21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Реалии

Суворовско училище

СУВОРОВСКО УЧИЛИЩЕ – кадетско училище, военизирана мъжка гимназия-пансион от пети до единайсети клас. Създадена през 1951 година по подобие на такива училища в Съветския съюз на името на руския пълководец от ХVІІІ век Александър Суворов.

Учениците имаха военни униформи и пагони. Дисциплинарният устав на пехотата служеше за устройствен правилник. Обучението се извършваше по програмата на средните училища. Отделно имаше часове по строева подготовка и се изучаваше Строевият устав на пехотата. В горните класове се провеждаха бойни стрелби и имаше обучение в бойни изкуства. В по-долните класове се провеждаха стрелби с малокалибрено оръжие. Провеждаха се и военизирани игри.

Отделните класове бяха “взводове”. Взводовете бяха по “роти”. Нямаше класни ръководители, имаше взводни, които бяха офицери на редовна служба. Ученикът-ефрейтор беше “вицеефрейтор”  и така до “вицестаршина”. Ваканцията се казваше “отпуска” и беше по-кратка от ученическите ваканции в останалите училища. Изобщо училището беше казарма, само че учениците не полагаха клетва, нямаха зачислено лично стрелково оръжие, не даваха караул и дежурствата на дневалните бяха съобразени с учебния процес.

Повечето от завършилите училището отиваха във военните училища на сухопътните и въздушни войски, за да станат офицери.

Училището съществува от 1951 до 1955 година.

По определение в него се приемаха сираци на активни борци и на загинали в Отечествената война, но имаше изключения.

По същото време във Варна съществуваше симетричното Нахимовско училище (по името на руския адмирал Нахимов), където учениците бяха “моряци”. Техният живот беше организиран по морските устави.

Подобни кадетски училища има и сега по цял свят. Вероятно и в България ще възникнат такива. В Русия суворовските училища продължават да съществуват.