Съюз "Социалдемокрация" /ССД/

На 31 октомври 1998 г. БСДП и ОБТ основават Съюз "Социалдемокрация".

За председател на ССД е избран д-р Петър Дертлиев.

На 15 декември 1998 г. почетният председател на БСДП и лидер на ССД д-р Петър Дертлиев и председателят на ОБТ проф. Кръстьо Петков учредяват,  вече официално,  Съюз "Социалдемокрация" с подписването на споразумение за съвместно участие "в обществено-политическия живот на страната и общи международни изяви. Споразумението задължава кандидатите за кметове  и общинските съветници на двете партии да подписват документ за лоялност към съюза, а местните им структури да създават общи предизборни щабове.

На 15 декември, след официалното подписване на споразумението на ССД, на среща на лидерите на ССД проф. Кръстьо Петков и д-р Дертлиев, и новият лидер на БСДП Петър Агов, от една страна, и лидерите на ЛДС Ахмед Доган и Димитър Луджев, от друга, е било обсъдено, че още на 15 януари ССД, Евролевицата и ЛДС могат да подпишат меморандум за сътрудничество и до два месеца да започнат обсъждането на конкретни листи и кандидати за местните избори.

"Това е първият от серията разговори за изграждане на новия български политически център", е заявил след срещата проф. Петков.

На 21 декември 1998 г. Съюз "Социалдемокрация" и Евролевицата подписват рамково споразумение за общи листи на местните избори. Обединените социалдемократи обсъждат и сътрудничество с Либералдемократическия  съюз.

На 17 януари  в София лидерите на ССД, Евролевицата, БСП и ЛДС сформират Съвет за координация на изработването на алтернативна програма за управление, в който влизат лидерите на тази партии. Съветът ще следи за изпълнението на алтернативната програма за управление, която се предвижда да е готова до края на март.  За написването  е сформирана работна група начело с лидера на Евролевицата Александър Томов.

На 4 февруари 1999 г. Съюз "Социалдемокрация", Либерално-демократичният съюз и Евролевицата и подписват рамково споразумение за стратегическо сътрудничество. Съвместна работа за създаване на алтернатива на управлението, сътрудничество на местните избори, съвместни кметски кандидатури и обща политика в общинските съвети предвижда подписаната декларация. Документът регламентира не само сътрудничеството на ЛДС и ССД на местните избори, но и на бъдещите парламентарни.

На местните избори на 16 октомври Съюз "Социалдемокрация" /БСДП - ОБТ/печелят 57 съветници за ОБТ и над 60 - за БСДП. Това означава, че сме с най-висок резултат на извънпарламентарна сила, коментира резултатите лидерът на ОБТ проф. Петков.

Социалдемократите са спечелили в Приморско със 75%, в Ахтопол с 63%и отиват със свои кандидати на балотаж в 8 общини.

Отделно участват като равноправни партньори в коалиции в над 160 общини,от които в близо 60 са стигнали до втори тур. За  съюз, който се роди преди 11 месеца, и за партия, която е на 2 години /ОБТ/, постижението е добро, заяви проф. Петков.

На 25 октомври 1999 г. Съюз "Социалдемокрация" публикува декларация, подписана от Петър Дертлиев и Кръстю Петков. В нея се декларира, че на местните избори в Кърджали и региона се е стигнало до етнически вот, имало е манипулиране на турски гласове и фалшифициране на балотажи. "Ръководството на СДС и лично премиерът Иван Костов са провели "етническа атака" срещу ДПС и лидера му Доган" се отбелязва в декларацията. Социалдемократите осъждат етническата агресия на управляващите и  заявяват, че ще започнат преговори с ДПС, за да се осигури нова обществена подкрепа на българския етнически модел на местно и национално равнище.

октомври 1999 г.