Такаа, няколко неща за Чехия и Прага.

Radosveta Dimova

Такаа, няколко неща за Чехия и Прага. Дестинация номер 1 за миналата година на Европа.

Тълпи туристи от цял свят, целогодишно.Само в Прага около 2000 културни и исторически обекта за посещение. Среда цена за вход в музей, катедрала, изложбена зала или дворец, около 7 лева. Бира, голяма 3 лева, малка 2 лева в заведение.В 80% от заведенията се пуши, в останалите или има зали за пушачи и непушачи, или не се пуши- така са решили собствениците.

Средна заплата - 1800 лева, средна пенсия 780 лева, минимална заплата 700 лева. Всички луксозни световни марки имат огромни бутици в Прага. Не е случайно.

Католици и протестанти като вероизповедание. Признати 13 малцинства, като на всички според числеността им се дават субсидии за културни и обществени прояви от правителството. Българите са признато малцинство. Издават вестник, имат медия и училища.

В Чехия се казва-Работи като българин-което е адекватно на нашето- Работи като като германец. Не знам защо така ;)

Храната е истинска, вкусна и в големи количества. Те вярват в това, че на празен стомах не се работи. Имат страхотно чувство за хумор и са много любезни и възпитани.

В общественият транспорт няма да видите права дама. Всички мъже стават, за да отстъпят място. Говори се само и единствено на "вие". Нужно е да сте много близки от години, за да си позволят да говорят на"ти".

Евроскептици са, не вярват и на еврото и затова не го приемат. Управляват се от социал-демократи.

Селата са живи, уредени, красиви. Чехите имат поне по 2 деца. Три деца е нормално. Възпитават ги много внимателно и спокойно. Не чух никъде някое да пищи или да тропа с крачета....

Сейнт Мориц, Шамони , Кран Монтана и Цал ем Зее, могат да се скрият в ъгъла и да си гризат ноктите от завист като видят Карлови Вари ;)

Такааа, ще приключвам пътеписа. Пожелавам на всички да отидат в Чехия и да усетят това което усетих аз. 

Благодаря за вниманието, мили мои :)