Стига хленч!

Както се разбра, в Германия, за да не настройват населението против бежанците, имало контрол върху медиите. Какво и как съобщават? Отделно Меркел отправи искане към Фейсбук - да се упражнява конторол върху негативните съобщения за бежанците. Пречело на политиката на интеграция... Едва ли някой би твърдял, че Германия не е демократична държава. Демокрация - да, свобода на словото - да, но има висши държавни интереси, които налагат на медиите определена политика.
Няма да дискутирам въпроса дали конкретната политика е правилна. Факт е, че тя, дори в зрели демокрации, е възможна и допустима!

Тъй.

Тази сутрин (24 януари 2016) в началото на "Неделя 150" - седмицата на бързи обороти, първо съобщиха за серията от убийства и други произшествия и съвсем накрая изброиха няколко положителни новини. Дребна случка.
В България, систематично, без умора, вече години наред, акцентът на новините в обществени и частни медии, електронни и печатни, е лошото - убийства, грабежи, насилия, катастрофи, аварии, скандали... Дори се измислят и помпат скандали. Локва на улицата, неправелно поставен пътен знак, свлачище или придошла река. Следва рев и късане на ризи - "къде е държавата!"... Първо са тези новини, те се смучат като бонбони дни наред, сетне идват другите, минали-заминали. 

Тъй като по този въпрос съм писал не само аз, започвам да се колебая - ненормални ли са водачите и собствениците на медии, или са платени? Начело на държавата ненормални ли хора стоят, неграмотни, безхаберни или подкупни? Ние, всичките, що за хора сме? Идиоти ли сме?..

Питам се - не може ли някой медиен лъв или лъвица или някой от лидерите на държавата (президент, премиер, председател на НС), или някой друг авторитет (бил той бизнесмен, НПО-водач и пр.) да покани на делови обяд водачи на партии (парламентарни и не), собственици и главни редактори на медии и да каже няколко прости думи:

ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА РАБОТИМ ЗА НОВА ГРАДИВНА АТМОСФЕРА В СТРАНАТА. ДА ПОСРЕЩАМЕ ТРУДНОСТИТЕ КАТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, А НЕ КАТО ЖЕРТВИ И СТРАДАЛЦИ. СТИГА СМЕ ХЛЕНЧИЛИ!

И след като каже това - да вдигне тост с чаша гроздова и да похвали сервираната сланинка...