Статуси и връзки във Фейсбук на 30.09.2012

Българска история

КУБРАТ ПУЛЕВ ОТНОВО НАПРАВИ НЕВЪЗМОЖНОТО! По-лекият с цели 25 килограма български боксьор надви Александър Устинов с категоричен нокаут в 11-тия рунд! БЛАГОДАРИМ ТИ, КОБРА!

----------------------------------------------------------

Петър Величков харесва статия в Поглед Инфо.
„Има много неща, които днес се случват в България, които не харесвам и които се различават от европейските стандарти.

Ще направя всичко възможно България да бъде горда с позицията си като уважавана държава-членка”, заяви Станишев.

Станишев бе преизбран начело на ПЕС

/Поглед.инфо/ С 91,3% подкрепа Конгресът на ПЕС избра за свой президент Сергей Станишев.

Петър Величков боже, боже, опоскаха България, сега остава и ЕС да изпапат.

---------------------------------------------------------

Анатолий Димитров

Министерският съвет е използвал за свои нужди 2 пъти огромния военен самолет ”Спартан” и 12 пъти хеликпотерите ”Кугър” за посещения из различни места в страната. Това е струвало 1/5 от всички пари, предвидени за подготовката на военните летци......

Премиерът за използването на военни самолети: Моята сигурност си е моя работа - Mediapool.bg

www.mediapool.bg

http://www.mediapool.bg ......-news197816.html

Премиерът за използването на военни самолети: Моята сигурност си е моя работа
Правителството ще плати,”когато му дойде времето”
16:50 | 29.09.2012 | 2710 прочитания

Как осигурявам моята сигурност - това си е моя работа, обяви премиерът Бойко Борисов в събота в севлиевското село Ловнидол в отговор на журналистически въпрос относно ползването на военни самолети. Както Mediapool съобщи в четвъртък, Министерският съвет е използвал за свои нужди 2 пъти огромния военен самолет ”Спартан” и 12 пъти хеликпотерите ”Кугър” за посещения из различни места в страната. Това е струвало 1/5 от всички пари, предвидени за подготовката на военните летци.

Борисов обясни, че правителството ще възстанови тези пари, ”когато му дойде времето”. Според него с действията си той не е ощетил данъкоплатците.

За да оправдае решенията си, той реши да модифицира тезата си по въпроса за возенето на бистришките тигри с правителствения ”Авиоотряд 28”. Преди седмица Борисов обясни, че самолетът на правителството се ползва от футболни отбори, защото иначе не би имал работа. Сега за военните самолети, той обясни, че с присъствието си във военните машини всъщност уплътнявал смисъла на военната авиация.

”Ако не съм летял с тях, те (така или иначе, бел.ред.) щяха да ги излетят във въздуха, щото трябва да натрупат тези часове", каза Борисов. Той опита защо е било нужно да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които са празни.

Според  него тези действия не ощетявали данъкоплатците. ”Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете. Данъкоплатците в България бяха ощетени, когато всички програми на Европейския съюз бяха спрени.

Всички. А сега ние сме единствената може би държава в ЕС, която няма нито една спряна програма. И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци". ”Милиони, милиони, милиарди ние сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително", добави той.

Военният министър Аню Ангелов обясни също, че присъствието на премиера е в услуга на пилотите, защото правителството ще плати за полети, които така и така трябва да се осъществят.

”ВВС не е търговско дружество и винаги, когато се поиска полет, той се съгласува с нальотния план”, каза министърът Ангелов. В отговор на въпрос дали военната авиация не се превръща в луксозно такси и помолен да коментира случая с Авиоотряд 28, превозвал футболни отбори, министърът отбеляза, че при военните хеликоптери и самолети има ясно ограничение да летят само с институции.

”Правителственият хеликоптер на Авиоотряд 28 дълго време беше в ремонт, трите автомобила, с които се движи премиера ще изхарчат повече гориво отколкото той да бъде превозен с хеликоптер”, обясни Ангелов.

”75 % пилотите са изпълнили нальота си, няма никаква вреда, нанесена на подготовката на летците”, заяви министърът.

Той изрази увереност, че до края на бюджетната година ще бъдат възстановени всички разходи за полетите, заявени от правителството. Ангелов определи дискусиите по темата като дребнавост и закачка от страна на опозицията, която не подхожда на политици с опит. ”Аз мога да извадя и колко полета са ползвани от Станишев като премиер”, допълни министърът.

-------------------------------------------------------------

Борисов: Моя работа си е как си осигурявам сигурността

Милиарди сме спестили на държавата, твърди премиерът

29 сеп 2012

Снимка: БТА

Как осигурявам моята сигурност си е моя работа. Така премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос в севлиевското село Ловнидол относно ползването на военни самолети, съобщи Дарик.

Борисов добави, че заплащането ще стане, когато му дойде времето. „Милиони, милиони, милиарди ние сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването - защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин - на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително", категоричен бе той.

Според него данъкоплатците не са ощетени по никакъв начин. „Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете. Данъкоплатците в България бяха ощетени, когато всички програми на Европейския съюз бяха спрени. Всички. А сега ние сме единствената може би държава в ЕС, която няма нито една спряна програма. И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци", аргументира се премиерът. Борисов отново попита защо е било нужно да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които са празни.

„Ако не съм летял с тях, те щяха да ги излетят във въздуха, щото трябва да натрупат тези часове", смята Борисов.

---------------------------------------

Петър Величков

КИРИЛ ХРИСТОВ:

Ей, българино, не бъди светия!

Пак писъци зад Вардар свиден!
Та даалии ли са тия?
Какъв е тоя бяс невиден?
- Ей, българино, не бъди светия:
сърби я Сърбия, сърби я!

Де мернаха се – оплениха!
Съюзници сме божем ния,
а и владиците ни биха!
- Ей, българино, не бъди светия:
сърби я Сърбия, сърби я!

Многострадалните ни братя
таз сган доведе до просия!
На Сливница не ни разбра тя!
- Ей, българино, не бъди светия:
сърби я Сърбия, сърби я!

Събра се много на душата –
и иде ден на олелия,
и иде кървава разплата!
- Ей, българино, не бъди светия:
сърби я Сърбия, сърби я!

Ти сам си отредил о, Боже,
за сърби тая орисия:
гръб без чесало да не може!
- Ей, българино, не бъди светия:
сърби я Сърбия, сърби я!

СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ СТИХОСБИРКАТА МУ "НА НОЖ!", 1913 г.

Вие, Milena Todorova, Иван Бухов, Yavor Perfanov и 14 други харесвате това.
3 споделяния

----------------------------------------------------

Валери Величков
Фейсбук е голям и добро утро дебне от всякъде...:-Р
------------------------------------------------
Георги Минков
СВОБОДА

Свободен ли се чувствам днес или
нахалост пра-прадядо ми се би ?!
Потърсих Свободата, но я няма -
изпапкали сме я като салама !
В това ни бива - силни на софрата -
гърдите пъчим, веем знамената,
пиянстваме два дни, с юмруци бием,
а после - пак гърбините превием !
И точно тази участ заслужава,
човекът, който своя врат подава
хомот да му надяват политици ...
Млъкнете с тая СВОБОДА, смешници !!!
----------------------------------------------------
Petar Svilenov
Грета Гарбо

 

Вие, Tania Bogdanova, Petar Svilenov и Kotsa Petrova харесвате това.
--------------------------------------------------

Теменужка Петрова
моля господата, които все още не са се заели с тежкия и непосилен труд като лов и риболов да побързат. а дамите с танцувална стъпка, залепили парцала за ръката си, да се позабавляват със слугинската работа :))

--------------------------------------------

Tania Bogdanova

Хората са различни- по раса, пол, по интереси, по възможности и т.н.
Но има две Главни групи хора, които са определящи, основни, и в тях се крие Главното за Човека:
ХОРАТА с ДУШИ
Те са умни, добри, работливи, макар че не се интересуват особено от Материалните богатства, а от Духовните- те се стремят към Съвършенството и Красотата. Тях не ги плашат Трудностите, те от тях се Учат, Каляват и Усъвършенстват.

Тях не ги е страх от Смъртта-защото тялото им може да умре, а душата-

НЕ!
ХОРАТА без ДУШИ

Това са Зомбирани същества, Паразити- за тях всичко е Тук и Сега. Смисълът на живота им е в лъскавите джунджурийки и охолния живот- по възможност без Труд и Усилие. Духовното е нещо Непознато и Неразбираемо за тях. Затова така неистово се вкопчнат в Живота. Затова така силно се страхуват от Смъртта. Затова бързат да се “наживеят”, да опитат от всички „радости” на жалкия си животец. Защото те- съзнателно или не- знаят , че със Смъртта за тях идва Краят !

-------------------------------------------------------

Venelin Vasilev Pavlov чрез Tisha Kostova

Национално предателство: ГЕРБ продадоха Крумовград за $27 млн. на „Дънди прешъс”

www.vestnikataka.bg

 Национално предателство: ГЕРБ продадоха Крумовград за $27 млн. на „Дънди прешъс”

За 9 години канадците ще извлекат злато за 1,190 млрд. долара само от Ада тепе

Заприн Караминов

Управляващата партия ГЕРБ извърши поредното си национално предателство, след като на разреши на канадската фирма "Дънди прешъс метълс” (Dundee Precious Metals) да разкопае златното находище „Хан Крум” край Крумовград при възможно най-неизгодните за България условия. Управляващите буквално продадоха родопския град на канадския консорциум срещу 27 млн. долара, колкото държавата ще прибере от концесионни такси за златодобива в региона. Подписването на концесионния договор се очаква да стане до месец, според думите на главния геолог на дъщерната фирма „Болкан Минералс енд Майнинг” инж. Данко Желев (виж стр. 8). Именно БММ ще разработва находището в следващите 9 години, като срокът на концесията е общо 30 години. През останалите 21 години чуждата фирма ще проучва и останалите хълмове, влизащи в концесията. Ако прецени ще й изнася, и тях ще разкопае. Което ще съсипе тотално природата на целия регион, освен че ще ощети държавата с още няколко десетки тона злато, които ще поемат зад граница.

С решение №87 от 11 февруари 2011 г. правителството даде зелена светлина на проекта, като очакванията са рудникът да започне да функционира до 2-3 години. Единствената спирачка пред канадците в момента е делото за съвместимост на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), което водят общината и няколко екозащитни организации във Върховния административен съд. Община Крумовград внесе жалбата във ВАС на 2 март 2011 г. В нея се казва, че Министерският съвет е взел решението за концесията, без да е спазено изискването в Закона за подземните богатства да има одобрен Доклад за ОВОС за цялото находище „Хан Крум”. Към момента оценка за въздействие върху околната среда има само за находището на Ада тепе, но концесията обхваща още и съседните баири – Къпел, Къклица, Скалак, Синап и Сърнак.

Екип на в. „Атака” и телевизия „Алфа” провери на място в Крумовград как стои въпросът с концесията и какви са възможните ходове на правителството, ако иска поне веднъж да защити националния интерес. За целта се срещнахме с еколога на БММ Иван Иванов и с главния геолог на дъщерната на „Дънди” фирма инж. Данко Желев.

Според Иванов опасенията на хората, че „Дънди” ще добива златото чрез цианидно излужване на скъпоценната суровина, е неоснователно. „Ще се използва флотация – (метод за разделяне на рудни смеси, като се използва повърхностното напрежение на водата)”, разкри Иванов. Според преработения проект добивът трябва да бъде с открит рудник и да се прави само с дупчене, взривяване, трошене, смилане и флотация.

След обработката се получава не чист метал, а златно-сребърен концентрат, който ще се изнася за допълнителна преработка в разположената в Намибия фабрика на „Дънди”. Хвостът, отпадачният материал след добива, ще се разполага в нарочни басейни, които впоследствие ще се култивират и върху тях трябва да се засадят широколистни дървета.

„Изкопаната земна маса ще се смила до много фина каша и от нея ще се добива златно-сребърният компонент, като при този начин може да се извлече до 85% от цялото съдържание на злато”, обясни още екологът. Било безвредно за околната среда, но въпреки това признава, че ако златодобивът се разпростре и на съседните хълмове, това ще се окаже пагубно за околната среда. По-късно инж. Данко Желев призна, че от „Дънди” са склонили да променят метода на добив, първоначално цианиден (при него се добива 99% от златото в изкопната маса), заради силния обществен натиск. При проверка в официалния сайт на „Дънди прешъс метълс” открихме официалния документ за концесията, публикуван на сайта на канадското дружество на адрес:

http://www.dundeeprecious.com/Theme/Dundee/files/technical_reports/Krumovgrad%2043-101%20Tech%

Там се казва буквално следното:

„Dundee ще плащат такса на българското правителство, която понастоящем се очаква да бъде в порядъка на 2,30% от брутната стойност на руда, произведени от мината.(…)

През целия период на проекта $ 22,7 млн. се очаква да бъдат платени на правителството на България под формата на концесионни такси.” (Dundee will pay a royalty to the Bulgarian government, which is expected to be 2.30% of the gross value of ore produced from the mine, totalling $22.7 million.)

Оттам научаваме още, че „на 12 юни 2000 г., БММ е получил лиценз за площ от 130 кв. км в съответствие със Споразумението за търсене и проучване, постигнато с Министерството на икономиката. „Рудникът на Ада тепе ще е разположен върху 19 кв. км”, уточни пред „Атака” главният геолог на БММ.

Макет на Ада тепе с инсталациите за флотация на златно-сребърния компонент.
Годишно ще се преработват 850 хил. до 1 млн. тона руда, която ще се превозва от рудника до флотационната фабрика на хълма с камиони 50 тона полезен товар. Инсталацията ще работи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и е проектирана да обработва около 100 тона час, се казва още в документа. Рудата ще се добива чрез взривяване с  Проектът ще отвори около 230 работни места, ангажирани в администрацията и преработвателните дейности.

„Според направения от екипа ни геоложки анализ, под Ада тепе има 27 тона злато, като на година ще вадим по 3 тона. С метода на флотация можем да извлечем общо 85% от тях, или към 23-24 тона за целия 9-годишен период на експлоатация”, обясни инж. Желев. Простата аритметика показва, че в един тон се съдържат малко повече от 29 166 тройнуции злато, всяка от които на цена средно $ 1700. Т.е., 24 тона злато са равни общо на 700 000 тройнуции на стойност 1 190 000 000 долара! Толкова ще „изкопае” „Дънди” от хълма край Крумовград. И това официално… От тази космическа сума България ще получи едва 2,3%, или 27 370 000 долара… След периода на експлоатация мястото ще бъде „рекултивирано”, мината може би ще стане язовир, но злато няма да има. Отделно стои въпросът и с добива на сребро от рудника на Ада тепе. Според инж. Желев съдържанието на този ценен метал в рудата е около 2-3 грама на тон.

На наш въпрос дали въпреки флотацията ще се използват химически вещества при златодобива, главният геолог призна:

„Да, ще се използват”. Не уточни какви. По наши данни обаче ще бъдат използвани хиляди тонове отровни вещества – ксантогенати, медни сулфати и дитиофосфати. За целия добив от земните недра ще бъдат извадени и 1450 т от силно отровния арсен, които могат да попаднат във водата и почвите в Родопите и да съсипят земеделието. БММ обаче уверяват,  че арсенът е неразтворима форма и няма да застраши природата. Местните се притесняват и от голямото количество вода, която ще изпие рудникът – 2,9 млрд. л годишно.  Всичко това ще стане на 2629 метра от Крумовград. Но в находището „Хан Крум” влизат още пет хълма, чиито ред за разкопаване идва след Ада тепе. А там също има злато: Къпел – 2,65 т злато, Къклица – 10 т, Скалак – 1 т, Синап – 1,15 т и Сърнак – 5,4 т.
„Не е сигурно, че ще се копае по тези места. Дали ще се случи зависи от преценката на „Дънди прешъс”, каза пред екипа ни главният геолог на дъщерната фирма БММ.

Координаторът на АТАКА в Крумовград Валентин Ромов сочи мястото, където ще се разположи откритият златен рудник на „Дънди прешъс“.  Находището е горски фонд – държавна собственост, и влиза в „Натура 2000”, като община Крумовград е собственик на две хижи, а десетина къщи в близките махали са частна собственост. Канадската компания ще започне бързи преговори за купуване на терените, а при отказ или затруднения е предвиден режим на принудително отчуждаване на златните земи.

Местните хора се тревожат и от друго – в открития рудник ще бъдат взривявани 14 т експлозиви седмично. Което води след себе си шум, прах и отровни газове.
За което един ден Бойко Борисов ще трябва да отговаря лично. ТАКА иска по-висока такса или анулиране на договора  Партия АТАКА ще настоява пред правителството за корекция в концесионния договор с „Дънди прешъс”, така че националният интерес на България да бъде защитен максимално. Това е напълно възможно, стига премиерът Бойко Борисов да проумее простата истина – когато работиш срещу народа, идва момент, в който народът започва да работи срещу теб. А този момент е опасно близо за ГЕРБ.

Ако правителството не иска да остане в историята като най-продажното, трябва спешно да предприеме промени в Закона за подземните богатства, който урежда въпроса с концесионните такси. В момента той дава реверанс на компании, които могат да вложат милиони в проучвания за злато. А такива са само чужди компании, като „Дънди прешъс”.

Доказателството, че е възможна промяна в законовата уредба откриваме в самото решение на Министерски съвет.

В т. 14 от РЕШЕНИЕ № 87 от 11 февруари 2011 г. четем следното:

14. Размерът на концесионното плащане се променя с допълнително споразумение към концесионния договор при промяна на законодателството, уреждащо реда за неговото определяне.

Значи е нужна спешна законова промяна, така че България да получи заслужения дял от подземните си богатства. Иначе канадците ще си тръгнат след десетина години с 1 милиард и 200 милиона долара актив от българското злато, а за нас ще останат празните земни недра и изхабените надежди на цял един регион за по-добър живот.

Защото условията в договора, който се очаква да бъде подписан в рамките на месец, са повече от обидни – властта даде концесията в Крумовград на канадската фирма срещу обидните 2,3 % такса. Справка на „Атака” обаче показа, че заради голямата разлика в данъчните ставки държавите по света прибират много по-голям дял от печалбите в златодобива: например САЩ – 35%, Перу и Мексико – 30%, Германия – 30%, Колумбия – 33%, Индия – 42% за чужди компании, 33% за местни, Китай – 25%, Аржентина – 35%, Боливия – общо 50%.
Ако приемем, че получим ¼ от добива, както в Китай, това означава, че в бюджета ще влязат около 400 милиона долара.

Защото ако приложим схемата на Боливия, парите набъбват до 600 млн. – на фона на 27-те милиона според условията към момента.
 

Българските учени откриха златните залежи на Ада тепе

Държавата бе разграбена, затова нямаме ресурс за собствен добив, твърди главният геолог на БММ инж. Данко Желев „Българските геолози, които бяха сред водещите в Европа и света, откриха, че край Крумовград има златни залежи”. Това призна пред екипа на в. „Атака” и телевизия „Алфа” главният мениджър по проучванията и главен геолог на „Болкан Минералс енд Майнинг” (БММ) инж. Данко Желев. Експертът се съгласи да разговаря с нас, за да разкрие гледната точка на дъщерната фирма на канадската компания. „От 1987 година датират първите публикации, че има злато край Крумовград.

През 1995 година пък излязоха първите геохимични карти на региона, които потвърдиха това заключение”, обясни геологът на БММ. По думите му преди 1989 г. България е била една от страните с най-добри геолози в Европа и света. „Но след промените всички държавни предприятия се разграбиха и държавата вече няма възможност сама да предприеме проучване и добив на злато”, категоричен бе инж. Желев. Според него концесионната такса, която в документите на компанията е фиксирана на 2,3%, а самият той знае за 4,7%, се регламентира от Закона за подземните богатства. Затова и счита, че не е малка, въпреки че държавите по света отдават подземните си богатства срещу много по-изгодни за тях условия.

„След като държавата няма ресурс за собствен добив, защо „Дънди” да не работи”, опитва се да защити работодателя си главният геолог на БММ. На аргумента ни, че най-елементарният довод е именно ниската концесионна такса, Желев отвърна: „Всичко е съобразно закона”. Същинската работа – придобиване на земи около рудника, изграждане на инфраструктура, тепърва предстои. „Реалната работа ще тръгне 2014-2015 година”, обясни Желев. Според него находището в Ада тепе е уникално, защото е „собствено златно”, т.е., в него има само злато, сребро и съпътстващия ги пирит.

Другите находища са полиметални – имат още олово, цинк, цялата Менделеева таблица.  Иначе според концесионния договор, който трябва да се подпише в рамките на месец, БММ са длъжни да разработят и останалите терени в златното находище „Хан Крум” – Къпел, Къклица, Скалак, Синап и Сърнак. „В едно обозримо бъдеще може и да се случи, стига да има икономически смисъл”, обясни инж. Желев. Според него обаче в четири от споменатите терена няма да има логика за промишлен добив. Ако все пак се стигне до добив, за тях пак ще трябва да се прави ОВОС, както и за Ада тепе.

„Тази оценка може да бъде отрицателна, което автоматично ще ни забрани добив”, призна геологът.  Той нарече безпочвени страховете на крумовградчани от химическия коктейл, който ще се използва при флотацията на рудата. Натриевият цианид в новия проект е заменен с ксантогенат, натриев силикат, меден сулфат, дитиофосфат. По този метод канадската компания се надява да постигне извличане на злато до 85% и на среброто – до 70%.

Според изготвения Доклад за ОВОС във флотационната фабрика ще се използва калиев амил ксантогенат. От опасния химически реагент за деветте години (по 8 хиляди работни часа годишно) ще се хвърлят 120 000 тона, и то само за Ада тепе.

Рудата ще бъде обработена и с 120 000 тона натриев силикат. По тези въпроси обаче инж. Данко Желев ни препрати към еколога на „Болкан Минералс енд Майнинг”.

Въпреки неудобните ни въпроси експертът ни осигури превоз до трудно достъпното Ада тепе, за да заснемем терена преди да е цъфнал кратерът на бъдещия рудник.

КОМЕНТАРИ

21 коментара за “Национално предателство: ГЕРБ продадоха Крумовград за $27 млн. на „Дънди прешъс””
Romski hasch v Germania Lubomir Mintchev казва:
18.04.2012 в 12:40
KOMENTARAT E IZLI6EN — „BALGARIA NIAMA DA BADE NA BALGARITE“ SPASITELNIA POEST E „R U S K I A T B O T U 6 „
Отговор
Тодор Ташев казва:
18.04.2012 в 16:45
И к'во ше праим ся?
Отговор
Златин Пейков казва:
18.04.2012 в 19:23
ГЕРБ ПРЕДАТЕЛИ НЕЩАСНИЦИ САМО ЛАПАТЕ ПАРИЧКИ :@@:@: ДА НО ПУКНЕТЕ
Отговор
Milena Lozanova казва:
18.04.2012 в 19:32
АКО ТОВА Е ИСТИНСКА ИСТИНА Е НАПРАВО ГРОЗНО – НИКОЙ ДО СЕГА НЕ СИ Е ПОЗВОЛИЛ ТАКАВА ГАВРА С ИСТОРИЯТА И ТОВА КОЕТО ТЯ НИ Е ОСТАВИЛА ДОРИ И В ЧАСТНОСТ ТАКИВА НАХОДИЩА – СМЕШНО Е – ЗАЩОТО ХОРАТА ВЯРВАХА В ТЯХ И В ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРЕХА –БЛЯ БЛЯ БЛЯ – ПОРЕДНАТА ПАРОДИЯ !!!!!! ЖАЛКО ЖАЛКО
Отговор
Vladislav Terziev казва:
21.04.2012 в 18:43
maikaum da eba na toq gerb glupatsi smotani
Отговор
Fikri Ibrahim казва:
21.04.2012 в 18:55
gerb prodade krumovgrad
Отговор
Димитър Ромов казва:
21.04.2012 в 18:57
Изобщо не е предателство, защото разкриват работни места. Като сте такива националисти нека държавата да разработи рудника и така златото ще си остане в България. Стига вече сте говорели само за природата и кучетата, помислете малко и за хората, които нямат средства за елементарни човешки нужди…
Отговор
дори казва:
22.04.2012 в 7:48
Едва ли има друга сила в България, която да мисли за хората, освен Атака. Прочети малко, пък после критикувай. Точно това е идеята на Атака – златодобивът да си остане в България и на държавата, за да се генерират значително по-големи печалби, откъдето ще дойдат увеличения в социалните сектори и т.н., отколкото ако Дънди крокодила разграбва националните ни залежи. Работни места също. А и не забравяй, че не Атака управлява България. По този въпрос се обърни към ГЕРБ, мойто момче.
Отговор
Magicturtle Turtle казва:
30.06.2012 в 19:49
Q mri we
Отговор
Blagoy Petrevski казва:
22.04.2012 в 17:03
Питам се докога ще издържите на всичко това Мили Българи което ни причиняват!!! Ше се пръсна от болка. Знаете ли въобще какво правят с Родината ни
Отговор
дори казва:
23.04.2012 в 7:52
Боли, много. И теб, и мен, и много други българи… Но точно болката и разкъсващата мъка за България трябва да са тези, които да ни тикат напред, а не да гледаме като овце на заколение. Няма вече друг изход, много стана. Не смея и да си помисля какво щеше да бъде, ако я нямаше Атака. Сигурно вече изобщо нямаше да ни има. Затова за мен Атака и Волен Сидеров са единственото спасение за България. Друго няма.
Отговор
! казва:
24.04.2012 в 12:43
Прост народ, Разграбена Държава!
Каква е разликата между българи и аборигени?
На практика, НИКАКВА!
Отговор
Христо Каракехайов казва:
24.04.2012 в 17:04
По-добре да се отвори тази мина, поне града ще живне малко! 25 – 27 млн. няма значение хората са си направили сметката.
Отговор
Недялка Димитрова казва:
25.04.2012 в 15:28
Нашите управляващи не,че не правят добри сметки, но когато са лично за тях ги правят на-добре.Богати сме на залежи,а не можем или не искаме сами да си ги разработваме?Може бе второто е по-изгодно лично за тези ,които правят „сметката “.А сега някой ще спечели,но със сигурност няма да бъде обикновения български народ и България. …….А що се отнася за Атака,/гледам ,че има атакисти в коментарите/ мисля,че тези 400-500 хил.,които се подведоха , отдавна са се упрекнали в наивност и едва ли отново ще допуснат същата грешка.Имаха възможност и можеха много неща да направят,но изглежда са нямали такава цел,а всичко е било на думи и пламенни речи от страна на лидера Сидеров.Дошло е време народът вече наистина на следващите избори да се огледа и потърси нови,непознати до сега лица,истински патриоти ,родолюбци,честни, неопетнени.Всичко старо да се измете един път за винаги,тогава България ще може да си отдъхне и да тръгне на пред.
Отговор
Стефан Цветков казва:
30.04.2012 в 18:43
За съжаление е истина!
Отговор
Gl Ks казва:
09.05.2012 в 13:30
Таксата официално е 2,3 % т.е. това е толкова колкото ще вземе държавата. Никой обаче не смята, че поне още 10% ще се дадат на ръка на тези, които пускат концесионера да работи:) не се бойте, бруто сумата ще стигне сумата, която държавите по света искат за да пуснат фирма да им експлоатира обекта.
Отговор
Ambulance казва:
11.05.2012 в 8:40
пак чужда фирма ще ни вземе 199 тона злато край Трън-къде е държавата http://tv7.bg/news/bulgaria/9025242.html
Отговор
George Georgiev казва:
30.06.2012 в 19:07
Крумовградчани, не се предавайте! Макар и на другия край на България, с вас съм! При вас минаха най-хубавите ми години от моя младежки живот! Горе главите! Майната им на предателите гербаджии!
Отговор
George Georgiev казва:
30.06.2012 в 19:07
Крумовградчани, не се предавайте! Макар и на другия край на България, с вас съм! При вас минаха най-хубавите ми години от моя младежки живот! Горе главите! Майната им на предателите гербаджии!
Отговор
Yana Doncheva казва:
28.09.2012 в 11:36
Дънди – мънди..хората ще си копаят златцето,а ние ще си бъркаме в носа! Така продаде иван костов ''Нефтихим" в Бургас за 1 лев…да ги питаме руснаците как се оправят с това " губещо" предприятие! В България ( ОГРАБЕНА И РАЗПРОДАДЕНА ) най – важната дума се оказа КОМИСИОННА!!! Ама се разкривали работни места …хаххахах…скъпи на триците-ефтини на брашното!
Отговор
Веско Маринов казва:
28.09.2012 в 15:37
И Политическа партия Атака, като парламентарна сила, като партия с голям брой симпатизанти ЗАЩО НЕ ОТКРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ, И ЗАКОНООБОСНОВАНИ начини, да повдигне официално проблема с НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ИЗВЪРШВАНО ОТ ДЪРЖАВНИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЛАСТИ (и не само в този случай…)??? Честно казано…писнало ми е от толкова много засмукана от АТАКА патриотична енергия на Българите, да я подавя АТАКА в празни приказки и ненужно нагнетяване на омраза и разочарование у хората!!!

--------------------------------------------------------

Веселин Драков

ГЕРБ и БСП се държат като разведени родители по време на социализма. Карат са за пред хората и се развеждат (по документи!), за да запазят имот. В случая властта!

--------------------------------------------

Вяра Ганчева

Станете птица!

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ
в
Интерактивна изложба
Птицата / Октомври- Ноември 2012/ в галерия Индустриална изкуството е като жива птица,  летете с нея,  не я осакатявайте!

Това предложение за изложба е отправено към всички секции на СБХ, а и към други форми на изкуство, като целта й е да инициира мост между творците и администрацията на културата.

Целта е да приближи администратори, куратори и мениджъри в областта на културата към живото изкуство.

От всеки художник участник в изложбата се очаква да предложи интерактивна творба, тоест някакво предложение за съавторство или за диалог с публиката в творбите им. Надеждата е, че като влязат в кожата на твореца, администраторите отговарящи за култура може да заобичат това което творецът прави и да започнат да му помагат.

Предвижда се един ден през септември когато част от инсталациите и уъркшопове ще бъдат навън в градинката срещу СБХ:  ще бъде като уъркшоп за администратори, където всеки от нас ще обяснява проекта си и ще ги подканва да се включат. По време на цялата изложба всеки от участниците ще дари един ден за да присъства пред или в галерията и да ориентира вече общата публика в техниките и логиката на участие при всеки от представените проекти. Надяваме се на интерес и участие на всякаква публика.

Може би радостта и лекотата, която носи живото изкуство, да събудят душите и променят съзнанието както на обикновенната публика , така и на хората които администрират културата.

Моля изпращайте идеи за участие колкото се може по рано, и не след 30ти Септември едновременно на тези два адреса: на Марианжела Анастасова и Михаела Пъдева:

amariange@yahoo.fr

michaelamishi@gmail.com
------------------------------------------------------------

наталия петрова

Гледам ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО и се чудя на идиотите, които твърдят, че не е имало османско робсто и не е имало зверства ?!Ние сме православни , като ценностна система, дори да не сме съвсем вярващи и такива трябва да си останем !Еничарите, които твърдят подобни неща -вън от България !

------------------------------------------------

Mariela Nordell
преди около час
Инструкции за пътуване в Куба:

1. Купете си хотелите онлайн - не разчитайте там да си уреждате престоя, ще ви излезне много скъпо, а така наречените им травел агенции, ще ви чарджнат двойно. Хотелите са обикновено част от некоя голяма верига, имат си нет страници, резервации, отидете директно там.

2. Не купувайте храна пакети към нощувките, а се пазете като от чума от Ол инклузив! Ако мислите, че храната в черноморските ол инклузив хотели е гнус, пробвайте кубинската! Взимайте най-много закуска и то по крайна принуда! Храната в държавните им учреждения/хотели-ресторанти е невероятен отврат, да не говорим за скъпо! На кулинарната ми страница ще публикувам допълнителен гайд къде да се храни прилично човек в Куба

3. Ако отивате на секс туризъм, забравете за хотелите! Няма да ви разрешат да вкарате в стаята си дори карфица! В такъв случай си осигурете престоя директно в частна квартира - Casa particular б вече има много, които се предлагат и по нета. В краен случай, купете 2-3 нощувки в хотел и там на място се разтършувайте за квартира. Нормално за къща - хубава локация, с климатик във всяка стая и добра мебелировка ви излиза /3-4 спални/ 200 евра на седмица, или стая - максимално 30 евра на вечер.

4. Не се подлъгвайте по Варадеро! Максималният престой там трябва да е 3 нощувки и то, ако имате много добра компания и не искате да луднете! Просто, освен добрия плаж, там няма нищо друго, какво да правите/търсите! Да не говорим, че почти всичко е Ол инклузив.... Ако все пак решите да ходите, вземете хотел в старата част на полуострова /по-близко до града/.

5. От екскурзиите, които ще ви предложат в хотела на място, единствено си заслужават тези за по 1 ден до: 1. Гуама-Тринидад - индианското село и колониалния град, 2. Винялес - кафеените и табако плантации и Кайо Ларго. Точка!
Инструкции за пътуване в Куба /продължение/:

6. Не разчитайте на дебитни/кредитни карти! Цар кеш! Вземете само евро и не обменяйте в хотелите. Обменяйте: 1. Само в Хавана /в провинцията ще ви скъсат главата!/, Обменяйте в банките или в Каса де камбио - обменни къщи. Курс купува към септември 2012 е 1.25 CUC за 1 Евро / - кук-а им е песо конвертибле, CUP е техното си песо, дето за нищо не става! Долари не взимайте, ще ви прецакат!

7. Ако отивате на здравен туризъм или трябва да купувате лекарства имайте предвид, че има само няколко аптеки, където можете да купите светстни неща - казват им Фармасия интернасионал - има на летището, до хотел Севия и до хотел Хавана либре. Имайте предвид и че, дори и да купите нещо от там, пак има шанс да ви излъжат! Кубинците са живи дяволи - крадат, лъжат и измислят! Мои приятели холандци си купиха от всеизвестното лекарство Видатокс на Лабиофам - екстрат от отровата на скорпион, лекуващо рак, в интернационална аптека, като се прибрали в Холандия, дали медикамента в лаборатория за експертиза, оказало се, че препарата е подменен в шишето и са платили 170 евра за чиста вода! Най- добре отидете до фабриката и там намерете начин да ви сипят оргинала. Ще ви излезне много по-евтино и със сигурност ще е лекарство, а не подменено от аптекарят плацебо!

Инструкции за пътуване в Куба /продължение/:

8. Транспорт - за придвижване из Хавана има няколко алтернативи: 1. С един автобус, който тръгва от Парке Сентрал на полвин час и струва 5 песос /7 лева/ билета за цял ден - можете да си слизате и качвате от всички спирки, колкото искате. 2. С такси - трябва винаги да се пазарите предварително защото никога не пускат брояча! От летището до хотела ви струва 20 песос, от Стара Хавана до Централната част - 5 песос, от Стара Хавана/Центъра до Мирамар - 10 песос. Във Варадеро всичко е по 10 песос. Не пазарете такси чрез пиколата в хотелите - само ще ви натоварят 5 песос отгоре! Винаги се договаряйте директно с шофьорите. Ако ви се наложи да пътувате из страната, не избирайте влак, а автобус. Има една компания Вияазул - viazul.cu там погледнете цени и разписание. От няколко месеца предлагата и по-добра  услуга на Cubanacan - пътуване с автобус от врата до врата - от хотел до хотел. Ако отивате от Хавана до Варадеро примерно, вместо да вземете бус на Виязул, си купете с Кубанакан - ще ви вземат от хотела и ще ви закарат до другия. Питайте за бюро на фирмата защото не във всички хотели има и си купете билет с тях.

Mariela Nordell

Инструкции за пътуване в Куба /продължение/:

9. Шопинг - въобще не си правете илюзия, че можете да купите нещо свестно в Куба! Имам предвид като дрехи или козметика. Носете си всичко, каквото ви трябва. Не са ви нужни маркови дрехи, в Куба е много влажно и горещо, народът не е в час и най-важните дрехи са бански, летни дрехи и удобни обувки. Ако ви тресат солидарни чувства, вземете си само стари дрехи, които да оставите на местните хора - много ще се зарадват! Ако пътувате с деца, имайте предвид да им купите предварително от тука играчки /маски, шнорхели, пояси/ за плажа - там няма нищо. Плажните масла са също зверски скъпи. Заслужава си да купите: 1. Ром, 2. Кафе, 3. Народно изкуство - статуетки от абанос и махагон, картини, черен корал... продават се маса добри неща на пазарите в Хавана - такъв има до Хавана Либре, до Хотел Мелия Коиба, в Стара Хавана на улицата от Операта към Галияно. 4. Кубински парфюми - евтини са и все още качествени. Моите любими са Корал Негро, Марипоса и Алисия Алонсо. Ако ви предлагат пури на улицата, въобще не се връзвайте, ще ви пробутат менте! В магазините пурите са доста скъпи, та за това пурите не са изгодна покупка. Единствено, ако посетите некоя фабрика за пури - там работниците крадат и изнасят като луди, та там става.

Mariela Nordell

преди 40 минути

Инструкции за пътуване в Куба /продължение/:

10. Общи положения - Като цяло бъдете нащрек! Положението в Куба е по-зле, отколкото в Бг през социялизма - масово се краде, надписва... В ресторантите, хотелите, магазините винаги подробно си проверявайте сметките защото се надписва като за световно! В ресторантите винаги казвайте, че не искате Би енд Би /не Бойко Борисов, а бред енд бътър - хляб с масло/ иначе ви тръсват 2-3 песо отгоре в сметката. В магазините гледайте цени и искайте касова бележка. Често касиерките си прибавят стоки за ваша сметка. В хотела си заключвайте по-скъпите дрехи и козметика, техника в куфара защото и камериерките крадат. Взимайте винаги сейф, макар и да се доплаща по 2 песо на ден. Ако имате примерно 5 нощувки, а се опитат да ви чарджват сейф за 6 дни, опъвайте се! Мен така се опитаха да ме прецакат във Варадеро.

Искайте среща с мениджъра на хотела /обикновено са испанци и са в час/. Ако си вкарвате гадже/проститутка, много внимавайте, щот те крадат повече от държавни служители. Ще ви влезне в банята да се мие и ще ви окраде полвината парфюми! Предварително разчистете всичко! Освен това там курвочът е евтин и приемат да им се плаща във всичко. Един приятел българин вика "аааа, ша им плащам аз валута, фърлям им по едни цвички и стига им толкова!". Носете си презервативи от тука защото там няма и са скъпи, а СПИН-ът е много... Ако сте на квартира и си готвите, потърсете най-близкият Меркадо агропекуарио - пазар за селскостопанска продукция. Там се пазарува с кубинско неконвертируемо песо, директно от производителя и е много евтино. За 4-5 евра си пълните хладилника с авокадо, маниока, картофи, банани, боб... Едно евро на черно върви към 20 песос. Забравете за претенциите в Куба! Там времето е спряло, мързелът е навсякъде и освен пачанга и разврат, друго нема!

Mariela Nordell

преди 26 минути

Инструкции за пътуване в Куба /продължение/:

11. Комуникации - нетът е скъп и го няма! Във Варадеро уайрлес има само в Мелия Америкас. В Хавана - в по-големите хотели, но струва 5 песос за 30 мин. Единствено в Насионал можете да купите за 10 песос 12 часа, но е адски бавен и общо взето, много не можете да направите. Телефоните са супер скъпи, а смс-ът ви струва 2 лв.... Правете си сметка да забравите за нормални комуникации по време на престоя.

12. Подаръци - кубинците си умрат да им подарявате разни неща. Много се цени сапуна! Аз занесох пет кила сапуни, шампоанчета и лосиончета, дето съм ги събирала по хотелите из пътуванията ми. Носете и дъвки, шоколадчета. Народът ам по-се радва на такива неща, отколкото на пари.