Път: : Реалии

ТУ

 

 

ТУ – общо название на семейство съветски самолети. Един от символите на съветските възможности. Разработени и построени под ръководството на ТУПОЛЕВ Андрей Николаевич (1888-1972), съветски авиоконструктор, академик, генерал-полковник. Туполев беше председател на съветско-българското дружество. Идвал е няколко пъти в България.

От самолетите ТУ са създадени над 100  военни и граждански типа, в това число АНТ-25, ТУ-104 (реактивен пътнически), ТУ-144 (свръхзвуков пътнически). Със самолети на Туполев са поставени 78 световни рекорда и са извършени 28 уникални полета, сред които и този на В. П. Чкалов и М. М. Громов на АНТ-25 през Северния полюс до САЩ.

Широко е използван Ту-154. Той е с три реактивни двигателя. В продължение на няколко десетилетия с него са пътували половината от всички пасажери на руския "Аерофлот" и дъщерните му компании. Луксозните му варианти бяха ВИП самолетите на социалистическия лагер. С такъв самолет катастрофира Лев Качински. Снимката е на този самолет - полския правителствен.


------------------------------------------------------------------------


Библ. Большой энциклопедический словарь, Москва 1993.
снимка - http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/04/10/885259_samoletut_tu-154/