна Дончева: А може би не правителството, а „Мобилтел”, който тогава е бил купуван от австрийския телеком. И след това той е бил ангажиран с два договора по време на правителството на Тройната коалиция. Разследването започва от Австрия и то се движи от австрийската прокуратура и от парламента, и от миналата година Шусел се е оттеглил от политиката минала есен, защото този лобист е преди всичко свързан с Шусел.
Водещ: Далавера има ли тук.
Водеща: Лобистът се казва, че е давал пари на Шусел.
Татяна Дончева: Точно така. Това, което се върти там, е свързано с дискредитация или с търсене наистина около техни министри. В тази връзка е извадена връзката с България. Така че тук ми се струва, че не е приносът нито на Първанов, нито на Бойко Борисов, нито на който и да е било.
Водеща: То си е дошло по линия на Австрия?
Татяна Дончева: То си е дошло по линия на Австрия и ще продължи да се движи по линията на Австрия.
Водещ: Въпросът е българската следа в същността й дали е вярна или не.
Татяна Дончева: Българската следа в същността си е с много материални следи. Първо, има договори в Министерския съвет и в Пловдивския панаир като е бил държавна фирма Пловдивският панаир. Тези договори са факт. Там има страни по договора. От едната страна – правителството, от другата – въпросният Хохегер.
Водещ: Панаирът каква връзка има с имиджа?
Татяна Дончева: Има един договор на Пловдивския панаир с Хохегер по времето, когато панаирът е бил още с преобладаващо държавно участие с изпълнителен директор Йордан Радев.
Водещ: Ползван е за камуфлаж или какво, не разбирам?
Татяна Дончева: Някакви пари са минали от там и са се върнали към Хохегер по време на...
Водеща: Йордан Радев, той не беше ли съпруг на Нина Радева?
Татяна Дончева: На Нина Радева. Това са неща, които са проверими. Няма нужда да бъдат отричани проверимите неща. Също така са проверими договорите на Хохегер с Моника Йосифова. Дали те се намират в България или могат да бъдат извадени от Австрия за това не съм категорична. Сергей Станишев има достатъчно консултанти по ПР. Да му дадат каквито искат консултации. Аз не съм човекът, който ще дава консултации. Но, разбира се, ако накрая се стигне до ситуация, в която е ясно, че правителството е дало пари на Хохегер за ПР-ска дейност някъде в Австрия и, че част от парите са се върнали в Моника Йосифова, той трябва да има едно нормално обяснение. Това нормално обяснение според мен не може да бъде... Вие като направите анкетна комисия, в която да извадите тези неща, аз на вас знаете ли какви неща ще ви кажа за конфликт на интереси.
Водещ: Какъв е отговорът?
Татяна Дончева: Това си е негова работа. Той за това си има ПР-ри. По-дебелата работа обаче за България ми се струва това, което вече се промъкна и в „Ди Пресе”, че сериозни пари 2006 година е получил и министърът на вътрешните работи на Австрия, защото това вече поставя въпрос за какво? За каква точно работа можел да е свършил австрийският министър на вътрешните работи и за какво? И това според мен може да злепостави и България.
Водещ: Какви са вариантите? Ккава работа може да е свършил?
Татяна Дончева: Не искам да разсъждавам за варианти, защото не ми идват лицеприятни варианти.
Водещ: Кои са нелицеприятните?
Татяна Дончева: Това може да злепостави наистина България. Иначе, ако говорим обективно, ще стигнем до нелицеприятните изводи, че корупцията в ЕС е доста по-напреднала от българската независимо, че те непрекъснато ни бият по главите за корупцията и ние си я имаме, че там се подкупват министри и министър-председатели и други хора през лобисти, че са измислени финансови схеми, в които България само второстепенна роля, само където се играят те, където се играят и големите политически играчи.
Водещ: Защо се връщат парите?
Татяна Дончева: И, че България, за да добива добри оценки в тези междинни доклади, мониторинги и така нататък...
Водеща: Си плаща за това.
Татяна Дончева: Си плаща за това. И, че това най-вероятно се прави от самото начало на преговорния процес, което говори много зле за ЕС, за начина, по който той функционира.
Водещ: За това каза, че е по-дебела тази работа.
Татяна Дончева: По-дебела е тази работа. Да, отвръщам ти.
Водеща: Тя е дебела, щом австрийската прокуратура и парламент занимават...
Татяна Дончева: Но самите връщанки са си нещо, моето няма как да бъде оставено без отговор нито за Нели Нешева, нито за шефката на Агенцията по вписванията, нито за Моника Йосифова.
Водещ: какви пари, които се връщат тук могат да помогнат, с каква дейност да се излъска имиджът на България навън?
Татяна Дончева: С каква дейност? Нали тези министри казват „България е изпълнила критериите, не изпълнила ли”.
Водещ: Не, върнатите тук.
Водеща: Партньори са били, казва Хохегер.
Татяна Дончева: Върнатите пари... „Ще дам едни пари като министър на еди какво си, обаче тези пари ще бъдат толкова, ако ми върнеш част от тях и платиш данъците на цялата сума”. Но това е врътка, която се прави, така че какво сега...
Водеща: Татяна Дончева. Много интересен разговор.
Водещ: Благодарим ви.
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!